Rabu, 22 Oktober 2008

Citer scan lagi..

Sementara aku free ni kan...aku nak kongsi maklumat sikit ler pasal ultrasound scanning nih...

Ada sedara mara yg tanya, kerap sgt buat scan, tak jejas kat baby ke?

Ok..sebenarnye ade yg confused ttg ultrasound scanning dengan xray..ultrasound scanning menggunakan gelombang bunyi manakala xray menggunakan sinar radiasi. Ultrasound scanning boleh dibuat kerap tetapi ada pakar yang mencadangkan tempoh masa yang sesuai bagi setiap satu sesi cuma 20 -30 minit . Bagi xray, disarankan membuat xray dengan jarak masa sekurang2 nye 6 bulan dari xray yang terakhir...sebab xray menggunakan sinar radiasi , ini yg bahaya ni sebab boleh mutasikan( cacatkan) atau membunuh sel2 & DNA...maka oleh kerana baby dalam kandungan sedang membesar dan mengalami perkembangan sel, disarankan seboleh2 nye elak xray semasa mengandung....melainkan di atas nasihat doktor...

So kepada bakal2 ibu yang lain..jgn takut nak buat ultrasound scanning, bukan untuk mengetahui jantina anak je..tapi nak tau perkembangan baby, dan bila tgk baby bergerak2 , rasa gembira sebab maknanye baby sihat ler tuh! :)


Ultrasound ade beberapa jenis..

2D ( 2 dimensi ) - iaitu scan yang biasa kite tgk, 3D - boleh tgk baby secara 3 dimensi, dan 4D ( 4 dimensi)

Contoh Gambar Scan 3D





Sekarang ni aku nak jugak buat yang 3D ni tapi tak tau mane nak cari kat Kluang ni..tapi maybe costly sikitlah sebab lagi canggih..muka baby pun boleh tgk tau..

Dan juga kalau nak tau lebih lanjut, baca majalah Pa & Ma keluaran terbaru !
( bukan nak mempromosi tapi tersangat byk lah maklumat dlm majalah ni! seronok baca!)

3 ulasan:

mai berkata...

tahniah utk awak yer...
mai pon dah 2x buat scan, so far alhamdulillah baby dlm keadaan / kedudukan sepatutnyer..
tapi dua2 kali yg mai gi scan, dua klinik xleh print out gambar baby .
so mai xder koleksi ler gambar baby dlm peyott ni..huhu

mai berkata...

upsss..ayat saya silap..
bukan sbb baby nyorok tp sbbnyer klinik tu xder printer..boleh mcm tu??hehehe

CatlinaFly berkata...

oooooo....keh keh keh..soh la dr tu beli printer! :)

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.