Isnin, 14 Disember 2009

Study novel...


Aku baru abis baca novel Taltos by Anne Rice buat kesekian kalinya, yang juga merupakan pengarang novel Interview with the Vampire yang telah difilemkan lakonan Brad Pitt, Tom Cruise dan Kirsten Dunst (jadi vampire kecik).Masa balik kampung ari tu, aku belek2 rak buku lama aku n Ultramama.Jumpe ler novel ni (dan juga 3-4 bijik buku Nancy Drew aku beli masa sekolah menengah dulu..).Actually novel ni Ultramama yang beli masa dia dah masuk u.Aku masa tu baru form 2, sibuk nak baca gak..dalam 2hari aku berjaya abis membaca novel ni buat pertama kali walaupun tak berapa paham(yelah, nahu budak form 2 berapa banyaklah sgt..).Dan bila jumpa buku ni , aku tertarik utk membacanya sekali lagi..oh..barulah aku paham jalan ceritanye.Actually Taltos ni sequel ketiga dari trilogi:1. The Mayfair witches dan 2. Lasher.

Aku dulu ulat buku (sekarang pun tapi dah jarang2 baca novel).Pantang nampak buku cerita n majalah.Masa kecik2 dulu,abis majalah, buku teks form 6 Ultramama pun aku belasah!Aku penah baca ni masa form 2,sampai habis tau!

Dan 2-3 bulan lepas lak aku dilanda demam Laksamana Sunan heh!sampai Cg Fly pun terjangkit..


Memorable words in this novel: "Kalau dapat kucapai awan, maka saktilah hamba"

26 ulasan:

Eyriqazz berkata...

lebih baik jadi ulat buku dari jadi ulat bulu...slamat membaca

Tukang cerita berkata...

sebelum cuti...pinjam 2 novel dari library sek...tp, dah separuh cuti...dua2 tak abih lagi..... semangat mmbaca novel dh tak de..... btukar ke genre lain lak.... :)))

Diamilikku berkata...

ramlee awang murshid sekelas ngan saya masa di UKM...sangat humble baik dan membantu dalam assignment2..almaklumlah diorang student "veteran"...sambung belajar dengan pengalaman keje....so banyak ilmu yang diorang ada....

cintaKusayangMu berkata...

wah...berfalsafah plak...qis xreti sgt berfalsafah ni...masa ramaja dlu ada gak masa nk baca novel2..skrg ni dh xde msa la..

mamanoa berkata...

Dulu saya pun giler baca buku novel(tp bukan beli ekk)

saya adalah peminat Harry potter..Sydney Sheldon..Pasal Trilogi Ramlee Awang Murshid..boleh kater sumer buku dier saya baca(tp yg berjaya beli cuma 1 jer) huhuh~dulu xder duit..

tp trilogi kisah sunan ni mmg betul² memberi kesan mendalam kat jiwa KAMI(i.e.saya dan kengkawan saya) seolah-olah LAksamana Sunan ni mmg wujud, kitorg smpi cuba gambarkan camner ruper sunan..ensem ke tak..biler baca trilogi ni saya mcm baca buku sejarah(dan saya hampir-hampir memepercayainyer) agak lawak la..
saya tabik Ramlee Awang Murshid ni..novel dier xpnah menghampakan la..

Mama-Danish & Sarah berkata...

pernah baca satu novel ramlee awang murshid, tapi lupa dah tajuknya...huhuhu...

Mama-Danish & Sarah berkata...

dah ingattt...tajuk dia tombiruo

nasazfrog... berkata...

owhhh sis minat baca novel yeh,,, ni mesti banyak ilmukan sebab banyak membaca.. :)

~~@lyci@~~ berkata...

alycia pun minat jugak bc novel.. dulu time belum kawin tiap2 bulan beli novel.. tp skrg ni dah berfamily masa limited ckit..

trilogi laksamana sunan tu mmg alycia ada... i likeee... jatuh cinta sama laksmana sunan hihi.. alycia mmg peminat Ramli Awang Mursyid.. collect semua novel RAM..

iNa berkata...

dulu ina minat gak bace novel nie..
klau dh mula bace,sure nk cpt abiskan.... :)

mummy_ayu berkata...

wah..rajin jugak baca novel ye..ayu dulu rajin gak, sekarang dah kureng cikit...tapi still layan..

CatlinaFly berkata...

eyriqazz: betul tu...tq

CatlinaFly berkata...

kak nurul: hehehe dah nak bukak sekolah ni, kak nurul bukak buku teks lak..

CatlinaFly berkata...

suhana: iye?:) mesti best kan satu kelas dgn org kreatif ;)

CatlinaFly berkata...

qis: kesimpulannye, kalo baca novel sakti, kita pon berangan jadi sakti hehehehe

CatlinaFly berkata...

mamanoa: sy suke baca stephen king :) harry potter layan kat movie je..

CatlinaFly berkata...

mama danish: hehehe ade geng laa..geng RAM

CatlinaFly berkata...

nazasfrog; ilmu itu pinjaman Ilahi ;) mebaca suke2 n sebagai hobi...kalo time tak bizi laa...

CatlinaFly berkata...

@lyci@: shushhh jgn kuat2 kang cik abe jeles hehehehe..u know, sy dgn member siap berfikir2 kalo dijadikan movie, sapelah layak bwk watak Laksamana Sunan @ Saifudin tu ..kenalah org yang berkarisma kan..

CatlinaFly berkata...

ina; same here! ;) satu hari bleh abis kalo tak wat ape2 la..

CatlinaFly berkata...

mummy ayu: ha ah kan sekarang tak berapa nak sempat...study baby je heheheh

beba berkata...

saya pon suke baca novel..anne rice pon pernah jadi favourite author saya..tp skarang dah tukar genre ke fantasy pulak..

tapi kadang2 ada gak selingan..baru je habis baca novel the time traveler's wife..

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya berkata...

i mmg super fan of anne rice vampire & witch. koleksi lengkap. bile membaca tu, mmg terasa kita lak yg alami kisah dia tu.

tp sejak jd mom ni, byk baca buku babycare & parenting aje. ni membaca novel paulo coelho dah lebih sebulan tak sampai halfway thru pun. byk sgt distraction. :D

CatlinaFly berkata...

beba: :) thanks singgah sini..wah ramai suke anne rice ye

CatlinaFly berkata...

mama miya: ala...nak pinjam!nak pinjam! :)

beba berkata...

sama-sama...singgah lagi..hehehe..
beshnye ada complete collection of anne rice's novel..saya ada la sket..
tapi kalau david eddings saya ada complete..

for novel lovers mesti korang ada the twilight series kan..tengah hot sekarang ni..

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.