Khamis, 19 Februari 2009

Durian anyone?


Kelmarin..Pn Teoh jiran ku telah bermurah hati bagi dua bijik durian..sebenarnye aku ni bukanlah penggemar durian....sejak kecik aku mmg tak berapa suke durian, bila dah masuk U kut baru pandai mkn durian .Yang hantu duriannye Cg Fly ler..dia balik sekolah je kul 5.30ptg tu, terus dikerjakan mengopek durian itteww...aku tgk je..bau mcm sedap la pulak..sbb masa first trimester tu aku benci bau durian, rase nak muntah...Ish tapi kali ni tgk kan kaler isi durian tu kan..kuning merening lagi...Cg Fly soh jamah sket..aku amik seulas....ish sedap la pulak...pastu tgn aku capai seulas lagi...hehehe Cg Fly gelakkan aku..."tadi eksen sgt suruh sy mkn sorg jek".. pembawak budak agaknye..cukuplah dua ulas jer..buat rase2 :) .My sis Ultramama jugak merupakan seorg hantu durian..hehehe

BTW, some info aku nak kongsi ttg baby dlm perut (from Discovery Channel):

Baby boleh merasa mknn yang dimakan ibu(terutama yg baunye kuat@ berempah) melalui aroma yang mengalir dalam air ketuban.Satu kajian telah dilakukan kepada 24 org ibu yang mana mereka disuruh mkn gula2 jintan manis selama dua minggu (mase dekat2 nak due date bersalin)..Setelah baby lahir, kajian dilakukan di mana bayi2 itu didedahkan dgn bauan jintan manis dan bauan lain yg diletakkan bersebelahan.Bayi2 itu cenderung untuk menoleh ke arah bauan jintan manis dan kelihatan gembira bila menoleh ke arah itu....Bagaimanapun, memori ttg bau ini terhad kepada pilihan makanan yg telah dimakan oleh ibu shj..

Subhanallah...Indahnye ciptaan Allah..Baby baru lahir pun dah ade memori ttg bauan & aroma....

14 ulasan:

mummy_ayu berkata...

ooo...makan durian ye. bule makan, tapi jangan banyak-banyak. dulu masa my friend pregnant, makan durian terlebih, sampai berkurung dalam toilet, jenuh kitaorang cari dia.. sakit perut + nak muntah + pening...sian net not. me, my self masa pregnant 1 time, nak makan durian my hubby tak kasi. but 2 nd time, i makan tapi cikit je....

Abiey69 berkata...

Saya pun baru teringat masa isteri sampai bulan... Lepas makan durian malamnya bersalin... yang herannya si anak tak mahu pulak makan durian....

CatlinaFly berkata...

mummy ayu: sy mkn cikit aje..buat jamah2 hehehe

CatlinaFly berkata...

abiey69: :) kalau mcm tu tgk durian je mesti teringat peristiwa bersalin tuh kan

cintaKusayangMu berkata...

catlina..mujur awak mkn 2 ulas je...xleh mkn byk2 sgt tau...cukup sekadar merasa jek..qis pn xsuka durian..tp ms ngndung aritu teringin sgt..so mkn la seulas jek...

MariaFaizal berkata...

My MIL cakap sama about makan durian & a lot more other things during & after pregnancy.

I normally question everything. Apart from perkara ghaib in Islam, other things - I'd question WHY? What are the scientific explainations behind behind these petua. Trust me, no one could answer my queries. Some are totally ridiculous beliefs & plain superstitous :)

My mom & I don't really believe in absurdities especiall rgdg 'pantang'. What abt you CAT? *wink2*

CatlinaFly berkata...

qis: :) alah takde ape2 lah qis..sy pun bukan suke sgt tapi dah teringin lak bila hubby dah kopek durian dpn mate hehehe..kalau mkn byk, panas bdn kut..dah la time preggie ni mmg suhu bdn naik, haba bdn 2 org! :)

kak maria: setakat ni both my mum & MIL tak pesan lak soh berpantang ape2,..cuma bagi sy,naturally ade benda yg sy jadi tak suke mkn, ade yg suke mkn...itupun awal2 ngandung, lain peel nye (sebab mabuk & morning sickness), bila dah lepas trimester pertama, lain pulak pesennye..i believe that mase preggie kalau ade benda yg kite suke mkn tetiba kita jadi tak suke mkn, probably mknan tu mmg tak bagus utk kite & baby & vice versa...(like me, sejak mengandung sy tak suke mkn sardin...& secara logiknye mknan dlm tin especially sardin & tuna ni kan byk bhn pengawet...).wallahualam.wink2 back ;)

aznitaz berkata...

sy tak suka mkn durian tp ms kecik2 dulu makan..pelikkan.
pasal pntg larang mkn time pegnen tu pun sy tak de ikut. sbb mak sy ckp takde pntg apa2 pun. nenas pun sy mkn, air kelap pun sy minum..atas org lah kalo jenis x kuat kena pntg lah kan??

~~ciklinn~~ berkata...

sedapnyer durian..linnmasa mengandung yg 1st tu... giler durian...mak bisingg....tapi alhamdulillah baby tak apa2.. adoii mmg tingin bangett msa tu..

ashley berkata...

Waktu dekat dekat tarikh nak bersalinkan anak yang ke 9 ini, akak makan durian habis habisan...he he he musim durian. Jumaat akak makan, Hari Ahadnya bersalin.he he he..

CatlinaFly berkata...

aznitaz: air kelapa my faveret!eh tak penah dgr lak pasal pantang air kelapa ni..kalau nenas , tapai & air tebu penah ler dgr...sedapnye air kelapa time cuaca panas2 ni kan..sy hampir setiap hari minum air kelapa..kalau kat umah mentua,ade pokok kelapa, dptlah yg fresh, tapi kalau kat sini biasa hubby beli kan kat gerai2 tepi jalan tu..pehh..nyaman!

CatlinaFly berkata...

ciklinn: mase first trimester dulu, penuh bonet kete bwk durian dari umah tok Cg Fly, balik ke umah mertua..masa tu morning sickness, mkn seulas je dah pening kepala plus tak tahan bau durian...skrg ni rasa mcm bau durian tu wangi laks hehehe

kak ashley: wah!hari2 mkn durian!meriah!abis anak akak yg tu suke durian tak? :)

Catz berkata...

sedapnyaaaaa durian..
saya hantuuu duriannn,,

CatlinaFly berkata...

catz: hantu durian cam dlm cite upin ipin yek hehehehe

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.