Rabu, 2 Disember 2009

My E-ein - Her 8 month olds development


To be exact, E-ein dah berumur 8 bulan 2 minggu.Aku ade melanggan info ttg baby dari Baby Center.com yang akan di emel kepada aku setiap minggu.Dan ini adalah antara info yang aku dapat & aku compare kan dgn perkembangan E-ein.

Sitting, crawling, and standing

Now that he's eight months old, your baby is probably sitting well without support and may be crawling or moving about by bottom shuffling (scooting around on his posterior using a hand behind him and a foot in front of him to propel himself). He's probably starting to pull himself up to a standing position while holding onto furniture. In fact, if you stand your baby next to the sofa, he'll probably be able to hold himself up, hanging on for dear life and using the furniture for support.
**E-ein belum pandai duduk.Dah pandai memanjat dan berdiri bila pegang sofa.Juga suka memanjat badan orang yg tgh baring, aku dgn Cg Fly lah jadi mangsa.Pastu eksyen lak tu, pegang sebelah tgn jek :).Merangkak=dah pandai tapi dia malas sbb dah ajar masuk walker kot.Biasanye merangkak 4-5 tapak pastu dia akan mengengsot.Yang kelakarnye mungkin E-ein belum pandai adjust height bontot dia bila merangkak sbb dia akan angkat bontot terlalu tinggi sbb tu susah nak merangkak!

Using his/her hands

Your baby may start looking for dropped objects and use his index finger to point at them. He's also good at using his fingers to scoop up a piece of food and hold it with his fist closed, and he's learned to open his hand and fingers at will to drop and throw objects. He's probably beginning to master the pincer grasp, the delicate maneuver that lets him pick up small objects with his thumb and first and second fingers.

Memang pun!Suka sgt campak barang pastu dari walker mulalah tergapai2 nak amik.Ade gak aku baca, baby mmg suka buat mcm tu sebab dia suka tgk kita angkat barang tu bagi dia.Layan jelah...Cuma E-ein belum pandai tunjuk2 benda je lagi..


Getting more emotional

By now your baby's emotions are becoming more obvious. He may perform tricks, such as throwing a kiss to familiar people, and may repeat his act if applauded. Over the next few months, your child may learn to assess and imitate moods and might show the first stirrings of empathy. For instance, if he sees someone crying, he may start crying, too.

Throwing a kiss?oh...belum pandai...pandai tepuk kaki(bukan tangan) bila kita nyanyi lagu Tepuk Amai2..haih...dia akan pegang kedua2 kaki dan temukan dua2 tapak kaki cinonit tu...Kalau kita kata "Pok Pok" dia akan tepuk2 ape saja permukaan yang leh dicapai termasuklah muke orang! (Adik ipar aku Aza yang 6 tahun tu selalu kena mcm ni!heheh).Menangis ke bila tgk orang lain menangis?Pernah aku wat2 nangis depan dia, tapi dia ketawa lak..hati kering mccm aku kot (Cg Fly dulu2 panggil aku hati kering sbb kdg2 aku mcm tak de perasaan hehehe..-sekarang mudah tangkap leleh sejak jadi ibu especially bila tgk kesengsaraan /kematian orang kat TV dalam gempa bumi, tsunami etc..especially bila tgk mayat kanak2 /ibu2/bapa2& baby..isk isk)

Improving vision

Your baby's vision is now almost adult-like in its clarity and depth perception. Though his short-range sight is still better than his long-range sight, his vision is good enough to recognise people and objects across a room.

Betul la tu kot..sebab dia dah leh cam aku n Cg Fly dari jauh..(jarak sebuah bilik).

Is my baby developing normally?

Remember, each baby is unique and meets physical milestones at his or her own pace. These skills are simply a guide to what your baby has the potential to accomplish - if not right now, then shortly.

"As long as your baby is making steady progress, you have nothing to worry about. And if anybody suggests otherwise, tell her that Einstein didn't talk until he was four years old."

Ye betul..geram gak kalo orang compare2 perkembangan anak2 ni..maklumlah E-ein belum tumbuh gigi, belum pandai duduk etc....Setiap baby adalah unik..mane tahu E-ein terus berlari ke lepas ni :) heh..

Game yang sesuai untuk bayi berusia 8 bulan 2 minggu = game tug of war (ala2 tarik tali)

E-ein sekarang kalu kita amik barang yang dia tgh pegang, mmg melalak lah dia.I found out that this is the way baby trying to protects their territory.Game tug-of -war boleh dibuat dengan kite menarik2 barang yang dipegang oleh bayi.Tarik sahaj tanpa mengambil terus barang tersebut.Ini boleh menguatkan otot2 di bahagian atas paras pinggang.Maybe this is what E-ein needs utk merangkak lebih laju iaitu exercise utk kuatkan tgn dia.....

14 ulasan:

Jiji berkata...

lepas ni aktiviti harian adalah mengemop lantai!

Hehehe welcome to the club!!

ezan berkata...

setuju ngan every baby is unique tu... sebab sarah pun lebih kurang eein.. belum tumbuh gigi.. belum boleh merangkak.. tp sgt hati kalo org ckp.. lambatnya! geram... lantak la anak kita :p

happy 8 month old eein sayang..

karipapsayur berkata...

So funny, anak beranak hati kering! QZ jenis budak touching pulak.. haihh!

Bila E-Ein da start tumbuh gigi nanti, sure dia akan start menggigit. I kadang-kadang kena tipu dengan QZ. Konon rapat ke pipi sebab nak ciom. Bila da bersentuh, terus bukak mulot,NGAP!

Mao jugak menjeritnya sebab gigi tumbuh x sekata lagi.

Go! E-ein Go!

cintaKusayangMu berkata...

qis pn bengang tahap cipanzi klu org try nk compare darwsihes ngn org lain..hangin 1 bdn di watnye...e ein dh leh manjat same la ngn darwishes..tp darwishes xtepuk kaki..dia tepuk tgn..hehe

CuppyCakeMommy berkata...

takpe..lambat bab ni..bab lain dia cepat kan..buat bodo je kalau ada yang mengata..

miemiey berkata...

tgulaaaaaaaaaaa eein tawaf satu omah nantiiiiiiiiiiiii...

CatlinaFly berkata...

jiji; hehehehe..thanks..semoga e-ein gigih mencapai milestone nye..

CatlinaFly berkata...

ezan: ye betul..mmg lain baby lain developmentnye..

CatlinaFly berkata...

ezan:tq for ur wish...bile lah nak dapat jumpe sarah ye..

CatlinaFly berkata...

karipapsayur: qas, ade rezeki kite jumpe, maybe nak balik kelantan singgah tido kuantan, tapi tak tau lagi..tgh banjir kat sane huhuhu..rindu kampung

CatlinaFly berkata...

qis: thanks for understanding

CatlinaFly berkata...

siti: :) suke tgk baby mia awak..makin shumelll

CatlinaFly berkata...

miemiey: hehehe

~~@lyci@~~ berkata...

adam pun sama jugak tak tumbuh gg lagi..

lg satu bab mencampak brg tu alycia setuju.. adam sama mcm e-ein, bg barang pastu campak balik.. dia suruh mama dia tolong ambikkan...

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.