Ahad, 27 September 2009

Kecewa kecewa kecewa

Aku kecewa gila ni...hari ni E-ein tak menunjukkan sebarang perubahan.Dah masuk hari kelima berak2 ni,selang 3-4 jam,dia mesti berak.Masih berak2 mcm tu jugak...nak kata cair, tak cair,tapi lembik dan masuk 4 kali dah masa entry ni ditulis..Aku rasa susu tu jadi penyebab(walaupun dah tukar ke antidiarrhoea formula) , sebab lepas mkn bijirin Nestle, dia tak berak.My sis kata, anak dia Alif dulu umur setahun berak2 lebih 3kali je, doktor terus admit spital.Hmm...org duk kata beralih bulan, aku tak leh terima,kalau beralih bulan, biasanye setakat sehari dua je..takkan lah berhari-hari cam ni.

Esok nak g Batu Pahat, nak g Hospital Pantai.Aku kecewa juga dgn servis hospital kerajaan(maaf ckp ye).Asyik kata tak ape, tak ape.Bukan anak dia leh la ckp mcm tu....Insurans E-ein lak lum approve lagi..aku baru buat before raya tu ari,pengajaran buat aku,lain kali baby lahir je, terus wat insurans yg cover utk hospitalisation.Buat kawan2 yg lain, amik iktibar ye, buatlah insurans utk anak2 awal2...so skrg kena pakai byrn cash la utk rawatan E-ein kalau2 admit wad.....harap2 doktor bagi ubat je tanpa masuk wad....amin...

ps: takde mood nak buat entry gmbr raya..Bila e-ein dah ok nanti.,baru aku postkan entry...doakan E-ein sihat k..& juga utk keputusan Anakku Merdeka, sila tunggu k...maybe lmbt sket kuar result....


18 ulasan:

mamanoa berkata...

hmm..ank sy ms umo dier 4bln tertiber kna berak berdarah....lg patut risau,da la sy ms tu ader interview kt ptrajya, bawak anak skali,MIL yg temankn..hubby kt ipoh,mmg haru..smpi xleh nk pk paper..da la dgn anak dmam pnas tertiber..

i siap mms gamba poo-poo imran kt hubby..hubby pesan DON EVA-EVA STOP BREASTFEED HIM..selagi poo-poo dier xtuka kaler putih or pucat..or kaler gelap..don wory..its normal for bb,sy yg dgr pun mcm xcaya jer..tp nk balah pun hubby dokto...dia lg tau..ikutkan jer la..tp sy try gak bwk pi spital AZ-ZAHRAH lg hampeh..lansung xpegang or belek anak sy..dier tgk poo-poo imran kat pampers trus dia decide bg ubat..spital swasta tu!! tu pun kna RM50..huh..mcm xcaya jer..

Fely berkata...

Jangan risau sangat. Selagi takder demam panas or selalu penat (lethargic), then give it a few more days and see what happens. Dulu, masa my first baby, Nia, baru 2-3 bulan, pun cam tu jugak. Not only diarrhoea, her poo was also green!! Hijau yg cam rumput punya hijau tu!! Tu masa masih menyusu lagi tu, she wasn't even on solids yet. Doktor kata it's some sort of bacterial infection so just let it pass. Lots and lots of fluid. Today, Garth, my second baby, who is 7 month old, also has loose stools. Hari ni jer dah 6-7 kali ganti nappy. But he looks ok and he has no temperature. Must be something that he ate or drink. I'll give it a few days, kalau tak baik jugak, pegi jumpa doktor.
Nanti update berita E-ein ok. Would love to know how she gets on. Hopefully she'll be ok soon. By the way, maybe she's allergic to wheat? Gluten allergy is very common among babies in the UK.

rose berkata...

siannya..
risau kan tgk baby kta camtu..
rafiq pon berak2..tapi tak risau sgt..dia berak2 sbb sy yg tersalah makan..sbb dia fully breastfeed kan..sy takleh salah makan langsung..

semoga e-ein cepat sembuh k...
kita nak bagi pendapat pon tatau sgt..sbb pengalaman pasal baby pon ciput je..heheheh...

