Ahad, 6 September 2009

How to feed EBM to baby

How to feed the frozen milk
  • Put it in the refrigerator for one night before you feed it. It normally takes 12 hours to defrost it in the refrigerator.
  • Thaw and/or heat under warm, running water.
  • Shake it well when it is separated into cream and milk layer.
  • Let your baby finish the bottle at a feeding if possible, and do not store it again for another feeding.
  • IMPORTANT: Don't store it again if you thaw it.
Just a note for myself & to share dgn kawan2...
memang aku dah buat langkah2 mcm ni pun...EBM yang beku tu(aku letak dlm bekas dadih), dari freezer kat atas tu, pindahkan ke bhgn refrigerator kat bwh setengah hari,pastu thawkan dlm semangkuk air hangat/air panas...kalau E-ein tak abis minum..aku buang je..
..dah tak sesuai nak simpan semula..

3 ulasan:

miemiey berkata...

saya tak pernah buat ni sbb menyusu penuh dari bdn terus..memula ingtkan susu yg disimpan kene panas kan atas dapur tapi tidak..rendam je kan dlm air panas kan..bgus laa walaupun bekerja masih semangat nk kasi susu badan...susu ibu adalah terbaik..

Mama-Danish & Sarah berkata...

gud luck cat..always think positively walaupun susu tak berapa nak ader...

cuba cat minum susu banyak-banyak supaya boleh hasilkan susu yang banyak juga...

try la minum anmum ngan dutch lady tue...kawan akak minum berkotak-kotak susu dutch lady sbb nak fully breastfeed anak dia...alhamdulillah berjaya...

semoga usaha cat diperkenankan Allah....aminnn

Shafidah Shamen berkata...

cat,
apa jadi?? tertinggal ketapi ni?? ehh EBM stand for what ehh?

u know what, saya semalam (ahad) tak tahu la kenapa tetiba sehari suntuk takde susu. My little girl nangis setiap kali i feed her, agaknyer dia tak dapat susu. At last semalam bancuh formula kat dia. But then, dia pandai pulak memilih..kalau formula dia kurengg sikittt :(

Just imagine, from morning till late evening, express susu cuma dapat tak sampai 10ml. (sepuluh ml tauuuu bukan 100!)

dah takut tauuu, ingat susu dah dried out ke..tapi teringat lactation consultant tu cakap..the more your nursing, the more milk wil come. So what i did yesterday..i kept expressing, and eat good food. Alhamdulillah..hari ni dapat buat stock while i'm in the office, walaupun tak sebanyak sebelum ni. Takperr kena positive ni..i knew, it will resume macam biasa :D

Rasa nya saya tahu kenapa jadi macam semalam tu. It's because, last week saya tak puasa. Bila tak puasa, tak makan pagi pulak tu. And then kat opis, mmg tak makan juga. So the whole day macam org puasa gak laaa selama seminggu, plus pagi pun tak makan. Bila tak makan, susu tak banyak kan..kat opis, kadang 5 jam sekali baru perah. Malam pulak..nina sleep longer nowadays, sampai 6 jam kadang tu..so mmg demand kurang. Until semalam tu mmg obviously macam nak dried out..cuakk weeiiiii

Anyhow..good luck ye cat! Cuba sampai boleh..it will back to normal.

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.