Sabtu, 11 April 2009

Berbedung

Baby E-ein umur 6 hari...

Bayi-bayi yang masih dalam hari mesti dibedungkan.Aku tanya mama, kenapa kena bedung?Supaya baby tak terkejut,ringkas je jwpn dia..aku tak puas ati lagi..aku cari dlm internet.Antara info yg aku dpt dari website Parenting Weekly:

Berbedung atau swaddling(swaddle) adalah untuk mimik/menyerupai keadaan bayi dlm kandungan ibu.Bayi yang dibedung akan berasa selesa kerana berasa hangat dan sempit seperti dlm rahim ibu.Bayi juga tidak akan mudah terkejut jika terdengar bunyi yang kuat secara tiba-tiba kerana ia berasa selamat bila berada dlm bedung.Bedung boleh dibuat menggunakan kain yang lembut atau kain selimut yang tidak terlalu tebal.Anda hendaklah memastikan bayi tidak terlalu panas (overheat)berada dlm kain bedung tersebut.Dalam minggu pertama dan kedua, bayi biasanya dibedung keseluruhan badan termasuk tgn.Masuk minggu ketiga, biasanye bayi akan mula aktif dan rimas bila dibedung.Bagaimanapun ia masih perlu dibedung, kecuali bahagian tgn.Kebiasaannya selepas sebulan, bayi tidak perlu dibedung lagi kerana dikhuatiri akan mengganggu pembesaran dan koordinasi tulang dan otot bayi.

E-ein umur 22 hari..lagak mcm budak besya je..eksyen takmo bedung!Hehe..mlm2 bedung jugee..ni gmbr tido siang..dia panas kalau dibedung!

Baby E-ein?masuk minggu kedua, dia dah rimas dibedung satu bdn..hehe
sekarang, bedung pun time tido je..

Info berat badan E-ein:

18 Mac 2009: 3.3 kg
28 Mac 2009: 3.65kg
10 April 2009: 4.2 kg

29 ulasan:

yong ibu chem berkata...

tgkgaya E-in tido tu kan, sama je gayanya chem dulu. chem dulu, awal2 tido je..pastu habis dia kibar2 tak mau bedung..hehehehehehe.

T.u.Y.a berkata...

bebudak skang memang x mo bedung dah..panas kot..kalau tdo tangan mesti ade je gayanya..tu macam e-ein tu kan,lagaknye macam org besar..
cat,cepat berat e-ein naik kan..
e-ein,cepat besar,sihat n cerdik ye..muah muah...

Aishah@Ariffin@Aqil berkata...

ade gaya tu tidonyer...salam peluk cium tuk e-ein

CoNniE berkata...

amboi e-ein... lena nye tido... tgh mimpi ekk? comey jer tgk baby tido.. sejuk ati tgk...

jus call me ida.. berkata...

waduh.. sedapnya dia tidor..

Ultramama berkata...

Nampaknya, e-ein bakal menyusul kegebuan Abg Amir hehehe

nba-Nur berkata...

salam.. Hi Catlina.. Cepatnya E-ein dah bertambah berat bdn.. Comel tengok gaya dia tido... Biasanya ibu-ibu zaman sekarang kurang bedungkan baby.. if tak kena paksa dgn org2 tua.. Ada kebaikannya tu, kena ikut.

Hope you all berbahagia.. :)

Mama-Danish & Sarah berkata...

TIDUR PUN ADA GAYAK KAN E-EIN NI. ZAMAN SEKARANG BABY CAM KURANG SELESA KALAU BERBEDUNG. MUNGKIN SEBAB CUACA YANG MAKIN PANAS KOT.

cintaKusayangMu berkata...

darwishes mmg dh xde bedung sgt ms dh 2 bln...tghari pns..mlm bila sejuk baru bedung tu pn xketat n separuh je..

rose berkata...

bagusla e-ein makin sihat..sonok tgk kan..if makin susut risau plak kan..

bdk2 skang mmg eksen..bedung meraung2..rimeh..heheh..

mak kite cakap, dulu2..if kita meraung camne pon..mak kita bedung gak..dia cakap takut kang dah besau jln kengkang..ahahahha...tapi maybe ade betulnya kot ek..:-)

mummy_ayu berkata...

