Sabtu, 4 Julai 2009

Kesian dia..

Banyak betul peristiwa berlaku minggu ni..penat den!Patutnye aku amik cuti 1 & 2 Julai, nak spend masa dengan E-ein lebih lama, tapi kene g bengkel kat Fraser Hill la pulak masa tu.Masa aku baru je check in kat hotel, Cg Fly call, bagitau E-ein terseliuh bahu, mak antar g urut kat bidan(E-ein mmg jenis kuat meronta-ronta ). Adoi.. kalau dekat, nak jugak balik terus tengok E-ein...Cg Fly dan mak confirmkan E-ein dah ok lepas urut, lega sikit hati aku....

Balik dari Fraser Hill, bersiap2 nak amik E-ein esoknye..dan bawak g jumpe pakar kulit sekali sbb E-ein kalau menggaru, tersangatlah " ganas"nye..sampai calar balar muka dia..mcm kene cakar dgn kucing!kalau dia dah gosok2 muka, sampai mittens dia leh tercabut!Untuk info, kali ni dah masuk kali ketiga bwk g klinik. Dua kali bawak g klinik biasa je...kali ketiga ni baru tergerak nak g klinik pakar, sebab e-ein asyik tergaru2 je dan ada tanda2 eczema kat kulit kaki dan tgn dia...

Macam mangsa dera je...

Menurut Dr. Surjit, owner klinik pakar kulit tu, E-ein ni alah pada susu lembu( cow's milk allergy), sebab tu ada masalah kulit.So dia rekemen aku tukar ke susu soya atau lactose free milk. Dan juga Dr tu bagi krim sapu,losyen dan ubat minum .

Balik, aku study pasal milk allergy..Kesian E-ein, nape lah lambat detect yang dia alah susu lembu....Aku dengan Cg Fly dah suspect gak , pernah kami berkira-kira nak tukar susu lain tapi sebab dua klinik yang aku pegi sebelum tu kata, it's ok, tak payah tukar susu..Sebelum ni aku pakai Enfalac, sekarang atas recommendation kawan, aku tukar ke Isomil.Memang enfalac tu susu terbaik, tapi tak sesuai utk E-ein rupanye...Rasa bersalah kat E-ein..bukan muka je calar, pergelangan tgn, peha pun calar dia garu..dua bulan tu she's on Enfalac!Tapi lepas sehari disapu krim & losyen , nampak dah kurang dah eczema tu, dah kurang menggelupas dan kulit tgn dia mcm dah lembut sikit (sebelum ni kasar...). Mintak2 E-ein cepat sembuh!


Sehari selepas treatment, kulit pipi E-ein dah cerah & takde rashes dah..

Sedikit info ttg milk allergy & lactose intolerance..yang aku boleh simpulkan dari bacaan aku..nak share dgn kawan2..pengajaran , next time follow ur instinct, mothers' instinct biasanye betul!!

Cow's milk allergy
Disebabkan oleh tindakbalas Immunoglobulin E (IgE) dengan protein susu.

Tanda2:
Type 1: tanda2 pada kulit seperti eczema dan urticaria (E-ein kena jenis ni)
Type 2: muntah dan cirit birit
Type 3: kombinasi dua2 jenis di atas, adakalanya bersama masalah pernafasan

Colic (kembung) juga salah satu tanda cow's milk allergy.Dalam kes serius, cow's milk allergy boleh menyebabkan anaemia (ish...mujur E-ein tak sampai tahap ni..)
Pesakit juga akan mudah allergy kepada habuk, dan mudah kena selsema (huhuhu..E-ein kdg2 selsema..)

Rawatan: elakkan produk susu lembu selama 12-18 bulan. Biasanya pesakit muda (bayi dan kanak2)akan pulih sendiri setelah 'berpuasa' dari dairy product. Pesakit yang terkena allergy ini setelah dewasa biasanya tidak akan pulih dan perlu mengelakkan produk susu sepanjang hayatnya....

Lactose intolerance
Biasanya dihidapi oleh pesakit berumur 5 tahun ke atas.Disebabkan oleh kekurangan enzim lactase yang diperlukan utk mencernakan susu.Ia merupakan penyakit seumur hidup (life long disease).

Tanda2: loya, muntah, kekejangan perut,kembung perut.

Rawatan: elakkan produk tenusu.Ada juga terdapat enzim lactase yang ditelan dlm bentuk tablet, yang perlu diambil setiap kali pesakit makan/minum produk tenusu.


28 ulasan:

ummumishkah berkata...

moga si kecil kembali seperti sedia kala.. sian sungguh kat e-ein.. mak dan ayah mesti sedih kan?

me n de alisha berkata...

alahai cian dia...Alisha dulu pun macam-macam susu cuba,tapi tak menjadi,tapi tak da lak ruam ...so sekarang Alisha stay with Enfalac atas rokomen from kekawan..so far Alhamdullilah...ya kita pun tahu gak ttg sesetengah baby alergic susu lembu..so kenalah tukar susu soya kan??

atie berkata...