Ely Hasrul berkata...

harap e-ein dh sihat! harap xdek ape. mmg kecewa kalu xbaik2 nih.. xkesah la dh bwk g jumpa dokter ke ape. paham sgt napa frust tu.. so byk bersabar ok? insya allah xdek ape. harap susu pon akan increase cpt2 aminnnn

Anil Wanina berkata...

alahai.. siannye e-ein..

Farah berkata...

e-ein minum susu ape?sebab afif pon pernah gak berak2 kerap mcm ni dulu...tp tanye dr die kate takpe sbb minum susu ibu...apape pon bawak jugakla kat specialist takut ade kes plak kan..harap2 e-ein cepat sembuh..

mummy_ayu berkata...

ala siannya e-ein. berak berak ek..mummy ayu doakan cepat sembuh ye..!mesti melecet tu...my mon ajar kalu melecet kat buntut tu letak krim hazeline snow, sejuk je. dulu ian tecik tecik pun kena berak berak..sian sangat sampai melecet bontot, tukar susu untuk diarea tu..pegi kinik berkali kali..nasib tak admit..semoga cepat sembuh ye e-ein!

Mama-Danish & Sarah berkata...

kesiannya e-ein....banyakkan bersabar ya cat...

semoga e-ein cepat sembuh...

CuppyCakeMommy berkata...

mia doakan e-ein cepat baik

CatlinaFly berkata...

mamanoa: hmm..bg sy ni bukan pasal kes mana yg lagi patut risau...rasanye mana2 ibu pun akan risau walau anak jatuh sakit sikit je..mmg betul ade kes yg lagi teruk dari e-ein,nauzubillah moga dijauhkan dari kami...

mamanoa beruntung ye,hubby doktor.sy pun doktor juga tapi doktor haiwan, dan ikut pengalaman, kalau animal sekalipun kalau dah cirit-birit/berak2 smpi 6-7 kali sehari pastu smpi nak dekat tempoh seminggu,owner nye risau bagai nak rak, apelagi kalau kes mcm ni berlaku pada bayi yang tak reti nak makan n minum sendiri kan...

sy suspect infection..ni bukan setakat beralih bulan ni...dan juga kunjungan ke pakar kanak2 siang tadi telah mengesahkan ape yg sy suspect, sbb e-ein berak lembik + cair + lendir....kalau tunggu lame lagi takut e-ein tak dpt serap nutrien dari susu yg dia minum & maybe jadi leh berak berdarah cam anak u..anyway tq for sharing ur comment, ur thoughts & ur experience...

CatlinaFly berkata...

fely: tq for ur concern..utk info..e-ein ni alergik tu susu lembu..tulah puas duk pikir dgn hubby, takkan lah leh alergik kat soy based milk..nanti nak mkn ape kalau susu rumusan soya pun takleh minum kan...yep...mujurnye e-ein tak demam, tak muntah ..alhamdulillah...dah g paed siang tadi..doktor suruh tgk 2-3 hari lepas medication camne...let's wait & see...

CatlinaFly berkata...

rose: tulah untungnya baby menyusu badan..sedihnye sy..susu yg dipam skrg baru dpt dlm 3-4 sudu je hasilnye..moga rose dapt menyusukan rafiq selama mungkin...betul,baby yg menyusu bdn kita tak risau sgt kalo jatuh sakit pun, susu ibulah penawarnya..

CatlinaFly berkata...

ely: tq ely...cemburu dgn ely yang masih ongoing BF! :)

CatlinaFly berkata...

anil wanina: doakan e-ein cepat sembuh :)

CatlinaFly berkata...

farah: e-ein tak Bf dah..stok EBM sy dah lame abis... skrg minum isomil...masa cirit ni tukar ke novalac AD tapi tadi g paed doktor bagi brand prosobee lak..relaktasi tgh berjalan...tapi hasilnya masih ciput..huhuhu

CatlinaFly berkata...

mummy ayu: :) tq for sharing..ha ah dulu sy penah gak dengar..tapi sy stick to krim drapolene je :) tq for u wish..kem salam kat iris & ian ye..

CatlinaFly berkata...

mama dnish & sarah: tq..amin..moga e-ein cepat sembuh berkat doa kawan2...

CatlinaFly berkata...

cuppy cake mommy: ala ala mia..tengkiu ye...tadi aunty g blog momma mia, tgk ade header baru :)

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.