Khamis, 20 November 2008

Aktiviti di hari coti..


Ini aktiviti aku petang semalam, dah lame tak buat kek....so aku buat kek cokelat..namenye Kek Coklat Super Moist!Resepi ni aku dapat sejak aku form 2 dulu lagi..maknanye dah 14 tahun aku mmg buat kek coklat style gini..masa majlis perpisahan kat sekolah dolu2, cikgu siap tempah dgn aku tau utk jamuan kelas..

Leh gak kalo nak cuba buat..happy baking!

Kek Coklat Super Moist
Bahan kek

1 buku butter (biasa aku guna buttercup)
1 cwn gula aising @ gula pasir yang dikisar halus
6 biji telur ayam
1 setengah camca teh esen vanilla
2 stgh cwn tepung naik sendiri } diayak
1 cwn serbuk koko } bersama
1 setengah cwn air masak

Bahan topping

1/2 cwn serbuk koko
1/2 cwn minyak masak
1 tin kecik susu pekat manis
1/2 camca teh esen vanilla

Cara-cara:

1. Putar butter dgn gula hingga kembang dan putih.
2. Masukkan telur satu per satu , putar smpi kembang & ringan.
3. Masukkan esen vanila.
4. Masukkan campuran tepung naik sendiri & serbuk koko , selang seli dgn air masak tadi sehingga habis.
5. Masukkan dalam loyang kek (ikut suke nak acuan bentuk ape ,jgn lupe griskan loyang dgn butter, kang melekat lak kek tu kat loyang), bakar sejam dgn suhu 160 darjah celcius.


Cara buat topping

Campur semua bahan topping dan masak atas double boiler sehingga berkilat. Biarkan sejuk ke suhu bilik.

Tadaa..senang je kan...pastu bila kek dah masak, tunggu sejuk ke suhu bilik dulu, kuarkan dari loyang & tuang la topping atas kek tu..& simpan dalam fridge dlm stgh hari ke..baru makan.. sbb kek ni sedap dimakan sejuk2...

SELAMAT MENCUBA!

Hmm..nyum2...saje nak bakar korang yang suke cokelat nih! hehe..

20 ulasan:

yong berkata...

muahahahahaha
amboi..
saja nak bakar feeling org yg fanatik cekeat ni ye...hahahahahaha
tapi mmg terbakar pun tgk kek cekelattt ni!

aduhhhhhh
ni yang rasa nak sepotong ni!!!

CatlinaFly berkata...

hihihi..saje nk bakar sbb sy tau yong suke cokelat.. :)

CatlinaFly berkata...

meh dtg umah..haha..limited edition ni tau..kene dtg sebelum catlina & Cg fly abiskan!hahaha

yong berkata...

re: eh tak le..tu gmbor cilok frm tenet..hehehehehe

CuTeMiUt78 berkata...

adduuuhh...sedapnya... post ler kesini..heh..heh.. mekacih erk.. kongsi resipi.. nak cuba la..

CatlinaFly berkata...

yong: cantik gmbr epal tu.. nampak menggiurkan lah..hehe

CatlinaFly berkata...

cute miut: sy tau buat kek cekelat je..kek lain tak reti hehe..alang2 tau satu je, kene master bebetul! :) selamat membuat kek!

Hanney Hanafiah berkata...

alamakk, sedapnye..maiza, kite kan x reti buat kek..haha..ri tuh buat muffin tapi mcm x jadi.Lepas tu teros x konpiden nak terai lagi..kene belajar dengan awak ni. Nak harap resepi je x jadi gak kan..ekeke

CatlinaFly berkata...

ala hanney, jgn la terus tak nak buat kek..sy pun tau buat kek cekelat ni je..kek lain tak pandai :), pandai mkn jek hehe

Mommy Lily berkata...

sedapnye nampak kek dia nie...blh cuba ni nanti

salam perkenalan

PuteriSatu berkata...

salam catlina...comel orangnya ye..bakal jadi mama..alhamdulillah....pandai masak n ambik gambar lak tuh....nanti leh ambik gambar akak ...hiks...

CatlinaFly berkata...

mommy lily: :) selamat mencuba!kek ni 2 hari je settle dah masuk dlm peyot..haha..(dgn bg kwn2 sekali ..)

CatlinaFly berkata...

puteri satu: heh..pndai buat kek je itupun satu jenis..masak lauk tak pndai sgt..stkt goreng2 n simple2 buleh la..utk mkn berdua ok lah..kalau utk ramai2 kena S.O.S mak atau mak mertua! :)

Salbie S berkata...

mak i mak u mak datuk, sedapnya...yummyliciousnya...ni blh bukak kedai kek plak ni hehehe
haiya manyak selap ooo

Salbie S berkata...

kena bljrlah buat kek lain plak, takkan nk buat kek cokelat jerk setiap masa heheh

CatlinaFly berkata...

salbie: heh..ye..boleh buat kek lain, buat kek tunjuk je hahaha..

mimie kusya berkata...

wah! saye shuke2! yummy!

CatlinaFly berkata...

mimie: :)

masviona berkata...

yes kek ini mmg best
sy pernah mencubanya dulu...ermmm bape thn lepas ek ateh???
tp best la...:)

CatlinaFly berkata...

eh along kata g jenjalan..dah balik ke, online dari seberang ni?heh..lupe lah..along penah mkn kek ni ke?masa matriks tu ke?tak ingat la pulak hehe..

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.