Jumaat, 6 November 2009

Relaktasi: Tutup Buku

Autopublished Entry

Dengan ini sy mengumumkan..sy sudah berhenti dari program relaktasi sejak pulang dari KL last week...(hu hu hu sedih tau)...Medela Mini-E sudah tersimpan rapi dalam box dia..(simpan utk kegunaan akan datang...utk adik @adik2 E-ein..heh)

Maaf kan mama ye E-ein cayang..disebabkan mama asyik outstation & jadual nya padat yang amat..mama selalu miss nak breastpumping..dan lama - lama susu macam tak kuar dah..& mama pun dah frust..Abah E-ein kata.."takpelah janji anak sihat.."

Buat mommies di luar sana yang masih BF,teruskan ok?Mommies yang guna FM mcm aku, insya Allah anak kita akan membesar dgn sihat, cergas & cerdas, kita dah lakukan yang terbaik!
**2-3 hari lepas terbaca satu blog yang menceritakan(lupe dah kat blog sape..) , ade mommies BF gado2 dgn mommies FM...kuar lah istilah anak lembu bg babies yang minum susu lembu, pas tu ade yg kata babies yg minum susu FM membesar jadi budak jahat la...astaghfirullah.....ada ke patut?

**Membazir ke beli breast pump letrik yg rege RM400++ ni?bagi aku tak...janji aku dah berusaha cuma tak berjaya je...simpan utk baby akan datang nanti :)

*E-ein anak kacang soya lah sbb dia minum susu soya Isomil hahaha...(Wink2 ^_^)


19 ulasan:

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful berkata...

i ni dibesarkan dgn FM & Miya dibesarkan dgn BM...so Miya ni minum BM dr mama dia yg "anak lembu"? so miya ni cucu lembu..hikhikhik..

tak patot ada moms buat ayat gitu kata anak minum FM ni anak lembu..tak patut..

apa2hal, patut syukur yg anak tu membesar cukup khasiat..sudah...janji yg masuk tu halal kan?

rose berkata...

dah tutup buku?
takpelah.dah cuba utk relaktasi kan..mungkin rezeki BM mama dia setakat ni je utk e-ein..

caiyok2 for coming babies...

**susu kita dah makin kureng..(Sigh)**

h4ni3 berkata...

tula, bila niat tu ada, sometimes kita kena akur jugak dgn keadaan.. especially bila kerja tak mengizinkan kita nak pam BM selalu. takpe, medela tu boleh guna utk adik e-ein nnt. (mine dah bagi kat SIL sbb takde plan nak ada baby utk masa terdekat.. hehe)

Anak jahat ke baik, bijak ke tak, tak semestinya bergantung pada jenis susu. Didikan parents pun influence perkembangan anak jugak. so tak timbul cite anak lembu jahat ker apa.. kan?

me - dulu jadi jugak 'anak lembu'.. hehehe.. tak jahat pun!

IZAN berkata...

salam..
Ok lah tuu.. dah merasa full breast feeding anak-anak...yang penting kita dah buat yang terbaikkk..
iskk iskk iskk.. tak patut bertekak pasal FM & BM ni... semua parents mahukan yang terbaikk untuk anak-anak...apa-apa sumber pun asalkan dari sumber yang halall.. semuanya jadi darah daginggg.. bersyukurlah pada mommy2 yang ada kesedaran utk BF babyy tapi tu tak bermakna kita boleh pulak nak mengata orang lainn...kalau yang FM tu pun masing2 ada sebab tersendiri kannn
p/s: My first boy FM, 2nd girl baru ada kesedaran nak BF.. 1st 6 month je full tapi alhamdulillah still bf until now ( 2 years 2 mths) *wink!*

ibu 2AZ berkata...

samalah i pun dah tutup sesi ngepam tp still cuba nak relaktasi gak even bb dah campur FM.
as parent kan kite nak yg t'baik tuk anak kite..takleh gak nak cakap FM not good kan..huhu

salam kenal ye..i add ur link

fauzuskamaruddin berkata...

i sometimes came across some forum or blog to which they argue about this...but to me when they choose either FM or BM why should we condem other ppls choice??its up to them its their decision whats the best for their baby or mayb they have reason on deciding which one....as long diorang tak susahkan org len its ok then...tak perlu gado-gado maaaaa...janji anak sihat membesar bagai juara :)

adianiez AIDA berkata...

apa la nak digaduhkan FM & BM, kan? kalu dpt BM, terbaik. namun, atas keadaan yg berbeza-beza, kena beri FM. yg penting, sihat, berkhasiat, pintar.

bukan anak lembu la!!! penat ibu ni ngandungkan & beranak kan. takkan la dgn minum FM da diklasifikasikan as anak lembu...

anak jahat? lagi tak logik!

kelakar la cat mereka itu... hi hi!

