Jumaat, 31 Oktober 2008

My First Trimester diary...


Salam sume n pagi!!

Ui lamenye aku tak taip entry baru kat sini..sebab, sibuk..sibuk ngan keje ( dan sibuk dgn blog baru heheh)..

Sedar tak sedar, dah dekat 5 bulan dah pregnancy aku ni..alhamdulillah so far takde ape2 complication...cume yg aku & en fly perasan, sejak masuk 2nd trimester ni, aku "berangin" sikit hehe..pembawak budak kut..mudah sgt tension..so harap2 aku berjaya kawal emosi aku & tak fikir bukan2 time ni..sebab stress & tension pun tak bagus utk baby...

To bakal2 mama yg lain especially yg baru dalam first trimester (3 bulan pertama), kurang kan aktiviti lasak k..nak bgn dari kerusi pun kene pelan2...jgn lompat2 naik tangga ( aku le nih)..hati2 bila berjalan, jgn terjatuh..coz implantation baby tak kuat lagi tuh..dah masuk 2nd trimester insya Allah dah ok..tapi bukan bermakna leh lasak2 tau..same lah jugak cume implantation tu dah kuat sikit..

Nak kongsi sikit pengalaman masa first trimester dulu...

Bulan pertama:
Nothing much except instinct said that there is another life in my belly..masih ramping(hihi) n still boleh pakai jeans, tak ade alahan atau muntah2 lagi...naik tangga opis selalu lompat2(lompat selang 1 anak tangga) pastu kene tegur dgn akak PRA kat sini hehe...kiranye masih rasa ligat lagilah..selera mkn ok, sgt2 berselera mkn smpi berat bdn naik jadi 48kg( b4: 45 je..)..masa ni gile mkn sup ekor!tapi tak pulak giler mkn asam...

Bulan kedua:
Dah mula loya...tak suke sgt bau perfume!(tapi bau lembu kambing tak pe pulak)...mujur lah tak alah dgn bau husband ku hahaha...alergik sgt bau sampah, n bau masak...so kurang masuk dapur..selera mkn turun mendadak...tapi tak muntah pulak....selalu pening time tido, terjaga tgh mlm kdg2 sebab kepala pening sgt ( bdn tgh nak adjust dgn hormon pregnancy)....

Bulan ketiga:
At least muntah 2 hari sekali..huhu..sakit dada bila muntah..berat turun jadi 46.6kg..risau jugak lah..mmg susah nk makan sebab mkn je rasa nk muntah balik...tak leh mkn ayam, tak leh bau gulai2 bersantan, tak leh bau asam pedas, tak suke ayam masak kicap, tak suke coklat(my faveret actually..)!ayam KFC pun tak menarik minat!Suke mkn roti...sup....mudah penat..mudah sakit badan..


& masuk

Bulan Keempat and so on...
dah tak ade muntah2..loya masih ade..selera mkn dah naik balik..berat dah naik 47.4kg (syukurrrr...)g scan, baby sihat alhamdulillah...aktif pulak tu..perut pun dah nampak hihi sukenye aku...:)


hmm..mcm tu lah lebih kurang summary pregnancy aku nih...tapi lain mummy, lain simptom2 alahan nye, ade yg tak ade alahan langsung!

Anyway..dah nak masuk bulan kelima ni..dan ade lagi 4 bulan untuk aku mendapat title baru...IBU/MAK/MUMMY/MAMA....

ciao dulu..laparlah pulak..eheh..kalau lapar sgt pun leh loya tau!

2 ulasan:

Qasehsufi berkata...

salam..
tima kash ngan info yg cat bagi tu..kandungan qaseh baru dalam bulan pertama..tapi selalu je rasa mual n loya.makan pun da kurang..tumpang gembira bila cat kata baby ok n dah x lama nak begelar mummy..

CatlinaFly berkata...

aha..qaseh latifah, i'm glad to be an info provider...hehe..aisey, ramai lak panggil sy cat..actually cat stands for kucing..catlina means, lina(my name) suke kucing haha.. :) tp leh panggil sy catlina..

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.