Jumaat, 2 Oktober 2009

Gribbles...


Aku hantar sampel ke Gribbles ari Rabu baru2 ni......masuk hari ni dah 10 hari E-ein macam tu jugak..cuma mujurnya E-ein tak dehydrated dan tak kurang selera makan n minum susu je....

Aku baru je call Gribbles tadi... lambat lagi result dia nak kuar...maybe dlm minggu depan.Anyway thanks to my sis Ultramama dan my BIL,Abg Usop yang mencadangkan agar sample najis E-ein dihantar utk buat bacterial culture & cek utk parasitologi (kalau tak silap akulah)...terima kasih juga kepada staf Gribbles yg baik hati dan sudi entertain aku yang menghantar sampel secara peribadi(sebenarnye tak boleh tau..sampel kena hantar melalui doktor GH atau swasta).

Semalam course antibiotik E-ein dah tamat, maka hari ini aku akan start course probiotik pulak(dapat ni dari child specialist kat Kluang,Dr Soh).....

Aku baca dlm internet,antara punca2 cirit birit atau kerap berak:

1.Jangkitan rotavirus - tanda klinikal cirit birit 20x sehari(nauzubillah!)
2.Jangkitan bakteria.
3.Penyediaan susu atau pembersihan botol susu tak betul(tercemar)
4.Allergy ( susu lembu, makanan seperti gandum atau seafood based food dll)
5.Selsema dan demam
6.Keracunan makanan
7.Kekurangan enzyme
8.Nak tumbuh gigi(teething)

12 ulasan:

ezan berkata...

insyaAllah e-ein xde apa2... ramai yang doakan eein cepat sembuh ni.. dont worry.. :)

CuTeMiUt78 berkata...

oh.. gitu ya.. semoga e-in cepat sembuh ya

h4ni3 berkata...

get well soon e'ein..
cat jgn bagi dia minum air manis tau, it will worsens the diarrhoea

ashley berkata...

Hmm..lambatnya gribbles tu nak kuar result!
Patutnya sehari dua dah boleh siap tuuuu...
Kalau tru doktor mesti confirm sekejap jer!

CatlinaFly berkata...

ezan: terima kasih...ye e-ein ade ramai aunty2 cyber yg mendoakan kesihatan e-ein :) tq..

CatlinaFly berkata...

cute miut: tq..

CatlinaFly berkata...

dr hanie: noted..dia minum susu & air masak je..

CatlinaFly berkata...

kak ashley: wallahualam kenapa lambat..byk test nak run kot..atau tggu queue ke tak tau lah..

Nadea_LaLaLa berkata...

KEsian E-ein.
hopefully dia cepat sembuh...

Takpe kak bersusah2 dulu, senang2 kemudian..

nanti dah besar mesti dia senang jage punya...

atie berkata...

lor e-ein tak sihat rupanya, anak kaktie dulu pun pernah sampai susut badan dia, nasib baiklah ok, makan masa lah jugak, moga e-ein sihat pasnih...

cintaKusayangMu berkata...

hopefully e ein ok2 je....smoga e ein cepat sht ye....

miemiey berkata...

semoga e-ein cepat sembuh
sekurang2nya dia masih nk menyusu
ini dpt menguatkan dia
kak cat jgn bimbg yee
byk2kan bersabar dan berdoa
tabahkan hatimu

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.