Rabu, 7 Januari 2009

Checkup!!

Hari Isnin(petang) g checkup kat spital lagi..sebelum tu result test darah utk hyperthyroidism & diabetes pun dah diterima minggu lepas..alhamdulillah normal...hehe..nurse dah siap kenal lagi tu..maklumlah dah jadi regular patient setiap bulan..so far, doktor kata tgkkan result, nmpknye aku n baby sihat tapi kene continue datang tiap2 bulan smpi bersalin just utk follow up & tgk ade clinical signs tak..sebab hormon org preggie ni tak boleh diramal , akan sentiasa berubah2..(hmm..ingtkan tadi dah tak yah dtg sebab doktor kata Catlina sihat..)...so next appointment bulan depan la pulak...(huh..)

Semalam pulak, masa g rutin checkup kat klinik desa dpn umah ni, nurse dah suruh Catlina pack barang keperluan baby dalam satu beg,Catlina dah kene get ready sbb dah masuk 29 minggu (just in case..since i have to beware for these 3 in 1 complications - diabetes, darah tinggi & hyperthyroidism...)..dan lagi satu..baby Catlina ni aktif sgt..mcm tak sabar nak keluar pulak dia..kalau ikutkan last scan..berat dia dah 1.4 kg sedangkan pada umur dia, patutnye 1 - 1.2 kg je..& nurse kata as a precaution je..kene la prepare awal..bukannye nak takut2kan tapi katanye Catlina berkecenderungan utk deliver premature...(nauzubillah..harap2 tak lah begitu..)...tapi kalau ikutkan pengalaman kwn2 pun, mmg ade yang first pregnancy deliver as early as 8 months..Nurse pesan lagi..jgn stress2, nanti baby pun stress & lagilah dia nak kuar cepat heh!

Catlina setakat ni dah pack kan lampin 3 helai, bju baby 3 pasang, selimut baby,botol susu kecik, mandian & bekas bedak baby kat dlm tu....& nak tanye pada mummy2 out there..nak pack ape lagi ek dlm beg tu?

9 ulasan:

Azie berkata...

emm blh bwa erk btl susu?dulu ki ta tak d bnrkan bawa sebrang btl pon = btl susu ler :)...
emmm brg pe lg erk..minyak yuyi..diapers kena bnyk woo sbb biasa bb kena kerap tuko diapers..kapas tuk pusat dia..towel..oppsss jgn lupa brg utk mama jugak heheheh nnt terlupa lak brg tuk diri sndri :)

mai berkata...

klu kt putrajaya hospital, depa nk baby oil.pastu spare la tisu basah sama.

CatlinaFly berkata...

kak azie & mai : ha ah kan..dah beli baby wipes tu tapi leh lupe lak..nanti sy masukkan dlm beg..yg btl susu tu sy bc dlm mag sebab mane tau nak perah susu ke..heh..tapi wat pe perah kan..baby ade depan mate suap je lah heh.. :) tq for reminding me!

yong berkata...

nak bersalin kat mana? masa time yong dulu..kat gov. tak dibenarkan bawak botol..ada sorang patient tu sampai kena marah dgn misi pasal bwk botol..

psst..jgn lupa..itu 'pampers' utk ibu...hehehhh penting woooooo!

CuTeMiUt78 berkata...

emm... jgn lupa pampers mama gak tau.. pasal bawa botol tu.. pandai2 ler cover.. jgn smpi dikesan nurse yg bertugas..

cintaKusayangMu berkata...

wah...catlina dh pack brg baby nk bwa g hsptl...
qis pn dh pack..tp rasa cm ader je yg xckup...

CatlinaFly berkata...

yong & cute miut: iye? smpi kene marah dgn nurse? heh sorok jelah dlm beg jgn bwk kuar..tapi kalau duk sehari dua jer, tak guna agaknye botol tu kan?

qis: heh..kite due lebih kurang je kan..

dZana berkata...

jgn lupa pampers ibu yg guna tali... hehehe.. dah lepas bsalin tak boleh pakai tuttttt...tu masa akak 11 th lepas.. tak tau ler skrg ni.. dah canggih kot..

CatlinaFly berkata...

kaka dzana: dah beli kak..beli kotex maternity loop tapi tak de pulak talinye(tgk gmbr kat bungkusan tuh)..tny kat sales girl kaunter farmasi tu kate dia pun tak tau..agaknye tali tu kat dlm paket pad tu..iye ke..hehe..

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.