Khamis, 22 Januari 2009

Akok

Posing 1 - bukan org je nak kene posing, kuih pun kene!

Asyik masak western jek..ape kate try masak kuih tradisional pulok yer...terubat sket rindu kat kampung halaman..tapi tak leh lawan akok kat Kedai Chabang Tiga Pengkalan Chepa atau kilang akok kat Kg Landak dekat dgn rumahku..kat sane mmg tak payah buat akok ni..g beli je..5 keping serial (singgit)..besar2 pulak tu..kuar dari dapur je terus beli..hoho..teringat akok kat kampung..ngencesss woooo...

(Buat ni sebab tgk Kak Hana, Areyouri & Kak Zaliana ade buat..malu weh oghe kelate baru nok belaja buak akok!hehehe...)


Posing 2 - jom susun cenggini laks..haha..main2 lak aku..
Cg Fly dah tunggu nak rasa tuh!

AKOK
(dpt dalam 24 keping..)

Bahan:
5 biji telur
150gm gula melaka/manisan (Catlina guna manisan yg mama bwk masa dtg umah lepas raya ari tu..)
100ml air
200ml santan-1 tin
3 helai daun pandan - dicarik2/potong2
2 cubit garam
30gm tepung gandum (err..Catlina letak lebih sikit sebab bila ikut sukatan yg ni, jadi cair sgt..)

Cara:

* masak gula melaka dalam air hingga larut. masukkan sekali daun pandan yg dicarik2.
* tutup api. biarkan suam. masukkan santan & bahan lain. kacau sebati. tapis. (ikut cara Kak Hana: blend je sume pastu tapis...)
* panaskan acuan akok/ muffin tray. dalam oven 210 degC. letak lapisan paling atas dlm oven. masukkan sedikit minyak dlm acuan. biarkan minyak panas.
* tuangkan bancuhan akok setinggi 1".bakar 10 -15 minit.
* kuih akan mengembang. bila sejuk akan kecut balik. sejukkan.

Jemput makey deh...

12 ulasan:

MasNurin berkata...

hehe nampak menyelerakan tapi tak pernah jumpa. Kat pasar malam kat perlis ni ada orang jual gak, nanti bole ler cuba resepi yang diberi tu.

prebetsabu berkata...

alahaiiiiiiiiiiiiii...
mkn time panas2 sambil minum teh di ptg ari.. perrggghh maveles..

weh pos la kat kitorang skek.. nok etek!

CatlinaFly berkata...

kak masnurin: betul kak, cube jgn tak cube, teramatlah senang nye..cuma tak berapa ori sbb tak pakai dapur kayu arang..pakai oven :)

CatlinaFly berkata...

prebet sabu: heh..dah abis ler..thn 2 hari jek ;) soh masviona buat hehehe air tgn oghe kelate gerenti jadik nyer!

are berkata...

sedap weh akok tu...
catlina ni org p.chepa ker...
mertua k.are pun org situ...
hhhehheheh!!

CuTeMiUt78 berkata...

rajin la catlina ni.. ada je resepi yg dipublishkan kat sini.. yg buat terliur tgk tau

CatlinaFly berkata...

kak are: umah parent kat pgkln chepa..asal kota bharu :)

CatlinaFly berkata...

cute miut: rajin ujung mggu & bila ada masa je kak..hari2 keje -->lauk tunjuk hehehe

zieha berkata...

akok..kelate ker gano tuh???

CatlinaFly berkata...

zieha: kelate ado, ganu pun ado jugoks..heh

mimie kusya berkata...

amboih! my peberet!!! wah wah!! adumak! nak nak!

CatlinaFly berkata...

mimie: nak kene tempah hehehe..tak pun awk dtg umah akak kite wat same2 heh!

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.