Khamis, 15 Oktober 2009

Wes mangan?


Snack baru E-ein....Baby Bites rice crackers.Aku tak bagi Farley Rusks lagi sejak 2 minggu lepas.Farley Rusks ada gandum & can trigger diarrheoa @ alergy pada baby bawah 6 bulan.E-ein start mamam Farley Rusks umur 5 bulan....so terpaksa lah stopkan ape2 aje mknn yang boleh menyebabkan allergy.In fact bijirin bayi Nestle plain rice tu pun aku tak bagi sebab ade traces of gluten (dari gandum).Sekarang E-ein tiap2 hari, dua kali sehari akan makan freshly cooked bubur nasi(ditapis/blender).Setakat ni menu utk E-ein selang seli campur carrot atau kentang.Nanti aku nak try masukkan ikan bilis lak....

17 ulasan:

ezan berkata...

cam best je baby bites tu. u beli kat mana? nk beli gak la utk sarah.. :)

cintaKusayangMu berkata...

nnt nk bg ikan bilis kt e ein jgn byk2 tau...grg tnpa myk..pastu tumbuk or blend...amik lebih kurg 2 ekor je tau..kang klu terlebih tkut sembelit lak..

CatlinaFly berkata...

ezan: kat supermarket biasanye ade..kat Kluang ni sy beli kat kedai barang baby....:) mesti sarah suke nanti, tgk e-ein ralit je mkn ,dia kemam smpi abis sekeping

CatlinaFly berkata...

qis: k..tq for sharing qis..

Azita berkata...

makan sedap2 ya baby!!! mintak mama belikan yg sedap!!!

izan ishak berkata...

bby bites tu mmg sedap...
masa twins izan kecik...beli utk dorg...yg dok perabih abg2nya...
sedap sangat katanya!

Nur,Nura, Nurad, Yani berkata...

kalau kat sini (NZ) diaorg ada suggest bg buah2 lembut utk baby >6 mnths like oranges & grapes. cheese pun boleh. bg sikit2 je.

CatlinaFly berkata...

azita: :) ye2..nanti mama dia carikan perisa lain lak..skrg ni beli 2 prisa je, carrot & original..

CatlinaFly berkata...

izan ishak: hihihi dlm sepeket kecik tu ade 2 keping..satu e-ein mkn..1 mama dia ngap kan hahahaha..mmg sedap tau..

CatlinaFly berkata...

nuradyani: :) mmg ade try gak sekali sekala bagi pisang n epal keruk dgn belakang sudu...tapi dia tak biasa lagi..mkn sikit je..fruit puree pun dah bg tapi sikit je bag takut cirit lak.

cheese?oh..a big NO NO buat e-ein masa ni..dia allergic to cow's milk...maybe dah besar sikit baru leh bagi kat dia...

CuTeMiUt78 berkata...

eemmm cam sedap je tgk e-in mkn.. emmm mirul dulu pun akak just beri dia bubur blande tu je.. tapi pelbagaikan rasa la

Ely Hasrul berkata...

cam sedap aje e-ein makan. dh baik dah dia.. bagus2..

karipapsayur berkata...

baby bites perisa ayam+vegetables pun sedap! Mommy pun selalu curik anak punya!!

cintakusayangmu: goreng tanpa minyak ek? nurse spital pulak ada pesan soh campur minyak sikit sbb baby perlu lemak sikit2 sbb nak belajar jalan kena ada fat la apa la.. hahaii..poning eden

MamaCira berkata...

best baca blog dr. cat ni... aku slalu baca je.. jarang nak komen.. asyik sgt membaca. banyak info aku dapat.. terutama ttg BF.. comelnye e-in.. nama nak sama dengan nama anak aku..

HalfBlood Princess berkata...

ala comeynyer e-ein tgh mkn bb bites tuh. makin montel!

Mama-Danish & Sarah berkata...

sedapnya tengok e-ein makan....nyum-nyum..

Baby Lyana berkata...

Lyana pun suka mkn baby bites..perisa ayam dan sayur2an..tp tu dulu la..sekang suka pasta, spaghetti... suka kuih raya...kerepek bawang pun bedal

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.