Jumaat, 20 Februari 2009

Cerita Uri

Saje je aku masukkan topik ni sebab aku penah bersembang dgn hubbyku a.k.a Cg Fly pasal ni..nak tanam kat mana..nak tanam macamane...

Dan aku teringat aku penah terbaca atau terdengar kat mane tah (dah lupe) ttg tanam uri atau plasenta bayi baru lahir ni...



1. Kalau tanam depan rumah, anak akan jadi berani dan tak pemalu (sesuai utk anak lelaki)
2. Kalau tanam belakang rumah, anak akan jadi pemalu (sesuai utk anak perempuan)
3. Kalau tanam kat tempat lapang & tiada teduhan (kene panas terik matahari), anak akan jadi panas baran
4. Kalau tanam bwh pokok, anak akan jadi seorg yang tenang dan cepat "sejuk".

Wallahualam bisawwab....Ape2 pun, aku & Cg Fly akan tanye parent kami lah tentang urusan tanam uri baby ni nanti...


12 ulasan:

Noorma Ismail berkata...

orang skang ni tanam uri bersama dengan pensil,pemadam, buku dll, konon anak tu nanti seorang yg terpelajar..tapi tak pernah pulak orang tanam skali ngan komputer..yelah, nk anak mcm otak komputer..he,he,he...

Tukang cerita berkata...

Patutlah anak bongsu akak panas baran...
En. Hubby tanam uir dia kat laman dpn umah...
:)
~kebetulan jer semua tu, tak leh caya sgt...takut jadi khurafat plak...
:)

[[ yong ibu chem ]] berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
jus call me ida.. berkata...

uri ni ikut nasikhat bapa ku yang pentingnyer kene basuhnya bersih2 hingga tiada kesan darah.. uri itu adalah seperti kembar anak kiter.. bukan orang sekarang je yang tanam dengan pensil etc..orang dedulu pun buat begitu.. itu dari segi luaran a.k.a. simbolik.. yang pentingnya doa kita kepada anak2

hana berkata...

kat mesia leh lah tanam kat mana2 sbb ade tanah! akak kat jepung nih, haiii mmg tak merasa la jwbnyer nk tanam uri anak ketiga nih... nk wat camne... huhuhu.. yg penting doa btol ckp ida tuh...

CatlinaFly berkata...

kak noorma: ha ah ade gak dgr tanam dgn pensil buku bagai tu..hehehe nak tnm dgn komputer,sygla kak..baik gune utk update blog komputer tu hehehe

tukang cerita: ish..jgn percaya sgt kak..sy pun tulis ape yg sy dengar je..petua org dulu2 kut tu..

dr ida & kak hana: betul3!yang penting doa

ashley berkata...

Cat,
Hospital swasta banyak yang dah tolong siap basuhkan uri dan bungkus degan kain sekali. Kalau bersalin kat hospital kerajaan..masih BERLEMOIH darah. nak kena basuh dulu..

Tang tanam tu sekira kira tak dikorek dan dilarikan binatang liar jer. Lebih kurang dua tiga kaki.
1) Nak korek bawah pokok, silap haribulan banyak akar akar serabut.Payah pula..
2) nak korek belakang rumah silap haribulan dah kena simen ngan TAR jer..
3)Kalau bersalin di kampung boleh la pilih tanah.. Kalau kat KL macam akak waktu dok flat wangsa Maju dulu,kat kawasan surau. he he he...

Janji kita tanam dalam dalam.Habis cerita. Tak pulak aku dengor tanam pensel sekali. Tanam URI aje udah le...Ishhh..macam pelik le pulok!

CatlinaFly berkata...

kak ashley: hehe mcm 2 petua org dulu2 tu..yang penting kite niat baik, doa yg baik2 dan tanam cukup dalam asalkan tak dikorek anjing @ binatang liar lain..sy maybe tnam kat umah mak mertua sbb kwsn umah tanahnye keras sgt, nak cangkul tak lut..takkan nak panggil bulldozer korek tanah lak kan hik hik hik...

babymummydaddy berkata...

ala kalo pindah umah macam mana?cian uri tu tggal...i wonder.....

cintaKusayangMu berkata...

yeke??ala...xtau la plak...
husband qis tanam uri kt blkg umah...bwh pokok...
heheh.

CatlinaFly berkata...

babymummydaddy: hmm..rasenye tak perlu risau..itu petua org2 tua je..tanam tu mcm kate kak ashley, janji tanam dalam, tak lah anjing /binatang liar korek..

qis: tak tau la pulak sejauh mane kebenarannye qis..jgn percaya bulat2 :)

CatlinaFly berkata...

babymummydaddy:err..sy tak dpt nak tinggal komen kat blog anda..& tak dapat bukak blog lagi satu tu..

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.