Jumaat, 25 Disember 2009

Apa itu Nuffnang Innit?


Aku baru dapat tau pasal Nuffnang Innit ni dari Momy Lyna mySuperkids (congrats for your first thousand dear...sy baru nak cecah RM50 huhuhu)..tertinggal ketapi rupanye aku ni...so buat julung2 kalinya, aku buat tutorial utk share dgn kawan2 yg belum tahu tentang Innit ni mcm aku...jom sama2 naik ketapi chooo chooo...hehe.

Apa tu Nuffnang Innit?
Aku tak berapa pasti definisi sebenarnye, tapi ia merupakan laman di mana kita boleh dapatkan trafik ke blog kita.Kita kena poskan tajuk entry/artikel beserta permalink/link blog kita yang dirasakan dapat menarik perhatian blogger lain untuk membacanya...

Semua ahli Nuffnang boleh join dengan log in menggunakan akaun Nuffnang anda.


1.Log in masuk.

2.Pastu tekan butang add new post(kotak kuning belah atas kanan).

3.Anda perlu taipkan
i.Tajuk entry anda
ii.Sedikit penerangan ttg entry anda
iii.Permalink/url link ke entry tersebut
iv.tag entry/kategori entry contohnye, kalau pasal photography,
tulis tag photography,photos, photographer etc..

4.Dah siap ,isikan capture code dan leh submit...

**bila dah submit nanti, kat tepi sebelah kiri entry kita nanti ada perkataan nang dan dang.Tafsiran aku, kalo korang suke entry tu, leh klik nang, tak suke klik dang...err..betul ke ni?sape tahu ek?

7 ulasan:

Mommy Lyna berkata...

congratulation dear!

shuko berkata...

btol..'nang it' utk suka..'dang it' utk xsuka..kalau org klik link tu pn akn jdi 'nang it' gak..tapi klau right click link tu,xjd 'nang it'..phm x?

L@n@ berkata...

yang .. tersangat suke entry nih.. kite mmg xtau banyak pasal nuffnang nih.. kalo ade dapat tau benda lain jgn lupe bt entry ye dear.. tq for sharing.. sharing is caring!!

Noorma Ismail berkata...

alangkah ketinggalannyer daku ! thanks cat!

aie.ezza's family berkata...

Tq..tq..ini budak baru blajo nak kenal2 nuffnang
dpt tambah ilmu lagi lepas baca n3 cat yg ni :)

Qistina's Mama n Abah berkata...

oo..begitu ye!

Putera Nazran berkata...

owh,nice info, baru faham.. cuba tngok nuffnang sya ok x? sya newbie lagi http://www.puteranazran.com

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.