Isnin, 23 Mac 2009

Alhamdulillah..

Kami dah balik
Catlina dan baby Insyirah dah balik rumah! (yeay!)...Hmm..Catlina cerita kan dlm beberapa bab ye..

Warded again
Terkejut jugak kena tahan kat wad...bacaan AOB for jaundice baby Insyirah naik ke 18.0!Ingatkan dah kurang, makin meningkat rupenye.Catlina jadi panik bila diarahkan warded by doctor...maklumlah dahlah dlm pantang,g spital dgn berparam, berbengkung bagai..tapi we already be told to expect to be warded..dah bwk siap2 beg baju Insyirah dan mamanya.
Catlina panik sebab tak tau ape2 pasal nak jaga baby sorang2!Rasenye kalau baby tersedu pun, rase gelabah semacam ape lagi nak jaga baby yg tgh jaundice.Rasa mcm nak suruh Cg Fly stay tapi cuma salah seorg ibu bapa je yg leh stay..Catlina baru nak sembuh dari luka bersalin (vakum & extended episiotomy..ouch!).Baby Insyirah pulak baru pandai menyusu badan (sebab mamanya lmbt kuar susu..cian baby..).Wah..ke'panik'an berganda!

Stress
I felt so alone that time...rasenye mcm hampir2 kene post partum blues...mujurlah dgn sokongan hubby tercinta dan keluarga, Catlina berjaya tabahkan hati..yg jadi sedih tu sbb, kesiankan Insyirah...mamanya kurang susu, belah kiri ade tapi sikit,belah kanan ade juga tapi Insyirah taknak pulak (dia dah pandai pilih puting..wah so clever!)..kalau kat umah, Catlina perah belah kanan & bg dia guna botol susu...(terpaksa ajar pkai botol susu sbb 2 hari pertama my breast milk belum ada, kami terpaksa beri susu formula...).Dan POLISI HOSPITAL ialah NO MILK BOTTLES & PUTING TIRUAN!Sebab tu Catlina stress sgt2 masa tu..nak menitik air mata mengenangkan nanti Insyirah kelaparan..pastu kalau kurang menyusu, macamane nak cepat sembuh?

Alone- Hari Pertama di Wad Kanak-kanak
Nak menitik air mata bila Cg Fly dah beredar lepas hantar Catlina dan baby ke ward kanak2 hospital Kluang.
Dan sepanjang hari dari awal masuk ward, baby Insyirah meragam tak cukup susu..I have to hold her most of the time, nak letak bwh lampu UV tu tak leh lame2, dia meragam.Nak pam susu, nurse tak bagi guna breast pump & botol.Catlina pendam sorg2..bila Cg Fly dtg, I let go..nak menangis lagi...tapi tahan..malu lah nangis kat ward (heh ego beb - maintain hati kering konon hahaha malu lah doktor vet nak nangis hihihi)- sebelum tu terdengar nurse bercerita ada mummy yg nangis sbb tak dpt bagi susu kat anak yg jugak jaundice....

Gembira
Alhamdulillah selepas Cg Fly beritahu masalah Catlina pada nurse, nurse janji akan membantu...dan petang tu jugak (bantuan belum diterima nih)..first time Catlina lihat baby Insyirah sendawa lepas breast fed belah kiri je (sorry have to be detail about breast feeding & all..kenangan ni),biasa dia tak cukup, perlukan bantuan botol susu.Selepas tu..hampir tiap 2 jam Insyirah nak menyusu je!Penat tapi Catlina gembira, coz ubat jaundice yg paling mujarab ialah susu ibu selain dari UV light & IV drip.Bacaan AOB (jaundice )utk malam tu ialah 12.2.Nurse kata kalau esok turun lagi, dah leh balik.Hurray!

