Rabu, 23 Julai 2014

We've moved!

Kami sudah berpindah(new blog, new genre...)....sila lawati...


:) 

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Maaf Zahir & Batin

See u there! ^_^

Rabu, 30 Oktober 2013

Aisy...22 months old!

Dah makin besya dah budak Aisy nih...dah 22 bulan ++...




Oh ye..dah wean dari breastfeed juga...salah aku juga sebab lately sgt busy dan kepenatan sebab selalu outstation..kurang mengepam...Aisy nya nak je BF tapi susu lak dah kurang...kurang sebab kurang demand since kurang mengepam...tepuk dahi sendiri atas salah sendiri yea....

Tak kecapaian nak BF hingga 24 months old..baru je wean ni..dalam seminggu dua ni....tapi kdg2 dia duk atas riba, tunjuk2..nak syusyu...buat hilang gian agaknye, aku bagi juga...

Luckily, Ais seorang yang "pemakan" dan suka makan...faveret dia sayur2an..cam carrot, bunga kobis, kcg panjang..kalau mkn nasi2, sayur2 nya melebihi nasinya hihi...cuma kalau nak compare, E-ein aku bf for 5 months...Aisy lama sikit for about 22 months( exclusive BF 6 months, fully bf until 18 months, still bf until 22 months)...takpelah, rezeki lain2 bagi 2 beradik ni...masa E-ein dulu aku duk zaman jahiliah lagi psl EBM handling wlupun niat nak fully BF tu ada...

Skrg on FM...tapi aku add kan probiotic in her milk , once a day...sebab dulu pro dan prebiotic boleh dapat direct dari breast milk..so now this is what i can do to promote healthy gut for Aisy, insya Allah...Oh ye..E-ein pun on probiotic also....both of them , use only 1 sachet/ kid ,once a day only..

Cara guna probiotic : bancuh susu mcm biasa, then lepas susu dah dicampur air suam/susu dah suam suhunya, baru masukkan 1 sachet probiotic....probiotic contain good or beneficial bacteria..so takleh bancuh air panas..kang mati bakteria nya..samalah mcm tak yah bagi pun...:P .


Aku guna probiotic jenama BioLife...leh beli kat farmasi...RM17.++ bagi 10 sachets and RM83.++ for 50 sachets.Beli atas recommendation kawan2....ada juga yang suggest brand LactoGG and Amway...tapi aku pilih yang ni sebab senang nak beli....farmasinya otw antara office dan rumah...

{probiotic not antibiotic } :-) { healthy gut , healthy body} , insya Allah....

later aku janji, aku akan kupas lebih tentang natural n alternative remedies pulak yea....

{healthy gut...cuba elakkan jajan juga ok...}

Sambutan Merdeka Raya ....

....kat tadika E-ein...(Cerita Ogos jugek hahahaha....sorry ketapi arang batu..belum pakai komuter..so segala2nya lambat!)

Exactly selepas kami balik dari Penang..sampai ke Johor ahad, Isnin sekolah dah ada majlis merdeka nih..kelam kalibut cari baju2 E-ein dlm almari yang sesuai...nak jahit memang tak dan dah...(dan tak reti hahahahaha)....

Maka....pakai lah baju askor....

Kreatip mak2 deme..haih..jelezzz!

Sesi nyanyi2

Sesi lompat2(dari kiri Fatin, Ifah, E-ein, Nia, Irsyad, Isyraq dan Hafiz)

Kawan baik merangkap kawan satu babysitter sejak umur 1 tahun...sgt kamceng sampaikan ramai ingat depa ni kembar..dah la baju sama hahahahaha...tak apsal org ingat Catlina ada anak kembar!

Off to Penang! Part 3...balik Johor ....

Kul 4 pagi dah bangun sebab flight jam 6.45 pagi.BIL hantar ke airport Bayan Lepas.Jarak dari rumah my sis ke airport lebih kurang 40-45minit...jauh juga lah...

Sampai ke airport jam 6.15 pagi.Beratur lagi check in..ramai gila manusia!Ngam2 jam 6.40 siap urusan check in...fuh...tu baru kat Bayan Lepas...kalau kat KLIA lagi lah sibuk..(tapi ada kaunter self check in, ok lah jugak)...kalau airport Senai. sunyi....tak ramai orang...check in lambat2 pun takpe...

Sampai ke departure utk boarding, fuh nasib baik lagi..dah nak tutup dah pintu gatenye..tau2 jelah bwk budak2 ni...mcm2 ragam..baru bwk 2 orang yang berumur 10 dan 4 tahun...E-ein aku letakkan atas beg dalam troli beg, sebab kalau nak suruh dia jalan mesti tak sempat nak berkejar2an...

Sambung cerita bergambar ya...

Dah namanya budak..baru kali kedua naik flight balik...sudah boring...tak sudi memandang ke tingkap..nak main game hp katanya

baru2 nak terbit matahari

subhanallah...

ngantuk....alahai kesian kena bgn awal...mcm bgn sahur hihi

main handphone sepanjang perjalanan

ok dah sampai Senai!!

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.