Selasa, 18 November 2008

Cuti ..bestnye

Alhamdulillah sok dpt gak cuti..bukan cuti rehat pun, tapi cuti ganti sbb bila aku cek balik, aku lum claim cuti yang aku bertugas ujung minggu awal bulan ni..Esok pun xde hal yg urgent perlu diselesaikan segera, so dptlah aku bercoti....

Lusa lak, aku nak g hospital n aku dirujuk ke bahagian Antenatal Care..baru tadi aku g amik surat appointment..hish..lmbt betullah, makan masa seminggu utk dapatkan appointment?Sebenarnye pun, appointment aku pada 27 hb, tapi aku mintak awalkan sbb 27hb aku nak g outstation pulak..Nanti sure bila smpi sane, doktor cek, pastu order ujian2 darah..and resultnya pun lagi satu minggu (kut)..hmm..sabo jelah..actually aku dah ckp dgn doktor kat klinik kesihatan tu, boleh tak aku buat ujian darah kat swasta je & aku bwk ler resultnye utk dia interpret, dia ckp tak boleh, kene refer pakar jugak..hish..lambatlah..aku pun tak sabo nk tau result , aku ni ade kencing manis ke tak?Aku tak kisah keluarkan duit lebih pun sebab kalau aku cek darah kat private lab, ari ni amik darah, sok dah dpt result, cekap n efisien gitu...& aku lupe nk bagitau doktor tu yg aku ni vet..aku tau ler serba sedikit ttg flow org kerja klinik & makmal..bukan nak eksen tapi kalau sesuatu keje tu boleh dicepatkan, kenape nak tangguh2?Hmm..tapi nak komplen byk tak leh gak ekkk..kat kerajaan percuma..pastu ramai org diorg nak attend kan..cuma aku terkilan sebab soooo lambat!

Well..since aku pun dah decide ngan En Fly yang aku akan bersalin kat hospital sini, aku ikutkan jelah prosedur sini..cuma aku risau..sebab aku rasa mcm aku dah ade tanda2 diabetes tu..dlm masa seminggu, dah naik 1 kg ni..padahal dah seminggu aku elakkan minum jus, aku tak mkn aiskrim, gula2 pun aku tak makan, jajan2 aku elak..aku mkn nasi n lauk je..sometimes some kuih like karipap & roti2 itu je..pastu aku cepat sgt letih,selalu haus, selalu ke bilik air & aku cepat rasa panas berbanding orang lain..pagi tadi masuk kandang kambing kejap pun, aku rasa panas sgt smpi aku terpaksa masuk kete utk sejukkan bdn jap...and yet, i still have to wait until day after tomorrow!LAMBATNYEEE!

5 ulasan:

CuTeMiUt78 berkata...

la ya ke.. memang prosuder kat klinik kerajaan lambat kan..nak tak nak kena g juga la kan

jus call me ida.. berkata...

alhamdulillah dapat gak carik ure blog..
sori lambat tak dapat menjawap all your persoalan..
so.. from what u said.. mmg mcam tanda2 diabetik cepat haus and byk kencing.. yang panas tu mmg orang mengandung panas badan nye dua kali ganda sebab haemodynamically badan nye kerja dua kali.. darah pun lebih banyak dari orang tak mengandung..
actually.. boleh ajer u do the test at private.. i can guide u if u want.. because i know with goverment la.. so slow.. aku yang goverment dr ni pun tak promo it.. there is no harm for you to do the test...
the test that u can do is
MGTT- modified glucose toleran test..
aku tak pasti ada dibuat kat private lab MGTT ni.. MGTT ni kene amik darah dua kali .. one masa puasa kul lapan then u are given sugar load consist of 75mg of glucose if i not mistaken the mg la.. then they will take your blood after 2 hour of taking the sugar drink.. biasalah kat gov buat gak tapi result nye take 1-2 week baru dapat.. so delay in diagnosis.. but in goverment that is what good as it get... so kalau dr tu banyak tanya u said my sister is a dr in goverment.. aku la tu!

jus call me ida.. berkata...

i mean kat goverment 1-2 week tu la yang terbaik.. as gud as it get..
tapi kalau u nak buat ujian kat private lab aku mmg galakkan so that earlier in diagnosis and treament..
the test u have to do is
MGTT
kalau private lab tu tak buat MGTT setakat but FBS- fasting blood sugar.. tak accurate sangat the result... aku rasa buat lah kat private.. u do it and tell me the result if u want..
ure parent ada kencing manis or darah tinggi ker?

CatlinaFly berkata...

cute miut78: tu la pasal..tapi ikutkan je la..asalkan baby sihat, ikutkan aje..

CatlinaFly berkata...

dr ida: MGTT dah buat dulu masa preggie usia 2 months, masa tu ok je..tapi mmg kene buat balik on 28th nov ni..mmg lmbt tapi cume sbb klinik desa tu dekat seberang tmpt keje, so its quite convenient for me to go there 2 kali satu hari..

i understand bila preggie hormon mmg jadi haywire..lagi pulak complicated dgn hyperthyroidism lagi nih..dgn history abah ade diabetes n mama ade hypertension, lagi la..huhuhu..harap2 takdelah diabetes tu, atau kalau ade pun, masa ngandung je, jgn berlarutan...anyway..thanks tau dr ida :) ..tgk ler lusa camne..kalau lmbt2 sgt diorg buat, harusss aku g swasta!

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.