Jom balik
Kul 6 pagi, nurse amik bacaan lagi...mmg Catlina tak tido sepanjang mlm tu..kalau ade pun, dlm sejam je kut.Dan kul 8 pagi, nurse bagitau result dah kuar..dah turun 10,boleh balik tghari nanti!Alhamdulillah..sedangkan jiran katil sebelah, dah 4 hari kat ward , dari 19, dia baru turun ke 13.Inilah namanye rezeki Allah..ujian sebenarnye...skrg Catlina dah terrer dah dukung baby(sebelah tgn je dah selamba dah ..heh), tukar lampin, pakaikan kain bedung etc..hehehe..bukan tak reti, cuma tak mahir, sebelum ni buat same2 samade dgn my mama, my mak mertua & Cg Fly...maklumlah kite takde adik...tak pernah langsung ade pengalaman dgn baby!Oh Insyirah..Insyirah mmg betul2 melapangkan hati mama dan abah mu ini..alhamdulillah...

Trivia
Maksud Nur Dayana Insyirah ialah cahaya keberanian dan melapangkan dada.

10 ulasan:

senget berkata...

wahh.. da dpt baby...
congrats...
she's so cute..
:)

kakyong berkata...

Slowly ye cat...lama2 expert la tu...

CuTeMiUt78 berkata...

alhamdulilah.. insyirah baik dah.. takpe catlina, mula2 memang kekok.. nnti lama2 ok ler tu.. utk perbanyakkan susu.. hari2 mkn lobak putih.. insyallah byk susunya nnti..

Tukang cerita berkata...

Anak sedara akak nama Insyirah jgk...
Izzah panggil dia.. "adik Insyi"
warded , demam...

Baghu dapat adik, munawar...
Pun warded jgk, jaundis....
Kesian akak tgk.....
Tertonggeng letak bawah lampu....
Akak yg hanya mak sedara pun dah nitik air mata tgk... tak tahan...

akak tak der pengalaman....
wpun, anak2 kena gak jaundis ni. tapi tak teruk...
Alhamdulillah.....
kalau tak, stress gak cam Catlina kot...

Tabahkan ati ek dikkk....
Ingat susahnya nak dapat baby dulu kan?
lama menunggu....
:)

mummy_ayu berkata...

alhamdulillah...kita suka baca bila insyirah dah balik umah..memang tertekan bila kena masuk sepital balik bila dah balik umah. ayu waktu iris pun macam tu. dah la bersalin kat GHKL, balik seremban masuk sepital kat seremban plak. tension...!tapi kita sebagia ibu berkorban untuk anak janji dia sihat kan...apa pun nak baca lagi cerita...cepat cihat ok...kiss for insyirah from mummy ayu...muahhhh!!!

Emy Omar berkata...

sabar la ye,saya dulu lagi la dah la c-sect pastu baby dalam incubator,36 days kat hosp dok mengulangkan dia tapi sekarang dah bertambah sihat dah.alhamdulillah baby Insyirah pun dah sihat kan..take a good care of yourself yeah

cintaKusayangMu berkata...

nape la hsptl kluang xbenarkn bawa breast pump...nk suh pump manual dibuatnye ibu yg jenis byk susu..kena pump setiap2 1-2jam..xke parah...sabar je la...
anyway..selamat pulang ke rumah insyirah...nnt bleh la bergmbr2 ye..suh abah amik pic insyirah manyak2...

izuan murat berkata...

Welcome home to baby n mommy...hehehe..Alhamdulillah dh shat..nway, sume tu pengalaman yg sgt bharga n tq 4 sharing coz sharing is caring!

Slmt bpantang cat..congrats again!

Linda Latip berkata...

great news!

sunuk dgr baby insyirah dh kuar.. Ina jgn stres² sgt yer..itu yg susu lg sket nk kuar, anyway fr ur information..baby yg lahir ni..die kalau mummy nye susu tk kuar dlm msa 3 hari pon die bley thn, sbb die lahir dgn 'mknana' dh tersedia dlm bdn die yg halus chumels tu...so need not to worry to much..rilex n naty susu kluar mcm air paip hehehe

anyway take care dear.

kak ina kl berkata...

salam catlina...tahniah sebab dah dapat bagi baby susu kamu sendiri..memang tension bila msk ward balik..mcm akak dulu..semua serba tak kena..

diyana..mcm nama anak akak aje...cuma tukar ke liyana..
jaga diri baik-baik..

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.