Khamis, 11 Disember 2008

Appointment spital...

Hari ni g spital...checkup kat pakar antenatal care...masuk2 kat meja pendaftaran aku gunakan kuasa "title" hehehe...bukan sbb nak layanan baik..sebab nye aku g awal seminggu dari tarikh appointment! (& taknak kene "halau" ngan nurse!)...Terpaksa wat camtu coz minggu depan nak g kursus kat Kuang for 1 week...(huhuhu...tak suke g kursus lame2 tapi ilmu nye pasal..kuturutkan jua..)...better early than late kan?

Dr. E yang baik hati tu takdok..dia g kursyusss...so Catlina ditemukan dgn sorang lagi pakar gynae...Dr. S.Quite nice fellow tapi mude sket dari Dr. E...

Tapi aku tak puas hati sebab doktor ni mcm nak cepat je...padahal aku dah menunggu sejak kul 8.30 pagi..(kul 12 baru dpt jumpe dr..) I don't mind waiting tapi biarlah perjumpaan tu berbaloi...Dr tu ckp, baby mcm kecik pulak..ah sudah..tapi dia tak explain dgn lebih lanjut.. kecik tu macamane....bulan lepas Dr. E ckp normal je...dan juga pasal air ketuban, dia ckp nampak mcm isipadunya byk (ah sudah lagii...) ..tapi dia tak ckp pulak byk tu berape liter?normal tu berapa liter?hai..nak jugak kena aku cek sendiri..nanti aku surf internet or baca buku lah...lagipun tadi dah tengahari, aku dah penat & aku malas nak tny byk2....kang aku naik hangin kat situ kang..dah la mudah "berangin" sekarang ni..aku naik risau pulak..coz dari pembacaan..kalau air ketuban melebihi isipadu normal..tanda2 diabetes tu....last2 doktor tu ckp..tunggu result MGTT & TFT baru dia confirmkan....tunggu lagi...hmmmmpphh!

Baby..mama harap baby sihat..sebab mama tak rasa lak mcm tak sihat..baby pun aktif sekarang ni...kalau dari pembacaan, baby yang aktif bergerak tu tandanya baby sihat!Amin!Another 3 months to go!!!

6 ulasan:

Rafizah Nordin berkata...

dr cat, saje nak kongsi pengalaman. anak akak 3 org - 2 lelaki sorang pempuan. yg sulong & bongsu - lelaki, masa pregnant ada kencing manis.tp peringkat awal la,tak la sampai kene insulin bagai.tp mmg kene jaga pemakanan la.yg kedua anak - pempuan. akak tak de lak kencing manis.tp still jaga makan sbb takut wooooo!!!(rase2 je cam jaga makan tp hb yg tgk akak makan kate, akak makan tak hingat. kahhhhhh)

yong berkata...

wah lagi 3 bulan ye. sure tak sabar kan. semoga segalanya berjalan lancar..amin.

CatlinaFly berkata...

huhuhu kak fizah..sy kene lupekan cheesecake, chocolate cake la wat sementara ni..huhuhu!

CatlinaFly berkata...

yong: ye ayong..mmg tak sabar nk tnggu bb kuar!! ;)

jus call me ida.. berkata...

dr mmg slalu nak cepat ajer.. mati pun cepat.. huhu.. that why i need a change of environment and work polace.. biar ada ilmu tapi takde that hurry-up lifestyle..
catlina..lagi satu dr have to tell the bad new whateva it is.. tapi kebanyakan dr tak menekankn.. kita hanya merancang dan berusaha.. yang menentukannya illahi..
so if the AFI banyak mmg the side effect of diabetec mother.. tapi Insyallah takde aper2.. kenormalan baby inside the womb is God work.. We as dr always been asked by patients, Dr baby saya okay kan.. always want to be ensured.. padahal the dr only know from the limited knowledge that they have.
If betul la u punya AFI banyak, what u can do is control the diabetes aka control makan.. ada 1001 lagi sebab banyaknya air mentuban semasa mengandung.. tapi the commonest is diabetes..
Banyakkan bertenang masa2 gini..
If u read my entry, my title pun tak memberi kesan apa2 when in delivering..anyhow, i hope and pray u get more benefit than i do.

CatlinaFly berkata...

dr ida: thanks for ur advise..itulah dr tu tak terangkan pun pasal AFI..maybe dia pun tak sure & nak tunggu result MGTT la tu..

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.