Rabu, 10 Disember 2008

Gila keju..hehehe

Al kisah ...taiiiif..sang kancil datang beramai2..berjumpa dgn sultan firaun....hehe ape aku merepek ni..alkisah sebenarnye..petang semalam balik keje..Cg Fly ckp, "yang, leh wat cheesecake lagi tak?"..hehehe..mlm tu jugaklah g Giant & beli cream cheese lagi..hihihi..eloklah tu, gila keju melanda..makin gumuklah aku & Cg Fly nanti hahaha...cheesecake still guna resepi same yg biduri myresipi nye, tapi aku kurangkan lemon jus ( 1 sudu teh shj), and buat base cookies guna sekut marie chocolate .....


Cara buat base cookies
(dlm myresipi pakai oreo , tapi aku takut manis sgt nanti so aku guna sekut marie)


120g biskut marie biasa @chocolate (lebih kurang 12-15 keping - aku agak2 je..)
120 g melted butter


1.hancurkan biskut dgn blender
2.gaul dgn melted butter
3.tekan dlm loyang rapat2, pastu balut dgn plastic wrapper & simpan dlm fridge dulu smbil sediakan adunan kek....


Adunan kek mcm kat entry aku yg terdahulu...resipi dari biduri@myresipi.com tuh...


Tadaaaa...layannn.....zasss!!

aisey..base cookies tu terlebih tebal laks hehe..anyway..Bon apetit!!

11 ulasan:

Rajesh berkata...

hi it's nice blo
me Rajesh From Nepal
visit my blog
www.rajesh420.blogspot.com

Fly berkata...

thanks wahai isteriku..kenyang ah makan cheesecake hehe

CatlinaFly berkata...

huhuhu jauhnye en rajesh dtg singgah blog ku ini ..

tq mr rajesh.will see ur blog later k..

yong berkata...

yuhuuuuuu...tk tido lagi la...esok kan sgor coti!!!! :)

aisey...sebut cheese2 ni mmg tak leh gi lah..tekak ku ini mmg tak sporting tau! :)

kalau 'gila kentang' okeh!

:)

CuTeMiUt78 berkata...

heh..heh... ayo.. tak tau.. pasni giler cheese je.. ckp pasal giant tu.. hari tu masa g kluang.. singgah jap kat giant tu.. dekat ngan rumah catlina ke

Eita berkata...

waaaaaaa cedappppnyaaa
heee chese cake gitu.. :)

CatlinaFly berkata...

yong; yelah..org tu giler cekelat heheh...tapi sy suke dua2 cekelat n ciskek cemane nih...

cute miut: giant kat tmn intan tu ke?mmg ler dekat sgt2 tuh! :)

eita: tulah nk kirim sepotong tapi dah abis dikerjakan oleh kami laki bini hehehehe

Aldeany Hope berkata...

thanks catlina 4 ur cheese cake. :p sedapp. cmne ngan bekas tu?

glup~ nampkny i kne antar bhn2 utk buat kuih muih ni... almaklum ler xde oven..

(pstt.. $ dah beli kat oven lenss.. hikkhikk)

jus call me ida.. berkata...

wow... bestnye... tq for the ilmu my friend... ni nak kene try ni!
hehe

CatlinaFly berkata...

dr ida: try2 jgn tak try..hmm..tak tau la dah smpi tahap sedap ke tak tapi selagi tekakku & tekak hubby ku buleh terima..kira sedaplah tu kut hehehe..

ko leh adjust gula tu kalau tak mo manis sgt...dan adjust jus lemon tu kalau nak masam @ kurang masam..first try aku buat, jadik lemon cheesecake laks hehe terlebih lemon juice kut

CatlinaFly berkata...

itukz/aldeany: hehe..antor le cream mushroom soup & garlic bread ke..hehehehehehe itu tak yah masak gune oven kan hehe

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.