Dah comel e ein yer...tulah kan, kita kadang tak tahu sangat apa sebab dan kesan pada baby.Moga ok pasnih k

kakchik berkata...

assalamualaikum catlina. kesiannya baby comel terkena alahan susu. pipi mongel pun boleh calar. bila dah pakai ubat tu nampak e-ein dah makin ceria. semoga sentiasa sihat ya baby e-ein.

karipapsayur berkata...

alhamdulillah dapat detect dah skrg. now da ok la dia kan

comel nye tgk muka e-ein ceria! da pandai ketawa mengekek kann

are berkata...

siyan e-ein...harap2 lps tukar susu tu ok la yer!!!

Tukang cerita berkata...

Semoga sembuh segera...


huwawaaaa....
kecik ati, akak undi azza, tp tak dpt award....
Ultramama, tgk adik u nih...
~hehehhe/...gurau jer...
:)

tchersally berkata...

ish..terkejut K.Sally ein seliuh bahu??? macam mana tu ..siann ein..cepat sembuh ya comey!

CoNniE berkata...

lama nye kite tak singgah sini.....

alahai e ein, dah tembam and makin comel.. geram nye, mcm nk pegang je pipi tuuu...

Farah berkata...

u dah stop breastfeed ke?masih awal lagi ni...kalau boleh continue bf for u baby that is the best medicine utk baby yg allergy pada cowmilk ni..soy milk tu semua dahla mahal plak..

neezareef berkata...

sian dia elegi sepi ya..hehe

CatlinaFly berkata...

ummu mishkah: mmg sedih..harap2 tak de efek ape2 pd dlmn e-ein..smpi sekarang masih rasa ralat..

CatlinaFly berkata...

me n de alisha: hmm..tulah tak tau yang e-ein allergi pada susu lembu...susu enfalac tu mmg recommended by paediatrician, tapi not suitable for e-ein...

CatlinaFly berkata...

kak tie: harap2 begitulah..setakat ni tgk e-ein nye poo poo takde prob..oklah tu..maybe alergik tu, kulit dia je..tapi kesian tgk baby gatal kulit ni, gelisah je dia

CatlinaFly berkata...

kak chik: wsalam..skrg dah baik dah..parut dah ilang..amin atas doa kak chik

CatlinaFly berkata...

karipap sayur : hoh!ketawa mengekek tak hingat!kite lak takut dengar dia ketawa!smpi tersedak2 & tersedu lepas tu!

CatlinaFly berkata...

kak are: thanks for caring....harapnya macam tu lah..tgk suke je dia dgn isomil tuh!sedap la agaknye tu

CatlinaFly berkata...

kak nurul: hehehe..buat org cuak je..ade la award..bagi voters yang tak dpt sy detect...silakan amik tau kak..

CatlinaFly berkata...

kak sally: dah ok dah..dah bertambah baik..alhamdulillah..

CatlinaFly berkata...

connie: meh la dtg umah, eein dah balik nih :)

CatlinaFly berkata...

farah: e-ein BF time , mlm to subuh....siang on formula milk..tapi susu mcm dah kurang lah..nak kene bykkan susu nih

CatlinaFly berkata...

neeza: elegi gatal!cian dia tergaru-garu..boleh tahan dia garu kalau letak jari2 dia kat muke tuh, bisa jugak lah..so kene pastikan kuku sentiasa pendek, wpun pakai mittens, kdg2 terlepas jugak!

Mama-Danish & Sarah berkata...

anak akak dua2 ada masalah ekzema. Maisarah paling teruk sekali. doktor pun suggest tukar susu gak, tapi akak tak ikut. just sapu ubat jer.. exceli ekzema pada kanak2 ni akan baik dan terjadi balik sehingga la dorang besar. sekarang ni anak2 akak dah takde masalah ekzema lagi.

mummy_ayu berkata...

e-ein..semakin comel..geramnye..ala sian pipi calar balar...tak pe...e-ein nak gak minum susu botol, iris minum sikit sikit,mostly nak susu nenen..dah la nak posa nie...

mamadanish78 berkata...

sama mcm danish la...masa umo 1 hingga 4 bulan..mmg tensen sbb doc kata alah pada susu lembu..
pakai gak susu soya..tp ttp gak ada sikit..calar balar..ruam...
pastu..mamaD dpt nasihat dr kwn2..rupernya kulit dia alah pada sabun mandi n bedak...ye la..kan ada bhn kimia...
mamaD try..selang dua hari..ok jek kulit danish..terus leh minum susu lembu...kasi susu anmum masa tu...
jgn risau...sekejap je tu alahan kulit tu

CatlinaFly berkata...

mama danish: oh..i see..tq for sharing..;) mmg kite risau kalau ape2 jadik pada anak2 kan..

CatlinaFly berkata...

mummy ayu: hmm..jeles ah ngan awak..fully Bf la ye tu?alhamdulillah..

CatlinaFly berkata...

mama danish 78: e-ein pun dah kurang gatal skrg..alhamdulillah nyenyak je dia tido, tak macam selalu, asyik terjaga n tergaru2 jek dia..

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.