Jumaat, 24 Julai 2009

Ruam

Petang tadi kami bawa E-ein ke klinik pakar kulit, sejak semalam muka & siku E-ein nmpk berbintat & kemerahan2.Aku g keje ari ni separuh hati jek..dah la pagi tadi kena ngajar surgery memandulkan kucing..haih...(masa wat surgery aku duk pikirkan pasal E-ein!).Malam tadi pun dia tido tak nyenyak sebab kegatalan.Bila aku bagi ubat antihistamine syrup(ubat dari klinik pakar yang 2 minggu lepas), barulah E-ein boleh tido dgn lena, agaknya kurang gatal la tu kot.Doktor pakar kata nothing to worry, dia prescribe krim utk hilangkan gatal. Aku tanya doktor tu, ke nak kena tukar susu lagi?Katanya tak payah....Aku suspect E-ein gatal sebab sejak 2-3 hari ni aku suke sgt makan udang goreng, udang sambal lah, udang celup tepunglah...Doktor kata maybe jugak so dia advise aku elakkan seafood sbb E-ein dapat alergi tu dari susu aku..hmm...aku mula2 tak percaya la benda2 ni tapi maybe jugak sebab baru 2-3 hari ni aku kerap mkn udang.Sebelum ni makan juga tapi tak byk lah.Sejak 2-3 hari ni aku lebih selera makan nasi kalau ada udang tak kira lah masak sambal ke goreng ke...takpelah E-ein punya pasal, tahan nafsu mkn udang dulu ler...

Lagi satu aku wonder juga, takkan E-ein nak bergantung kepada ubat2 jek bila tiap kali naik ruam?Kesian dia...

Lagi satu antara pesanan orang2 tua yang aku terima sebelum2 ni:

1.jgn minum ais, nanti baby selsema
2.jgn makan pedas2 sangat nanti baby sakit perut dan kembung

emm...sejauh mana kebenarannya tu ye?sebab sebelum ni aku penah baca satu artikel ni kat parenting magazine(aku lupa mjlh ape) ..."susu ibu adalah makanan yang penuh keajaiban kerana ia tetap menjadi satu makanan yang berkhasiat & cukup lengkap untuk bayi tak kira apa pun yang ibu makan.Cuma dinasihatkan makan makanan yang berkhasiat untuk memperbanyakkan susu..."Camno tu?

Muka lepas mandi petang tadi , balik klinik terus sapu ubat, alhamdulillah nmpk mcm dah kurang...

20 ulasan:

karipapsayur berkata...

rambut basah2.. awwww.. sexy!

dZana berkata...

...............gerammmmmmmmm...
saja jer n3 gmbr yg mgancam n sexy nih... rasa nak timang2 bdak tecik nih.. hehehe...

masz_73 berkata...

salam cat,
akak x rasa sbb seafood yg cat mkn buatkan eein jd gatal2 tuh!.. tp mmg ada sstgh bb yg dapat gatal2 camtu sampai besar pn..tp sebab apa.. wuallah.. tp akak nasihatkan jumpa pakar kanak2 utk nasihat lanjut jika masih berulang camtu.. (ish mcm perunding kesihatan jer.. :P ) kesian tau... bb gatal2 camtu.. :(

tchersally berkata...

ke sebab panas..on air cond!!

CuTeMiUt78 berkata...

eemm mungkin kulit e-in sensitif kot.. tu yg menyebabkan ruam.. tak pun cocer yg panas..

cintaKusayangMu berkata...

e ein...ksianye...ruam la plak....
xpela catlina..wat masa ni pantang la dlu....
e ein xthn tu agknye ngn seafood...

~~ciklinn~~ berkata...

alahai ciannyer..... tapi rasanya sbb musim yg panas lah skrg nie....


tomeiinyer bdakk lepas mandi nie.... gerammmmmmmmmmmmmmmm

catz_mafia berkata...

CatlinaFly,
Ala ciannya.. ruam lah plak dia ye..

Orang tua-tua kata kan.. kalau anak2 masa kecik2 selalu susahkan mak ayah - insyaAllah.. bila dia dah besar, dia akan senangkan mak ayah.. harap2nya gitu lah ek..

Sabar k..

Pasal pantang tu ada gak aku dengar.. makan benda2 berangin - macam ubi, pulut.. bagi effect kat anak2 yang tgh nyusu badan ni..
Kalau betul, ko pantang2 lah dulu..

Take care aaa..

mummy_ayu berkata...

cat, saja je letak gambar e-ein lepas mandi..geramnya tengok...
e-ein ruam ye, sian dia! cepat baik yer, cuaca sekarang panas kan? tu pun ye gak, selain udang tu.

Farah berkata...

lebatnyee rambut die..mesti sayang nak cukur kan!

aah kalau BF ni makanan ibu tu kena jaga sikit..kang sian plak kat anak..

CatlinaFly berkata...

moomy QZ: hehe..wet look :)

CatlinaFly berkata...

kak dzana : posing style majalah mangga nih hihihihi

CatlinaFly berkata...

kak masz : dah jumpe pakar ari jumaat tu kak, pakar kulit...mmg kesian..tgk dia menggosok2 muka, menggaru2 tgn n kaki..skrg nmpk dah ok..tapi nmpk gaya, gosok muke tu mmg habit dia especially bila nak tido..tgklah kalau berulang lagi, bwk jumpe pakar kanak2 lah nanti

CatlinaFly berkata...

tcher sally: rumah kami atas bukit..dah ade aircond semulajadi hihihi

CatlinaFly berkata...

cute miut: mungkin kot..

CatlinaFly berkata...

qis: wallahualam..tulah sy rasa mcm bukan sebab pemakanan sy..tak taulah nape...

CatlinaFly berkata...

ciklinn: ;)

CatlinaFly berkata...

catz mafia: hmm tulah tak tau nak eprcaya ke tak pasal pantang2 ni..ingatkan masa dlm hari je kene berpantang mkn benda berangin2 n gatal2 ni..

CatlinaFly berkata...

mummy ayu: tq for ur wish..

CatlinaFly berkata...

farah: note taken, tq!

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.