Selasa, 15 Disember 2009

Babywearing: Mei Tai

Sejak jadi pengguna Ring Sling separuh masa(separuh sebab kadang2 aku gunakan stroller..) ni,aku selalu terdengar/terbaca ttg mei tai dan tertanya-tanya gak lah apekebendanye mei tai ni.Cam cute jek name hehehe..Rupanye mei tai juga sejenis babywearing tapi dia ala2 baby carrier ..so aku pun wiki2 lah kat Wikipedia....

Mei tai berasal dari China.Chinese mei tai merupakan kain empat segi yang mempunyai straps atau pengikat pada setiap empat penjuru. Kebiasaannya setiap hujung diikat bagi mei tai tradisional.Pada tahun 60an, mei tai telah dipopularkan di Australia dengan variasi rekabentuk yang menarik. Sekarang, terdapat pelbagai brand/jenama brgn bayi terkemuka menghasilkan mei tai yang cantik, selesa dan menarik.Mei tai boleh dipakai samada dengan bayi di depan atau di belakang.Ia sesuai digunakan dengan newborn baby sehingga kanak2 selagi ibu bapa terdaya membawa mereka! ;)

Front carry
Back carry

Di Korea pula, terdapat versi babywear seperti mei tai yang dipanggil podaegi/podegi.Ia merupakan babywear yang dibuat menggunakan kain segi empat tepat yang diikat dengan straps/kain pengikat yang panjang.Kain ini juga boleh ditebalkan atau dijahit berlapis bagi menyediakan suasana hangat bagi bayi anda.

Podaegi
Sumber:Wikipedia

21 ulasan:

CikMin berkata...

salam cat..tp mei tai ni susah sket baby nak BF kot..dah tgk RS cikmin...

CatlinaFly berkata...

cik min: ha ah dah tengk..cantik ;)

mummyseri berkata...

baru tau ni.mcm suke plak la ngan mei tai ni..betol ckp cikmin tu kann..

Wan Anie berkata...

mei tai ni tuk infant macam x bape sesuai sbb macam tegak ajer.. baby yg dah besar sket ok lar...

desperate mama berkata...

salam kenal kembali... good luck to e-ein... :-)

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya berkata...

i guna ala2 korea tu, beli kain cotton lycra 5meter & belit2 kat badan. boleh front carry & back carry. sesuai utk infant til seberat mana kita larat carry anak tu la. ;)

time winter leh buat bungkus diri kita & anak skali. huhuhuhu..

jus call me ida.. berkata...

nice info catlina!:P

nasazfrog... berkata...

tgk gaya buat sendiri pun boleh kak ek,,, main lilit je,, tapi guna kain yang sesuai la ek.. :)

L@n@ berkata...

dear .. tq for info .. kite tak penah lagi pakai cenggini sbb x larat nak gendong bb.. hihi

Jiji berkata...

Niceeeeeeeeee!!!!

CatlinaFly berkata...

mummy seri:ha ah sesuai utk budak besar sket..

CatlinaFly berkata...

wan anie: terpulang kepada mommies nak pilih mana satu...mcm saya lagi selesa guna ring sling, macam2 posisi cam cradle carry(baring),hip carry leh wat

CatlinaFly berkata...

desperate mama: tq dear:)

CatlinaFly berkata...

mamamiya:really?then u should post entry pakai podegi tu! mesti cumel!

CatlinaFly berkata...

dr ida: macehhh

CatlinaFly berkata...

nazasfrog; kena pandai lilit la kang jatuh lak baby hehehe

CatlinaFly berkata...

l@n@: tq..this info utk pengetahuan sy gak..sharing is caring kan..

CatlinaFly berkata...

jiji:thanks jiji

karipapsayur berkata...

amboi2, nak beli mei tai pulak kee..

Hanz berkata...

Cat..snuggbaby ada jual mei tai. Chanteq. Jumpsac pulak baru launch SSC. SSC ni sama cam Mei Tai tapi dia berbuckle. I hv SSC from Littlepods..very daddy-friendly compared to RS. My hubby refused to wear RS.

cintaKusayangMu berkata...

mcm menarik je mei tai ni catlina...qis pn kdg2 terpk gak nk pki RS..tp takut darwishes ngamuk dok dlm tu..sng pki RS ni...lg2 bila jln sorg n bawa baby...leh capai2 brg je klu shopping./

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.