Selasa, 22 Disember 2009

Babywearing: Wraps and SPOC


Hehe..mcm kemestian pulak aku nak abiskan siri babywearing ni.....bukan ape, just nak berkongsi ape yang aku jumpa kat Wikipedia masa search pasal mei tai tu hari.

Wraps

Juga dipanggil"wraparounds " atau "wraparound slings" adalah kain yang berukuran 2 metres dan 6 meter, atau 2.5-7 kaki panjang, dan15-30 inci lebar, yang dibalut(wrapped) ke badan bayi dan juga pemakainya. Terdapat pelbagai posisi untuk menggunakan wraps ini: front,back atau hip carry.

kain yang sesuai untuk membuat wraps ialah jenis stretch atau jenis tenun.Kain jenis stretch dikatakan terbaik kerana ia lebih kukuh apabila dibalut dan diikat serta lebih selesa.here are two main types of wrap - stretchy and woven. Stretchy wraps are generally made of knits such as jersey or interlock. It is easy to take babies in and out of a stretchy wrap. Kain jenis ,jacquard,linen dan silk juga boleh digunakan.

Simple piece of cloth (SPOC)

Atau diterjemahkan" sekeping kain yng simple/ringkas "hehehe..betul ke translate ni ye?Lebih kurang macam wraps, kain juga dililit pada badan bayi dan pemakai.Istilah SPOC digunakak kerana kain jenis ini tak dijahit.Terdapat banyak cara/ jenis SPOC yang dipakai oleh wanita2 seluruh dunia, contohnya :

Mexico:Rebozos

Africa:Kanga

4 ulasan:

naurah makwa berkata...

kalau kat umah,bibik dok ngendong damia guna kain batik jer..huhu

kak ina kl berkata...

salam catlina...aikkkk muda-muda dah pelupa..tentu banyak fikiran..apa yang di fikirkan tu..

mariaariffbaby berkata...

saya ada beli gak...but my ecah tak mau nak dok diam dalam tuh.
huhuhuhu

last2 kena bawak stroller gak

btw, salam perkenalan yer awak

MamaAlden berkata...

my mum mmg gendong kami guna ape td.. SPOC @ dlm bahasa kami (Sabah -dusun) 'hambin' time kami kecik2 hehe.. tp sy x pena praktiskan kat ank sy. My husbn ada gak try beberapa kali kat umah ler.. hehe funny je tngok. mak sy time dtg sini selalu je bwt camtu, alden sangat suka dan kdg2 dia gi cari 'hambin' tu & bagi kat nenek dia. that's why alden rapat sgt dgn my mum. kalau xde my mum baru le cari papa& mama dia. tu yg geram gak tu.. bukan apa jeles :p

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.