Bukan main lagi E-ein...bijak sungguh!!!

neezareef berkata...

jap dah naik berat e-ein ya...budak2 skg mmg pndai.. xmo bedung

CuTeMiUt78 berkata...

memang sama cam mirul pun tak suka dibedung masa dlm hari.. tapi org2 tua tetap berpesan supaya dibedung.. supaya tak terperanjat

karipapsayur berkata...

my baby umur 2 minggu lebih kurang x mau bedung. tdo menerap. Datang aje makcik2 tua bukan main bebel ke i.

Sampai bole ckp; "Opah Ju (my mom) x tahu ker kena bedung?","Tgk kepala dia da penjong bla bla bla"

Bengkek2.. tapi sbb sedara kan.. senyum aje.I have my own reason lah. Qaiser asik jeluak even dah berk kan dia. kalo tdo baring takut aje muntah masuk mulut semula.

Kalo bg mengiring pn takut silap pandang, jd baring semula.

Dah menerap ni, kepala dia da kuat and bole angkat tinggi pusing mana2 arah. Pun x terkejut dan tdo lebih lama.

CatlinaFly berkata...

yong: e-ein marah betul kalau dibedung siang2 hari..ndia tido jugak tapi nanti bunyik mendengus2 marah sbb takleh nak tido gaya bebas hehehe...

t.u.y.a : aminn..hrp2 begitulah hendaknye

CatlinaFly berkata...

aishah:salam peluk cium telah diterima roger n out heh

connie:betul3..kadang bila tgk tetiba dia senyum dlm tido, kite pun ikut senyum...

CatlinaFly berkata...

dr ida: ye..lagi sedap bila dapat mama dia pun tido same hehehe kroihh kroihhh

CatlinaFly berkata...

ultramama: berkat gebu donat n ciskek haha

CatlinaFly berkata...

nur: bukan taknak bedungkan..hehe bb yg taknak...:) bedung gak tapi time tido supaya dia tido lena n tak terperanjat..

CatlinaFly berkata...

mama danish n sarah & qis:betullah kut sbb panas..e-ein skrg pu asik berseluar pendek je..kalau seluar pnjng dia meringsa je..

CatlinaFly berkata...

rose:eheh ye ke.hmm..maybe jugak tu..bedung tu nak luruskan kaki sekali kut

CatlinaFly berkata...

mummy ayu:amin amin...

CatlinaFly berkata...

neezareef:mama dia yg makin kurus..anak kuat ngempeng hehehe..2 jam sekali dia menyusu nih...tepat on time kecuali kalau dia tido lena sgt.lmbt sket bgn

CatlinaFly berkata...

kak cute miut..note taken!

mommy qastalani:tulah tgk bestnye qaiser tdo menerap...paling kuat,e-ein tdo mengiring je..hehee mane ade kaitan bentuk kepala dgn bedung tak ye?

dilaOHdila berkata...

salam dokcat
bila dah jadi mama apa lagi mesti lah photog Puteri kan
sayang kalau tak buat moment satu hari terasa rugi. Boh gambar banyak2 boleh buat kenangan. eein akan jadi model momma sepanjang masa. masa tu lah boleh tengok perkembangan eein nanti...cayyo!!!
Doc, eein dah pandai pegang camera lom? (huhuhuhu)

izuan murat berkata...

just the same..my bby takmo dibedung after lahir..dia suke meneran isi..hehe..so dia mrh klu kne bedung..so i didnt swaddle her.:) my mom tension je..;Dsbb bby salu tkujat2.huhu...

Linda Latip berkata...

huhu hi e in..lma acik tk snggah sni..dh makin comey! GHazi dlu msa kecit ade dlm 2 mnggu je bedung bile dh besar cam tk praktikal lak bedung..panas, nek ruam plak..ikut la klu bdk leh thn bedung la kan..ehe tp yg bab nenek e-in kate utk tk terkejut tu btul la..budak tdo lena sket menmlm klu berbedung rsa..mcm ade org pegang kan

karipapsayur berkata...

ada juga lah kaitannya.. tdo bedung means anak kena tido baring kan.. bila baring.. jd kepala belakang xda la mcm bersegi..

ape2 pun.. lantak lah.. anak haku...

Lynn berkata...

salam sume... mari la singgah di blog saye untuk koleksi si kecil anda.. ;)

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.