Rabu, 20 Ogos 2008

Morning sickness

Maka dengan rasminya pada hari Ahad 17 Ogos..aku dah start morning sickness!huhuhu..tulah berlagak sgt sebelum ni..bila org tanya..takde2, takde morning sickness...makan ok je...

Bgn pagi je..baru nak gosok gigi je dah rasa nak termuntah bila ubat gigi masuk mulut..bila berkumur lagilah rasa nak muntah..fortunately belum actual muntah lagi..tapi uweekkk2 angin je..itupun dah rasa sakit dada ni..

and start 2-3 hari kebelakangan ni, nafsu makan dah berubah..dah tak selera pada makanan - makanan di bawah:

1. nasi ( dulu mkn 3 x sehari..sekrg dpt telan nasi 2-3 suap pun dah cukup baik)
2.ayam goreng, ayam gulai
3. sebarang gulai yang bersantan ( kari mamak tak ape sebab takde santan)
4. ikan msk asam pedas ( actually dulu suke makan sambil cicah kicap)..sori mak..bukan tak gemar mak masak tapi tekak tak leh terima sekarang ni..
5.burger ( termasuklah KFC dan McD)
6. spageti ( baru - baru ni En. Fly menunjukkan bakat masak spageti..sori lah ye bang..but it's look delicious cuma tekak sy tak leh nak telan...ayam sowii..i love you..jgn marah tau)
7.kek tiramisu, cheesecake, kek coklat..ohmigod..huhuhu...
8.nasi goreng atau mi goreng yang berminyak..bau je pun dah rasa loya tekak mak ni nyah...oppss..hehehe


makanan yang boleh diterima tekak:

1. nasi lemak with ikan bilis goreng n telur asin
2. roti kat bakery Milky kat Bndr Kluang ( mcm ngengade kan?percayalah bukan kupinta jadi begini)
3.sup ekor ( mahal wooo...pokai ler kalau nak makan ari2)
4.susu Anmum..(sedap!)
5.air ribena ( sedap juga!)
6.Asam plum kering yang dibeli kat MAHA..sanggup kirim kat member yang g bertugas kat MAHA , dia bertolak tghari tadi hehe..hrp2 dia tak luper..susah nak cari asam ni..
7.muruku ikan cap Popo ( sepeket ada 10 bungkus RM2 lebih jerrr)


Now i like nasi lemak without the telur goreng..lauk ikan bilis je dah cukup...

Bekal : muruku Popo n air ribena!

Kepada para suami..percayalah, we pregnant mothers are not making this up..bukan sengaja..bukan mengada2 tapi dah memang mcm tu...nak2 first pregnancy..so layan jelah dulu..asalkan dapat telan makanan tanpa muntah dah kira baik..n untuk baby juga..supaya baby tak kelaparan atau undernourished..n aku harap baby kami ni taklah terjejas dgn perubahan corak pemakanan aku yg terkini ni..moga sentiasa sihat hendaknya hingga melahirkan..amin...

Tiada ulasan:

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.