Sabtu, 26 September 2009

Novalac AD

Kul 6 petang tadi kami bawa lagi E-ein (semalam dia eyak 6 kali!)ke Hospital Kluang, Bhgn Kecemasan & dirujuk ke Klinik Pakar 1..(Nak pegi paed swasta sebenarnye tapi tutup lak today....)kata doktor,selagi E-ein aktif dan tak dehydrated, its ok..tapi kena cairkan susu yg dia minum skrg ni atau guna susu utk cirit birit.Dan aku refer pula pd pharmacist kat bahagian farmasi...dan terus g beli susu ni balik dari hospital.Hmm..kami cari Bebelac LF sebenarnye tapi tak jumpe...jumpa Novalac Ad..& decide to give it a try..dlm ni ade protein susu lembu tapi takde lactose...kalau E-ein alah pada susu ni pulak..kena la tukar lagi...haih...formula milk hunting is so difficult!!!!(susu aku duk takat tu je..pam2 je, selalu tak smpi 0.5 oz pun....aku try minum horlicks lak..my MIL suggest..)


Taken from Novalac website

What is diarrhea?

Acute diarrhea is defined by having more liquid stools, more often and in bigger quantity than usual. It is often accompany by vomiting.(E-ein kerap eyak tapi tak muntah..not so liquid..selang2 kdg lembik,kdg cam cair sket)

Where does diarrhea come from?

Causes of diarrhea are multiple ; it can be food intolerance as well as viral or bacterial infections.

Is a diarrhea dangerous?

You can have a high risk of dehydration with diarrhea what can be dangerous, even deadly. Therefore in case of doubts, go to see your doctor urgently. Dehydration is showed by a decrease of urine volume (less than 4 wet nappies a day), weight loss, no tears, dryness of the mucous membrane, hollow eyes, greyish skin and a sunken fontanel. Your doctor will evaluate the gravity of the dehydration with the weight loss and will prescribe a treatment, probably constituted of an oral reydration solution and/ or a particularly adapted infant formula. If you cannot see a doctor immediately, ask advise from your chemist in order to give your baby an oral rehydration solution such as Novalac Hydranova as soon as possible. During the treatment, if you do not see a quick recovery of the symptoms, go and see your doctor again.

3 ulasan:

karipapsayur berkata...

ye ye. NOVALAC ini adalah susu formula pertama QZ. Tapi, QZ x berapa suka sbb nampak pekat sangat. mcm cepat muak. Bila tuka susu Bebelac EC utk cirit birit tuh, dia suka sikit drp novalac (nmpk x sepekat Novalac). dan novalac susah nak cr sikit lah. x semua tmpt ada.

kes skrg i rujuk pada u aje. e-ein dpt ubat apa aritu kat KMC, kuantan? i nk bwk dia jmpa doc la esok

CatlinaFly berkata...

mommy QZ:ha ah...mmg pekat tapi sy buat 4 scoop susu + 6 auns air.looks like e-ein suke.sedap kot sbb dlm tu ada gula buah (fruktose from pisang & sukrose from epal or vice versa i dah lupe).

doktor kat KMC bagi air garam (ORS) & antibloat.sy tak pakai pun antibloat tu(e-ein tak kembung watpe nak bagi kan..)...sy guna ORS & bykkan bg air masak kat E-ein...mujurlah E-ein tu senang nak minum air masak dia mmg suke.dia lagi suke airmasak dari susu..

& u kena monitor QZ spy dia tak dehydrated, pastikan minum susu as usual & minum air masak byk2...susu tu kalo bleh cairkan dulu(-2 auns dari pemberian biasa),tapi bila dia dah eyak ok, bagi mcm biasa semula,kang tak cukup zat lak kalau lame2 cairkan susu...
be alert for tanda2 dehydrated pada baby: sunken eyes,less urination(diapers tak basah),bibir kering, & bila kita pinch sket kulit lengan or kaki, kulit tu lambat kembali ke asal....itu yg i tny pada doktor siang tadilah...u tny betul2 tau kat doktor tu, misalnye, bila dah dpt ubat, bila lagi kena follow up dgn diorg etc..

p/s: i buat carta berak e-ein dari start dia berak2 kerap tu & tunjukkan kat doktor, dia kata bagus buat cam tu sbb senang nak monitor perkembangan kes gini.kalau QZ dah berak 5-6 kali dlm 2-3 hari ni, cepat2 bwk g klinik!

karipapsayur berkata...

ha. baru balik klinik. beli novalac ad pun da sudah. haiyyoh. carta-carta x buat la pulak. sekarang dia tengah syok tido

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.