Selasa, 16 September 2008

Kamus mek na

Oleh kerana kawe nok kelik kelate doh tak lamo lagi..ghasonyo mace nok tulis ttg bahasa atau loghat negeri kawe ni skek...just a few perkataan lazim n dio punyo translation...

p/s: kat umah actually masa kecik2 dulu kalau aku degil2 n mak aku nak marah, automatik dia panggil aku mek na!

1. mek - mak
2. cik - mak( nenek pun buleh, tak dok hal..)
3.ghetek - jugak (contoh : nak gi ghetek " nak pegi jugak")
4.tok se - (ramai yg dah tau ) tak nak/takmau
5.sebek - terbiar
6. tawa hebe - tawar sgt2 lah tu ( org utara kata tawaq hebiaq!)
7. manis leting - manis sgt2 ( manis melenting)
8.masing perap' (k) - masin sgt2 mcm garam terperap
9.sejuk senyek - sejuk sgt2( biasanye refer pada mknn)
10.panas ceng ceng - panas (cuaca)
11.buah setor - buah manggis
12.butir star - kaler purple
13.ketereh - gajus
14.pelaka -guruh ( contoh:suara kuat mace pelaka "suara kuat mcm guruh")
15.bekwoh - kenduri ( mak aku ckp asal dari perkataan omputih iaitu "big work" hahaha..ntah
ye ke tidak)
16.depek' - bertempek je ( contoh nye : Mek Ya tuh asik depek' jah dgn laki dio!)
17.berehi - suka, gemar ( dari perkataan berahi)
18.kain kano - kain telekung yg buat sembahyang tu....
19.buat gapo atau buat 'go? - buat ape....
20.gertok - jambatan

hehe...tgk ayat kat bawah ni...

KUCING MAKAN TIKUS

macamane nak tukar ayat di atas supaya maksudnya menjadi tikus makan kucing tanpa mengubah struktur /susunan ayat tersebut..hehehe..SELAMAT MENCUBA!

4 ulasan:

masviona berkata...

ahakss.....seriyes along tergelak baca n3 nih.huhuhuhu
tp ada nk wat pembetulan sket..leh tak?????

buah settor = buah manggis
buah se to = ermm..buah yg ala² buah kuini (ejaan xtau betul ke idak) tuh

itu ajerrr....ahakss

suruh cik abg hafal yer....kwang3x

CatlinaFly berkata...

hehehe....ye ke..tulah susah nak eja lah along oi..sebut dah betul dah tapi bab ejaan tu..sebab kan ade perkataan yg ade sabdu n dia punya tamakninah hahaha

prebetsabu berkata...

Semesek- senang sgt

Loghak- nak cpt

Ngaju- merajuk

Gu- kawan/geng

Kahkahkah

Tu atr pktaan klate terawl aku blaja masa kenal masviona..

Lo nih kawe ore kl doh tuka jd ore klate..huhu..

Bereh..

CatlinaFly berkata...

har har har prebet sabu tukar kerakyatan ke...tahun ni korg raya kat ne ?ada lagi satu perkataan kawe nok tamboh ni..mesti awal2 kenal masviona, confem guna perkataan ni...

GEWE

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.