Sabtu, 16 Ogos 2008

Pantang

Bila dah start preggie ni..biasanya orang2 lama akan nasihatkan supaya berpantang makan...
tak boleh makan nenas, makan tapai, minum air tebu antaranya lah..dan 3 bulan pertama ( first trimester ) adalah tempoh waktu paling kritikal ( janin baru nak lekat).lepas tu tak leh lasak2 dah..angkat barang2 berat..buat keje berat..

hmm..sekali sekala tu..terpikir jugak..kenapa nenas?kenapa tapai?kenapa air tebu?kenapa tak boleh mkn?bila ditanya, jawapannya, makanan tu tajam..takut keguguran...

pernah juga tanya doktor kenapa tak boleh makan nenas..dr ckp, sebab terlampau acidic ( masam) dan boleh menyebabkan peningkatan motiliti( pergerakan) usus. so, bila usus asyik mengembang mengecut je, akan effect pada uterus (rahim) yang berada di ruang abdomen, ia akan turut aktif seperti pergerakan usus dan sebab tu boleh jadi keguguran dalam 3 bulan pertama ...janin belum lekat kuat lagi, baru menempel je kat dinding rahim....agak acceptable jawapan ni..tapi ade juga tak berpantang mkn pun tapi ok je..tapi ape2 hal pun..kene lah amik langkah berjaga-jaga..kan?

Actually I just came back dari Putrajaya semalam..pergi meeting kat Hq(pagi) dan lepas meeting g jalan2 kat MAHA..hehehe..bos jadi pemandu kami pagi tu..terharunya...sudi gak bos bwk kitorg( terima kasih bos!tabik bos!) dengan co pilot 1 ( Dr Donny) ,Co pilot 2 (Dr. Zana) and Co pilot 3 (aku ler)...para co-pilot boleh dikatakan hampeh jugak lah..dari Kluang bantai tido ( almaklumlah gerak jam 5 pagi), bila bos berhenti kat Nilai baru nak bangun tido tenyeh2 mata tu hahaha..aku rasa lepas ni bos tak nak dah bwk kitorg (kut)...tak leh buat teman bersembang langsung!

MAHA best tapi tempatnya luas giler, tak abis jalan lagi..sempat round kat pameran ternakan je ( bidang kerja Catlina)..geram tgk kambing2 dan bebiri import..comel2..mcm anak patung je..kalau nak tgk gambar2 di pameran ternakan,silakan ke
http://catlina7.blogspot.com

2 ulasan:

masviona berkata...

dah gi MAHA lah ye...tempat dia mmg luas yg amat kan...dulu dia ada sediakan shuttle..skrang ada lagi tak??

CatlinaFly berkata...

haah..ade tram...singgit..
penat nak jalan kaki..tapi g pun kejap je..
ade gak pameran dari zoo & a famosa...diorg bwk ular, gajah, unta...

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.