Khamis, 26 Februari 2009

Puding Karamel Abah

Wiwaaaa..Catlina mengganas lagi kat dapur...(ganas meow2 jek!heh!)..Buat ni malam tadi..& simpan dlm fridge semalaman, tghari tadi dah bleh makan. Dinamakan Puding Karamel Abah sebab kalau kat umah Kelantan, abah aku yg selalu buat puding ni, aku tau mkn je.Semalam tetiba tekak rase teringin nk mkn puding ni, bahan2 pun dah ade.Rasenye mane2 resipi bagi puding ni same je tapi aku amik dari buku resepi Kuih –muih Tradisional by Rubiah Suparman.

(aku buat separuh adunan jer nih)

8 biji telur
1 tin kecil susu pekat manis
2 tin air (sukatan guna tin susu)
½ cwn gula pasir biasa tuh...
1 camca teh esen vanilla

Langkah2:

1.Panaskan gula dlm periuk kecik atau kuali non-stick ,guna api kecil , sehingga gula cair dan berwarna coklat2 sket.
2.Tuang gula cair tadi ke dalam acuan/ loyang.
3.Pukul telur,susu,air dan esen vanilla hingga sebati (aku blend je semua).
4.Tapis dan tuangkan dlm acuan/loyang berisi gula tadi.
5.Kukus 15 – 20 min atau hingga masak.
6.Sejukkan ke suhu bilik, pastu sejukkan dlm fridge semalaman.
7.Sedap mkn sejuk2...best...mcm mkn aiskrim jer heh!

Puding karamel ku nipis je sbb buat 1/2 adunan & pakai loyang cap ayam...aku idamkan bekas putih comel2 cam Kak Hana Jepung & Kak Ana Wahid punye tuh!!

1

11 ulasan:

Aishah@Ariffin@Aqil berkata...

rajinnyer abah nyer tu wat puding...

Hanney Hanafiah berkata...

sedapnye karamel...ehh wak, tinggal 19hari je lagi eh?wahh bestnyerr...moga semua selamat eh

senget berkata...

wahhh... sungguh menggiurkan...
kene try buat ni...
hehehehe...
:)

~~ciklinn~~ berkata...

sedapnyer... rajinn ha wat karamel..

tq share resepi... leh try nanti

MariaFaizal berkata...

Oh my..look soooo YUMMY!!!
And, most of all thanks for sharing the recipe.Really, really appreciate it!

Do take care Cat...& be safe all the way girl...

aznitaz berkata...

nampak sedap jer. tak kisah ler loyang cap aper pun. rajin la ke dapur even dah sarat ni. baby gal ker??

[[ yong ibu chem ]] berkata...

wah best!

bila tah nak cubanya..

:)

syareena berkata...

erm.... nampak sedapnye...
antala cni...
cek x sehat ni,
nak wat sendrik huhu ble thn tah...

ashley berkata...

Akak cuba resepi yang kat TV. belah Mexico sana tu diorang memang jadikan ini sebagai makanan kegemaran diorang...(orang kelantan ni ada keturunan Mexico kutt..he he he)
Puding caramel ni boleh juga dibakar masuk oven tapi cara masak dia, masukkan loyang dalam bekas yang berisi air..dua bekas le. Selalunya akak buat cam tu.

CatlinaFly berkata...

aishah: abah sy mmg expert bab puding karamel ni..dia belajar masa dia still in the army, belajar dgn kwn dia chef kat mess hall.tulah bila dah buat sendiri rasa cam senang pulak :)

hanney: tq..sy pun doa mcm tu :)

senget: try jgn tak try!senang je masuk blender je semua :)

ciklinn & maria faizal: selamat mencuba!simple tapi sedap..(mane taknye semata2 telur & susu heh!)

CatlinaFly berkata...

aznitaz: kalau ikut scan doktor..baby girl ;) dan 3-4 kali scan, semua ckp baby girl..tapi kite tunggu jelah ye!

yong: yong senang je yong, tak amik masa byk pun...x smpi 10 min dah siap cairkan gula & blend, pastu kukus dlm 15-20 min je :)

syareena: oh ciannye demam yer...get well soon..hehe demam2 takpe ke mkn cejuk2 nih?

kak ashley: :) ape dah name masak cara tu ye..Bain Marie tak silap..penah bc kat blog org lain pasal teknik masak dlm oven, tapi letak dlm bekas isi air, ala2 double boiler la kut..tak nak bagi hangus

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.