Rabu, 11 Februari 2009

Sakit pinggang

Eheh..bukan aku sakit pinggang..teringat soalan student petang semalam..sebelum kelas berakhir.

Student (malu2 nak tnya smpi kene ulang 2-3x soalan ni):Dr, sy ade kambing jantan yang sakit pinggang, macamane nak ubat?

Aku: ape yang kambing awk buat sebelum tu? (satu kelas dah gelak besar ni..)

Student(tersipu-sipu):tak paham soalan Dr...

Aku:maksud sy, sebelum kambing awk sakit pinggang...apa program yg awk buat kat ladang awk?adakah awk campurkan kambing jantan dan betina sepanjang tahun?selera makan ok?

Student: hmm..ha ah dr..selera mkn ok je..sakit lain takde..

Aku: tulah sebabnye..bila awk campurkan kambing jantan dan betina, walau penat atau sakit mcmane pun, kambing jantan akan tetap memberikan 'service' selagi ade betina yang berahi (on heat).

Student2 perempuan:Dr kami tak paham!!(muke konfius..)

Aku: maksudnye..selagi dicampurkan dgn betina, kambing jantan akan 'kawin' wpun tgh sakit pinggang!sebab..itulah tabiat semulajadi dia, selagi ade betina yg boleh 'kawin', penat mamcane pun,jantan tu akan bagi service....

Student tadi: abis dr mcmane nak ubat?

Aku: ubatnye senang je..awk pisahkan jantan tu dari betina dan bagi dia rehat sekurang2 nye sebulan dua....

(satu kelas roared with laughter...aku pun tergelak same susah tul nak maintain muke seriyes!)

P/s: hehehe..kambing pun ade sakit pinggang tau...now u know..eheh!

17 ulasan:

~~ciklinn~~ berkata...

hahhahahhahahhaha mcm2lah cat student2 kau yerk... adoi lawak2..baru ku tau kambing pun sakit pinggang....

MasNurin berkata...

keje vet ni mencabar tak? Akak ni tak layak ler keje vet sebab sangat penakut dengan binatang. Yang akak berani cuma ikan guppy dan anak kura2 jer.

aznitaz berkata...

lawaklah cat..dah tersenyum kambing aku pepagi nih..

hana berkata...

ishhh... mati2 igt cat sakit pinggan nak bersalin! peel student ghupernyer!

CatlinaFly berkata...

cik linn: dengar mmg mcm lawak tapi tulah hakikatnye :) mmg perangai kambing mcm tuh! heh

kak mas: hmm..sy rasa semua keje mencabar..terpulang pada kite..kalau kite enjoy, semua cabaran tu akan mematangkan kite ye dok?heh tapi mmg ler jadi vet takleh takut binatang :)

aznitaz: ngeh ngeh (senyum kambing gak..)

kak hana: kuheh kuheh..suspens haa...

inahar ali berkata...

cat...hahahahahahahaha...!!! naseb baik akak x jd vet..trilalatrilalala

BabyAlden&Mama berkata...

kui..kui..kui..
lawak antara benua la pulaks... :p
sy ada story pendek;

A: keja vet ni susa ke tak ar?
B: sy rasa susa la.. lagi pening dari dr. manusia kot..

A: (confused..)hmm, ye ke..?
B: yelaa, kalau org sakit dr tanya dia blh respon... sakit kat mana? camana rasa sakit tu..hmm, kalau kambing ke lembu ke.. blh ke dia gtw sakit kat mana?
A: Ooo.. (still confused)

B: cuma risiko cam rasa bersalah sesangat kalau x leh selamatkan manusia tu memang bebanan.
lembu kambing kucing tak rasa bersalah sangat... wpn sangat sedih!

betul ke catlina? :p

**cerita ni adalah kisah benar.. antara dua org yg bukan vet. haha.. dan A itu ialah saya. hikhikhikkk..

CatlinaFly berkata...

kak inahar: :P

mama hope: hehe itu bukan dialog dgn en hubby mu kah ? hehehe..hmm..susah nk ckp lah mama hope..tp..kalau lembu kambing ..kalau bukan penyakit berjangkit pd manusia, kalau dah tak leh selamat..ubatnye pisau lah (sembelih)...selamat jadi kari ke sup ke..heh..tapi kalau sekor dua je mati..ok lagi..kalau sepuloh,doploh?tak ke owner tu leh saman vet kalau vet tu gagal mencari punca penyakit & tak berjaya merawat & menyebabkan penternak rugi?

Berbeza dgn kucing dan anjing, sbb owner akan treat pets sbg anggota keluarga..bila mati..seolah2 ahli keluarga yg mati..ade yg nangis2 bila pets mati..kesian tau tgk..(sy pun tak tau sy mcmane nanti kalau kucing2 sy dah smpi ajal..nangis gak kut...huhuhu..)dan juga pengalaman mase keje klinik dulu..kene jadi org yg pandai menyampaikan berita buruk ni...dan ade skil memujuk...lagipun setiap benda yg hidup akan mati..vet ni membantu dan buat ape yg terdaya..we're not God yg boleh tentukan hidup mati animal tu....but rasenye keje jadi medical doctor lagi berat ..bila nak menyampaikan berita kematian atau..nak bagitau pesakit tu tipis/tak de harapan..

dok gitu kak inahar?

(hehe sori panjang lebar lak jwpn ku ini..heh!)

CatlinaFly berkata...

mama hope:sambungan..

betul betul..kite tak leh tanye animal tu sakit ape hehehe..yg penting pemerhatian oleh owner, dan juga pemerhatian dari vet tu..

cintaKusayangMu berkata...

adeh...mati2 ingtkn catlina yg sakit pinggng...hehe..kmbing rupanye...

BabyAlden&Mama berkata...

catlina
bukan bukan dgn hubby ler.. ngan kwn kpd kwn dia.. time tu br nk buh ubat pengasih hikhikhikk

BabyAlden&Mama berkata...

hmm, betul tu.. medic doc memang btul2 risiko sb kita sama level ngan pesakit tu. :p (manusia vs manusia)

Tabik hormat! :p

Save our animals..
Vet pun Tabik hormat!!

CatlinaFly berkata...

mummy qis: lum lagi ler hehehe..

mama hope: ade2 je itukz ni hehehe :)

Aishah@Ariffin@Aqil berkata...

adehh...ingatkan sakit pinggan gabo...
lawak gak ekk...susoh noi nak xplain...

jus call me ida.. berkata...

bukan kambing jerk.. manusia pun ada jugak.. tanya2 lagi.. yup saya baru kahwin doc!

kuizikel berkata...

baru ku tau, ingat manusia je.. tapi camne nak tau kambing tu sakit pinggang ke? dia tak gerak2 ke... huhuhu

ashley berkata...

Akak baca sambil sipu sipu la Cat..

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.