Khamis, 13 November 2008

Diabetes Part 2

Aku dah g Klinik Kesihatan Mengkibol pagi tadi..& doktor pun tak boleh nak conclude lagi betul ke aku ada diabetes sebab ada beberapa ujian perlu dibuat..& bukan satu je penyakit, pakej 3 in 1 sekali dia suspect (huhuhu)...1. diabetes 2. darah tinggi 3. hyperthyroidism...Tuuu diaa...amik...

Hyperthyroidism tu aku mmg dah ade pun...detect sejak aku degree dulu..tapi masa tu boleh dikawal melalui pengambilan ubat...so lepas amik ubat tu aku dah ok, n cek darah pun ok je, aku tak amik dah ubat2 tu...(tapi sebenarnye smpi bila2 hyperthyroidism ni uncurable unless aku buang thyroid ni...tapi kene surgery lah pulak!) ....hyperthyroidism menyebabkan thyrotoxicosis..(keracunan thyroid) - betul ke aku eja ni..belasah je lah..risiko pada baby : maybe kene hyperthyroidism mcm aku atau pun dia jadi hypothyroidism pulak..

Ape2 pun, ujian2 tu semua akan dibuat minggu depan la kut, sebab kes aku dirujuk kepada pakar...actually aku tak risau sgt psl diri aku ni..sebab aku boleh mkn ubat.. tapi risaukan baby..
dan satu perkara yang aku tau, diabetes boleh menyebabkan edema pada kandungan, takut edema dalam kepala je..edema tu maknanye pengumpulan cecair dlm anggota badan...ni yang membuatkan aku tak sabar nak g scan lagi, so that i'll know baby's fine..lagi satu , baby aku sekarang ni kuat betul bergerak..mcm nak berkomunikasi dgn aku..& bila aku bercakap2 dgn dia, dia akan duk diam semula.. :) ...a very beautiful moment for me...

3 ulasan:

Ayong berkata...

yes! mmg beautiful moments kan bila mengandung ni..

terasa-rasa ada insan cilik dlm perut kita yang bergerak-gerak..ohh, indahnya!!!

kuasa Allah kan!

CatlinaFly berkata...

ha ah..sekarang ni aktif betul baby bergerak..sy leh terjaga dari tido sebab dia gerak kuat sgt :)

jus call me ida.. berkata...

correction.. diabetis in pregnancy does not cause edema.. it causes big baby.. and whole lots of other complications that u dont really want to know... just take care of your diet.. makan nasik separuh pinggan setiap kali makan.. no lemak2 no santan2.. makan rebus2 banyak.. no sugarry diet.. no sweet2 water yer..
uiks.. aku ni sound like macam aku tgh keje je.. hehehe
pasal hyperthyroidisme tu if before this dah okay dah thyroid tu and did not require mends i dont see any harm it will do to your baby.. dan lagi satu.. masalah orang hyperthyroid ni susah nak mengandung.. so for u dah mengandung kira okay la tu meaning the thyroid is well functioning..

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.