Qistina's Mama n Abah berkata...

sha rasa tak patut gaduhkan FM atau BM..semua ibu nak anak dia minum BM kan..tp kdg2 apakan daya..

Dulu sha pun keje ms tina baby so Tina cuma dapat BM 8 bulan je. Pas tu susu dah tak kuar..slh kita ke?

sha rasa Ina dah buat yg terbaik utk E-in..

Jgn fikir lah menda2 mcm tu..

MamaCira berkata...

cat, aku sedih gak skrg ni..
Cira baru masuk 4 bulan
'macam' x nak dah bf ngan aku..:'(
nantilah bila bersedia,
aku update kat blog..

pasal BF & BM tuh..
x yah la gado²..
semua ibu nak bagi anak BF..
tapi ibu berkerja mmg byk cabaran & rintangan untuk full BF
yang kate FM tu anak lembu,
cuba tanye mak dia..
mesti dia dulu pun 'anak lembu' jugak..

Mimiamilia berkata...

comei jer anak kacang soya..
eee geramnya tengok ein..
pipi tu labuh sgt :D

Normaliza berkata...

takpe, yang penting dah cuba untuk relaktasi. memang susah..hanya yang melaluinya je yang paham. saya pun kadang2 tak dapat pam ikut masa.. :(

Tak patut betul la anak yang minum FM di cop sampai macam tu..

Fely berkata...

Takpe lah Cat, at least you dah try kan. Asalkan E-ein tu sihat, then it's not an issue. You never know, your next one might be the total opposite, you might be breastfeeding past a year!! Well done for trying though!! You're a great mum!

CatlinaFly berkata...

mama miya: Mooo! eheh :) sy harap anak kedua dapat BF at least 6 bulan & lebih!

CatlinaFly berkata...

rose: chaiyyok2!sy support rose!jgn give up mcm sy k?

sue berkata...

effort lagi penting la dear. berjaya ke tak itu bukan di tangan kita.

Ely Hasrul berkata...

allah.. aku xtau la aku nyusu smpai umur bape kecik2 dulu.. tapi kompom la fm gak.. patu mak kata dua minggu dh mkn pisang yg dilenyek2...

moms yg hardcore smpai ckp anak org anak lembu tuh sungguh la riak, jgn kawan dgn org mcm tu.. hahahah cam kat sekolah plak..

xpe.. asal anak kacang soya nih sihat cukup.. hehehhe comel tuh anak kacang soya..

cintaKusayangMu berkata...

sume ibu sebolh2 nye nk bg ank BM..xde pn yg xnk..tp smua org ada mslh sndiri..xleh la nk kate ank lebun ke ank ibu ke...sume anak2 adalah ank ibu...ish..xsuka la cmtu..
qis pn terasa gak ni walaupun smpt aritu BF darwishes..tp sgt2 la melampau bila dia kutuk ank org cmtu...
mungkin kali ni Allah beri dia kesempatan utk BF anak dia...jgn la riak dgn nikmat yg Allah beri..smua tu smntara je...

Baby Lyana berkata...

jangan sedih2 tau! yang penting e-ein dah pernah BF.. at least u ade peluang dr x BF langsung!

Naz-Segalanya disini berkata...

salam cat..yg terlibat dgn permasalahan fm n bm tu kwn naz..actually bukan si blogger tu yg kata mcm tu..artikel tu dia copy paste dr forum susuibu.com..itu adalah teks penceramah masa sessi ceramah sempena minggu penyusuan susuibu di PUSAT PERUBATAN UNIVERSITI MALAYA..niat dia baik nak share citer tp blogger lain anggap ayat tu ayat dia..sian dia..maafkanlah dia..dia pun dah dpt pengajaran utk lebih berhati hati memilih artikel sebelum di post

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.