Rabu, 25 Mac 2009

Kronologi..Kelahiran Nur Dayana Insyirah(Part 2)

Sambungan..

1.30 pm
Doktor di bilik saringan kata, bukaan dah seluas 3cm.Dah boleh bersalin ni.Aku ditolak ke bilikbersalin dgn kerusi roda.Sempat salam bermaafan dgn mama dan abah.Cg Fly ke kereta masa tu, ambil barang2...fuh..berdebar giler..

2.00pm
Aku duk terkebil2 sorang2 atas katil kat bilik bersalin..Nurse tanya bila last aku mkn,last aku mkn, breakfast kul 8pg tadi ler..Ramai gak yg bersalin ari tu.ada la 5-6 org kut.Setiap kali,terdengar yang menjerit, mengerang, menangis..hmm..aku mcm tu jugak tak nanti..

2.30 pm
Nurse dtg memeriksa lagi dan masukkan drip.Aku tny mmg kene masukkan drip ke, katanye mmg prosedur.Dan juga dlm drip tu dah dimasukkan ubat utk rangsang bersalin(aku agak2 mesti oxytocin ni..)..sebab aku awal dua hari ni.ade nurse yg kenal aku dan dtg menyapa..

3.00pm
Nurse pelatih diberikan tugas utk monitor aku.Belum rasa sakit sgt tapi kontraksi dah terasa..rasa cam sakit pinggang pun ade.

3.30pm
Kontraksi makin kerap...mcm 10 minit sekali..aku bagitau nurse aku rasa mcm nak meneran, dah boleh beranak ke ni?Nurse kata belum boleh, bukaan baru 5cm.Tunggu lagi sejam maybe dah bukak 9cm, boleh push.Nurse pasang botol drip kedua.

4.30pm
Doktor yg buat saringan tadi dtg cek..katanye baru bukak 8 cm.Aku dah rase sakit giler ni.Kontraksi bertambah kerap..5 minit sekali kut..aku cuba tahan sakit tapi tak terdaya..terkeluar jugak "aduh..nurse..sakitnye...sy rasa nak meneran nih".Tangan duk urut2 pinggang yang rase cam nak putus je..Nurse tak bagi meneran dulu.."jgn dulu...nanti serviks boleh pecah kalau baby tak muat nak lalu.."

4.45pm
Doktor dtg cek lagi..dah bukak 9cm "ok awak dah boleh teran, tapi teran bila rasa sakit tu dtg je ye."Sekali masuk pulak Dr Emad , doktor pakar yg selalu cek aku monthly tu ade dtg..sekali lagi dia cek bukaan serviks.."ok maizatul, nanti u push ok..when the time comes".Rase tenang sikit bila nampak muke yangfamiliar.
Aku tny bila husband boleh masuk?(aku tak sempat salam cium tgn pun dgn Cg Fly).Kata nurse..belum boleh lagi..tunggu time betul2 baby nak kuar......Nurse pelatih suruh baca surah Al- Hasyr atau surah Yunus...mulut aku terkumat kamit baca surah al-Insyirah..sebab surah tu je terlintas kat kepala....sakit dah bertambah kerap..Allahu akhbar..hanya kaum ibu yang pernah melahirkan je tahu..Aku genggam erat tgn nurse pelatih yg setia menemani aku sejak dia ditugaskan monitor aku..tapi sebenarnya aku nak genggam tgn Cg Fly..

BERSAMBUNG

27 ulasan:

@_da berkata...

berdebar lak sy membacanya.. camana la sy pulak nanti....huhuh

neezareef berkata...

wah..suspen ahh catlina
wpn anak sy dah 2 tp sy x de experienced sakit gitu
ikut tingkap katanye kan HHEHEHE

CuTeMiUt78 berkata...

memang kan cat, sama cam akak.. tapi masa akak tu kan.. tak lama masuk, hubby akak pun dibenarkan masuk gak..dia la yg pemberi semangat.. siap dia nangis2 lagi... klu dikenangkan sakit nak bersalin tu.. cam serik je.. tapi tu la nikmat sebenarnya

halen berkata...

ishkk.. teremo la plak bergenang airmata nih baca coretan cat sbb sy tahu mcmana sakit ketika nak bersalin tu. ingat blk time sy nak bersalin aritu huhu..tp itu la pengalaman berharga yg tak ble dilalui oleh org lain iaitu melahirkan anak sendiri.

masviona berkata...

fuhhh....berdebar² baca nih....huhuhu...alhamdulillah semuanya selamat kan

Noorma Ismail berkata...

best baca pengalaman catlina...masa akak dulu, kat hospital ukm ni, husband memang takleh masuk..akak pun sama, genggam tangan doktor pelatih, sib baik la dia ok

mummy_ayu berkata...

wah..suspen....tak sabar tunggu sambungan nye...

CatlinaFly berkata...

