Sabtu, 20 September 2008

Kamus Mek Na 2..hehehe

saje je..tetiba terlintas lagi beberapa perkataan yg aku tertinggal dlm kamus yg lepas..hehe

1. hungga - lari
2. rukah - panjat
3. ranggoh - makan selahap2 nye ( lebih kurang mentekedarah ler..)
4. cewe - ular
5. celika - degil
6. pospong - postphone ( hehe yg ni mmg asal dari english word...)
7. atak - montel , sedap didukung ( bagi baby)
8. bokbong - musang ( tak silap aku..betul ke masviona? aku konpius gak, dah lupe bokbong ni musang ke antu....biasa kalau budak2 nangis mlm2, nanti mak dia akan ckp, nanti bokbong dtg amik budak tu kalau dia tak berenti menangis)
9. jerik - nangis
10. suko - ketawa
11. selalu - time tu jugok ( contoh : jom g selalu lah...key nanti ujey pulok.. jom pergi sekarang, nanti hujan pulak..)
11. sekali - bersama - sama ( sy nok g sekali lah..saya nak pegi bersama - sama lah)

hahaha..i'm running out of words...jom kite jenguk perkataan jawa pulak nak ?( En. Fly org Jawa....)

1. terbegik - tercekik
2.terjal - degil
3. ngeteh - kuar ke kedai minum lepak dgn kawan2
4. bontrot - bekalan
5. mentong - mengulang mkn, mkn berulang - ulang
6. berkat - hadiah yang diberi kepada pelawat oleh ibu bapa pengantin semasa kenduri ( biasanye dlm beg plastik atau beg kertas yg dihias cantik, dlm tu ade bunga telur, lauk pauk atau kuih2 sikit)
7. ngorok - berdengkur
8. ngences - tido kuar air liur basi...hahaha...

Selamat Berbuka Puasa!!!!

1 ulasan:

masviona berkata...

tak sangka..rerupanya ateh lagi terror dr along laa...ada ayat yg along kena pk² dulu baru ingat...ahaksss

-bokbong----- tuh rasanya btulla sejenis musang or yg seangkatan dgnnya

-celika----xpernah dgr

-atak------tu plak..sebutan along lain sket...along biasa dgr org sebut "hatak"....tp still leh trima lah...fahamla

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.