Khamis, 17 September 2009

Relaktasi: Jadual ku & progress...

Dah lame aku nak update ttg relaktasi ni tapi entry ni 2-3 hari gak jadi draft before aku dpt publishkan...draft ni aku taip on 15th Sept sebenarnye..

Jadual sesi pumping
(1 sesi pumping 15 - 30 minutes, kalau E-ein menangis/meragam time tu, jadilah 10 minit shj )

4.30 pagi @ 5.30 pagi: sebelum @ selepas sahur
7.00 pagi: before antar E-ein ke umah babysitter

12.30 tghari: oleh kerana aku tak amik rehat 10pagi, so aku rehat tghari awal skit
5 petang: balik dari keje
8 malam: selepas berbuka & solat maghrib
10 malam or 12 malam : kalau tido lambat, aku pump kul doblas malam....

2 pagi: yg ini selalu fail sbb aku tido mati wahahaha..



~perubahan yang aku dah rasa sejak relactation nih:
1.cepat lapar( mlm lepas berbuka asyik nak mengunyah jek!siangnye kenalah tahan sbb puasa kan..)
2.breast rasa penuh wpun bila pam, kuar sikit je
3.breast rasa bengkak bila lmbt pam

~tempoh dari tarikh start relaktasi:lebih kurang 2 minggu (start on 30/08/09)

dan ada satu tips yg aku baru baca dari blog Hayatie, nak kongsi dgn kawan2....

~buat pumping session dlm tempoh 1 jam semasa menonton tv, masa iklan, pam.Bila cerita dah sambung balik, berhenti rehat dulu.Bila iklan lagi, pam lagi smpi abis cite kat tv tu dlm masa sejam.Aku dah praktikkan(time tgk tv malam2), mmg susu mcm laju sikit keluar...(walaupun smpi skrg belum cecah 05.0 oz lagi per session...fuh fuh susu oh susu cepatlah jadi byk!)~ > Qastalani & Qis, try la , mmg berkesan!

Hasil dlm minggu ni(per session)



Hasil pada 3 September(sila bandingkan dgn gmbr di atas..adalah kemajuan kan...siri motivasi diri sendiri nih....)


Relaktasi agak mencabar sebenarnya, ada masa rasa frust juga dan geram sbb susu masih tahap ciput je..tapi bila tgk progress yang ada wpun sgt slow, rasa bersemangat semula...baru 2 minggu aku start...yep, quite painstaking, tapi demi E-ein aku teruskan juga!

Sekian update utk relaktasi.YAKIN BOLEH!!

9 ulasan:

ezan berkata...

go go catlina!!! ezan yakin u boleh... chaiyokkkkkk....

karipapsayur berkata...

good job! milkmaid tea penah try? rasa dia camne? i penah beli trial pack tp belom cuba.

p/s: da dpt parcel! thank you!!

CatlinaFly berkata...

ezan; macih..;)..moga2 sy tak berhenti sekerat jalan..nauzubillah..

CatlinaFly berkata...

qastalani; hihihi..i tak tau lah u camne...i minum 2 kali je pastu takleh minum dah..sebab jenis tak suke jenis jamu2 n herba2 nih(bau milkmaid tea mcm jamu..ingatkan bau cam milo ke teh susu ke heheheh!)..huhuhu...i stick to susu segar jelah..hehehe

rose berkata...

caiyok caiyok cat..
usaha tangga kejayaan..
jgn putus asa..
bila niat kita murni..insyaAllah..akan berhasil..:-)

cubala makan kurma & minum susu anmum..selain tu minum air kosong banyak2..time buka, time tgk tv or seangkatannya then time sahur..:-)

gud luck..

cintaKusayangMu berkata...

tq catlina..
qis slalu gak pump masa tgk tv...tp xde la masa iklan pump..masa crite dh start stop..
ok..leh try gak cmni...chaiyok..

cintaKusayangMu berkata...

catlina..try la fenugreek...ngn qis fenugreek tu ok..
dia dlm kapsul so xde la bau jamu...susu pn alhamdulillah ada peningkatan...

Ely Hasrul berkata...

meh sini aku jampi lagik fuhhh fuuhhh byk susuuu byk susuuuu aminnn

karipapsayur berkata...

hoish. kira tahan la bole minum susu segar! I x bole bau susu segar! Itu kena cuba alternatif lain tuhh..

try kurma. buat jejemput ke.. memang susus pekats gilers

walopun sikit tp nmpk pekat ohh.. baru kita tahu btol2 bby dpt susu, bukan byk air

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.