Rabu, 4 Februari 2009

Miracle of kisses....

Ehem..ehem...nampak tajuk kiss kiss kat atas tu,jgn pikir ke lain ye.. hikhik.....ceritanye, siang tadi Catlina g spital...gi jumpe pakar kat klinik MOPC (tak tau lah pulak MOPC tu stands for what..lupe tny nurse..)..follow up pasal thyroitoxicosis lah ni..Dr kata Catlina ok...fine..sihat..alhamdulillah ..sebab dah 4 tahun Catlina tak ade tanda2 thyroitoxicosis, so maknanya maybe in future takkan kene lagi tapi kene berjaga2 lah.Hari ni last visit to MOPC (yeayyy!no more torture of waiting!!! -->hari ni daftar 2.30 ptg, dpt jumpe Doktor kul 5!) . Tapi takpe..cik abangku teman today..ade lah penawar hati kann... echeh!!..Cg Fly first time temankan Catlina ni, kami berdua amik cuti semata2 nak gi checkup ni...(malas nak mintak mc..)..lagipun asik tumpang driver jabatan je g spital..kalau pagi mmg driver buleh tumpangkan tapi ari ni appointment petang...driver tak kuar petang2 biasanye..(Err...tapi pagi esok ade lagi appointment kat ANC pulak..harap2 temujanji esok pun yg last..sebab pertengahan bulan depan Catlina dah due!!)..owh..asik gi sepital je nurse2 semua dah kenal..huhuhu..

Oppss..menceceh lak aku ni...panjang lak mukadimmah nye ye..cerita pasal tajuk di atas ialah..semasa menunggu nak jumpe doktor..aku baca artikel dlm majalah ni..cerita ttg rahsia ciuman...yang aku nak highlightkan kat sini..korang pun dah biasa buat kut..(mummy2...) ..not to abah2nye tau..hik hik..pada anak2...lebih kurang mcm ni artikel tu ckp..

When a child is hurt like bumping they head or wounded their knee, mummies will say, don't worry, mummy will kiss it better..it is true because, kissing can activate natural painkiller in the body and usually the child will cease crying eventually..

Haa..patutlah budak2 kalau dia nangis sebab luka ke jatuh ke, tangisan dia reda bila dipujuk & dicium ibu, mmg ciuman ibu ni adalah sejenis ubat!Tapi mmg pujukan, pelukan, ciuman ibu tu penawar sebenarnye kan?Subhanallah....

11 ulasan:

MariaFaizal berkata...

Yes CAT, i did read about the miracle of kisses - especially a mother's kisses to her offsprings (blood related) due to some chemical reaction thingy (can't remember the medical terms used in the article :).

Even, kisses can be used if a child is not really in good mood. Kisses + Hugs = Sorrowless life :)

Hence, kisses & hugs to the 'baby' from Auntie Maria.

MariaFaizal berkata...

Lupa nak share about wht Dr Fadzilah Kamsah's advice : Kiss ur children though they're asleep coz ini menghidupkan jiwa mereka.

I think I understand wht he said, but don't know how to describe as it's pretty deep.

Might need a special entry about 'jiwa hidup' ni :)

MasNurin berkata...

Akak masa ngandung dulu asyik ke spital jer, buku sampai dah tebal. Bukan sakit per, tapi doctor ni tau jer lah ada sikit tak kena je mesti nak uat further test. ECG jer buat sampai 2 kali, tiroid lagi lah, pastu amik darah berpuluh kali puncanya sebab darah akak asyik naik je bila dipam, kalu kat private tak ler darah tu naik. Tengok, darah pun pandai turun naik sebab tension menunggu lama kat spital kerajaan. Akak kalu si Nurin nangis, biasanya akak bawak masuk bilik air ambik air semayang untuk dia.

aznitaz berkata...

tq 4 sharing cat.

emm dah sarat kan u n mesti x sabar nak tggu dpt bby.just enjoy the preggy moments n b prepared cos ur life is about 2 change..plus lepas ni ni u kena pntang:)

masviona berkata...

yea...betul tuh..stuju 100%
anak kat umah pun camtuh ler

BabyAlden&Mama berkata...

Betul tu.
Anak sy pun bila jatuh ke hantuk ke.. mesti nak kena kiss & tiup2 'buu..' gitu.. so He will stop crying right away. :p on Monday my baby was hurt by the broken dish.. dia yg nakal gi tarikk2 :p tp salah sy jugakan, dia kecik lg.. x tw apapa.. so we adults have to be very careful in what they're doin..

prebetsabu berkata...

errr... ciuman bapa pun keramat jugak tau... bukan ibu sajoorrkkkk...

cintaKusayangMu berkata...

xsbr nk kiss my babies...skrg ni pegang2 n belai2 je...xberani nk cium takut babies terkena infection lak...

CatlinaFly berkata...

maria faizal: yep..suke gak dengar ceramah dr fadzilah kamsah..cara dia smpikan mesej very good & berkesan, he's funny & witty tu, tak boring dgr ceramah dia..lagi sorg..Ustazah Bahyah tu best gak kan..

CatlinaFly berkata...

kak mas: hmm..sy pun skrg bila cek bp, dua kali dah cek, naik la pulak..tapi tak pulak pening2 ke..bengkak kaki ke..agaknye mingu2 akhir ni pesennye gitu kut bg sy..lain mummy, lain pembawakkan baby nye kan..

aznitaz: no problem..hehe..tulah nak pantang, sy ni pulak jenis susah nk telan ubat..camnolah nak telah ubat2 pantang tu nanti ek..heh

CatlinaFly berkata...

masviona & mama alden: tq for sharing

prebet sabu: heh..yolah..tapi rasenye ibu nye ciuman 3x lagi mujarab dari bapaknye hahaha...sebab blood chemistry dari dlm perut lagi kut..

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.