@_da: err..jgn takut tau..sy bukan nak menakut2kan ke ape.ni cuma catatan pengalaman sy jer :) jgn risau Insya Allah dipermudahkan.sebenarnye pada masa yg sama sy rase excited jugak...dan tak sabar tgk baby yg dinanti2...

CatlinaFly berkata...

neeza; tu lah..lain org lain pengalamannye kan..siap ade mummy yg masuk stgh jam je, dah bersalin..wah jeles betul sy..mudahnye dia bersalin!

CatlinaFly berkata...

cute miut : hehe..nanti sy sambung cite bila pree jeng jeng jeng..betul2 suami lah yg memberi semangat

CatlinaFly berkata...

halen: sy pun tergenang gak air mata bila taip entry ni mlm tadi..wuwuwuwuwuwuuu...

masviona: :)

kak noorma: heh akak..agaknye kebas tgn nurse pelatih tu digenggam dek sy!

CatlinaFly berkata...

mummy ayu: tungguuuuuu..sy pun tak sabar nak abiskan kronologi nih!

masz_73 berkata...

waaaaaaa... sebak u!!!.. sbb akak siap ada 2 jenis sakit woooo... sudah2 keluar ikut tingkap jugak.. huhuhuhu... cepat cat.. saspen jer nih!! :P wakakkakaka... terkenang dolu²...

izuan murat berkata...

ehehe tingat my chronology lahirkn iris..lbh krg je la kte ni sume kn.. hny sape yg dh jd ibu aje la yg mengerti keadaan kesakitan masaa nk deliver tuh..tp akhirnyaa..satu NIKMAT Allah jua dpt kte nikmati/kecapi..kn cat?

Teruskn..:)

Tukang cerita berkata...

Inilah pengorbanan seorang ibu....

Lepas bersalin anak sulung,
akak terus minta ampun byk2 kat mak.....
Baghu tau bagaimana peritnya nak melahirkan seorang zuriat...

:)

ima-life berkata...

mmg..sy juga mengalami situasi yg sama...tp i kembar darah...lagi sakit..giler..anak sulong 3.8kg...masa2 bersalin kat hospital besar ipoh..fuh asyik kena marah sbb meraung nyer pasal..bayangkan i ni kecil molek orgnyer..dekat sejam setengah kepala baby tersekat. sampai nurse suruh teran n rasa ngan tangan kepala baby...fuh kalu ingat ngeri tp akhirnyer berjaya gak..bersalin normal..yg kedua terus g swasta..senang sket dah ader jalan...hargailah n sayangilah ibu korang...

Fly berkata...

Hmmmm..x leh baca lama sangat nanti laki catlina ini akan ter-emo, wuuu2 syahdu2. lemah longlai rasa lutut ni bila melihat catlina menahan kesakitan di bilik bersalin..Subhanallah.

karipapsayur berkata...

eh, hubby xda masa tuh lagi ker?? lambatnye dia nak bagi masuk!!

geram plk membaca. btol laa. kita nak sgt hubby ada dengan kita masa sakit.

ubun2 kepala kita nih, kejap2 berasa angin kena tiup. ntah doa ape hubby pun tatau laa

jus call me ida.. berkata...

catlina, kira awak nyer serviks opening cepatla gak yer.. kalu ikut teorinya 1cm sama dgn 1 jam kalu bagi anak pertama..
i pun sempat merasa sakit nak bersalin,walaupun anaknya kocik ajer.. pinggang rasa nak putus..agaknya macamtu la orang panggil mengelupur.. tapi setiap urat yang terputus dijanjikan syurga firdaus.. Insyallah..begitu besar menghargaan oleh Allah pada mengorbanana seorang ibu..
Cuma i tak dapat rasa sakit sepenuhnya masa nak push sebab my baby is so small, skali teran trus keluar..kalu 3 kilo..boleh tahan gak la kan??hehe

jus call me ida.. berkata...

Correction
*pada pengorbanan

CatlinaFly berkata...

kak masz: saya pun hampir2 ikut tingkap!syukur tak jadi..ikut pintu gaks heh

CatlinaFly berkata...

izuan murat: ye betul..semua ibu akan merasainya :)sakit tapi nikmat & indah saat2 tu..

CatlinaFly berkata...

Tukang cerita: betul betul betul

CatlinaFly berkata...

ima-life: 3.8kg?wah...sy tau ima mmg tecit orgnye..semangatnye baby!alhamdulillah selamat sumenye

CatlinaFly berkata...

Cg fly cik abe ku:betul..sy sendiri pun sebak...wuwuwuwuwuuuu(sambil kedip2 mate ala2 tomei cam Insyirah hahahaha)

CatlinaFly berkata...

mommy qastalani:
heh..sabarrr..sabarrr...cite lum abis laiee..

CatlinaFly berkata...

dr ida: i'm induced actually!rasenye diberi oxytocin dlm drip tuh!adoiii...

hmm..ida sy harap awak bersabar ye..Insya Allah baby yg awak rindukan akan tiba jua nanti...amin ya rabbal alamin..allahuakhbar!

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.