Selasa, 16 Jun 2009

To pacifier or not to...

Tadi aku call ibu mertua ku..biasalah hari2 mesti call and tanya khabar E-ein...(dan juga ibu mertuaku..tq mak..)

Sejak ari Isnin, E-ein susah nak tido malam..dan kurang menyusu.Pastu nak mengamuk je..maybe rindukan aku lah tu (dan juga rindu breastfeeding)..keciannye E-ein..My MIL kata, cuba beli puting (@ pacifier).Sekurang2 nya bila letak kat umah pengasuh tak delah kite risau dia ngamuk..Hmm..aku sebenarnye tak nak ajar E-ein hisap puting nih, tapi nak tak nak, kene cubalah...Cg Fly kata, dari dia menangis , melalak smpi abis suara,baik try puting...

Counting days juga nak bawak E-ein balik.Nak kene beli buaian lagi satu utk letak kat umah pengasuh, tilam..bantal ekstra,bath tub bla bla bla..tunggu gaji muhehehe..:) Petang ni aku balik umah MIL..yeay sukenye...cian dak tecit tu asik ngamuk je, mujur outstation hujung minggu ni dibatalkan sebab budget tak dok..hehe..syukurrr...kalo tak, mau meraban aku berpisah 4 hari dgn E-ein!!!Setakat ni paling lama dlm rekod, berjauhan 2 hari je....lama2 blom pernah lagi...wasehh..rindunyerrr....kangennnn bangat!!!

21 ulasan:

MeL berkata...

i pnh baca somewhere, baby who sleeps with pacifier bole mengelakkan SIDS. mcm mika pun i ajar dia time tido je hisap puting, bcoz dia akn tdo lena n lama. klu da bgn, dia sendiri mmg xcari puting dia..kena biasakan cmtu la i think :)

Gieyana berkata...

Owhh Cat..sian kena berjauhan..mcm sy, mmg x ajar Nureen ngan puting..sbb takut gigi x cantik..alhamdullilah nasib baik dier bleh terima...psl kalau guna puting tu x brapa hygiene sket kan..kadang2 puting tue bleh jatuh n nnt nk taruk balik kt mulut dier..kalau kena pengasuh yag particular psl kebersihan ni ok ler..takut kuman2 yg x sepatutnya kena pada puting tu jer la..aperpon depend to ur self to decide k..sekadar bg pendapat jer..

neezareef berkata...

dulu myra tu isap puting...afiq dia isap jari..e-ein x pndai isap jari? ok gak x yah bg puting
kang klu ilang menggagau nk cr..hihi..
tp x salah pn bg puting tu..jgn biasakan sgt

jus call me ida.. berkata...

not advicable la pakai pacifier....satu masalah gusi, lagi satu macam Gieyana cakap hygenic... instead buat diversion contohnya bagi kain napkin kat dia supaya dia bau-bauan cium-cium dan tidur...lagi2 biler berjauhan ni elokla diletakkan baju2 emaknya supaya ada bau emaknya... i takder pengalaman tapi my lil bro mmg tak pernah diberi pacifier, diberi kain napkin instead.. sampai kebesar sampai sekolah darjah satu pun kalu nak tidor mesti nak ada napkin buat hidu-hidu cium-cium sampai terlena.. my lecturer penah cakap, babies ni pun merajuk biler kita terpaksa tinggalkan dia lama skit dari selalu.. si maybe E-ein merajuk la tu..

jus call me ida.. berkata...

*so

Rafizah Nordin berkata...

anak2 akak dulu pun isap puting gak tp mcm lepas gian jek.x lame.biler sampai certain time dia berhenti sendiri...tp ape2pun bergantung pada baby tu jugakla kan...sbb tak sume budak same.

kak ina kl berkata...

salam catlina..anak akak no 3,4 dan 5 hisap puting...ashik melalak aje..umur dalam 3 tahun dah tak hisap dah..

CatlinaFly berkata...

MeL: hehe akhirnye kubeli jua puting itu...kesian gak kat MIL bila E-ein tak tido malam...tak pelah,janji the pacifier can soothe e-ein yang menangis....

CatlinaFly berkata...

gie: samelah..sy lebih risaukan bab hygenic tu...

CatlinaFly berkata...

neezareef: huhuhu beli gak pacifier tu akhirnye..

CatlinaFly berkata...

dr ida: tq for ur advise...sudahnye beli jugak,tapi tak tau lagi my baby nak ke tak...try tadi dia mcm tak nak (sbb dia sleepy lepas BF ;)..esok2 tak tau ler...

CatlinaFly berkata...

kak fizah : betul betul betul!

CatlinaFly berkata...

kak ina: tq kak coz berkongsi pengalaman dgn sy :)

MaMaMi berkata...

Salam Cat,

Klu ikut akak, pacifier ni ada baik dan buruknya. Bby yg pakai puting ni leh lena sedap je. Hat -ve- plak, akak dengar petumbuhan gigi yg xcantik. Sbb ade kwn akak mintak petua nk bagi bby dia cerai pacifier tu. Akak xreti, sbb ketiga² anak akak x penah guna pacifier. Hat jari bley la....:-)

~~@lyci@~~ berkata...

salam cat..
adam pun masa tak pernah ajarkan isap puting... tp bila duk umah baby sitter asyik nangis jer xnak tido.. so, baby sitter dia try bg puting terus lena.. skrg ni mmg dia akan isap puting time nak tido..

cintaKusayangMu berkata...

xpela catlina..tul tu..dr dia ngamuk.biar la bg je pac tu..dh tdo pesan la kt pengasuh suh cabut pac tu...

CatlinaFly berkata...

MaMaMi: hehe E-ein tak pandai hisap jari..hisap belakang tgn dia ade laa..heh

CatlinaFly berkata...

alycia: ha ah kan..sbb pengasuh pun nak wat kerje rumah dia..kang tak terbuat keje lak dia duk gayakan baby yg nangis..

CatlinaFly berkata...

qis: tgh duk bayangkan muke e-ein isap puting..tak tgk lagi ni..lusa baru balik umah MIL..sok turun KL, meeting pagi smpi petang!!huwaaa...tapi mujur balik ari..

Applique Tee Shoppe berkata...

base on my experience, puting ni tak boleh dipaksa2 atau diajar2..

3 orang anak, ika sorang mmg taknak putig walaupun dah bagi dia, tetap dia tak mau.. so satu kekurangan kat ika, bila dia merengek malam, harus lah jugak dibagi dia nyonyot nenen yang dah kempis ni...

kalo anak jenis yang nak isap puting, pastikan bagi anak waktu dia menangis sahaja atau waktu dia nak tido.. and make sure 2-3 years old adalah waktu tuk dia lepaskan puting tu...

alhamdulillah zikri lepaskan puting waktu umo 3 tahun dan zulfan pulak 2 tahun 3bulan dah pisah ngan puting...

**anak isap puting, tido lebih lena cuma waktu malam, sedih ler nak mencari mana puting dia tercampak.. kekekeke

CatlinaFly berkata...

applique tee shop: betul2...ada baby yg nak puting, ade yg tak nak.
anak sy setakat ni wpun baru seminggu ajar isap puting, time tido, dia lepas sendiri puting tu.time dia berjaga, dia tak nak puting tu, time nak tido je nak isap puting.tapi kalau time dia betul2 ngantuk, tak sempat bagi dah tido ;)

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.