Rabu, 20 Januari 2010

Foundation:Dulu dah Sekarang

Dulu aku pakai foundation jenis liquid(RM20++)..nk pakai, cuit sikit2 kat dahi, hidung,dagu dan pipi, pastu oles pakai tgn je!Mudah kan?masa tu aku berpuas hati, mmg full coverage kat muke lah,cuma lately ni muke aku berminyak2, so bila pakai yang ni bertambah2 la minyaknye..

lebih kurang gini tapi mine botol kaler ijau..

So terbaru aku beli yang ni pulak..minerals powder foundation(RM40++)....quite nice, jadi matte finish,malangnye lepas 2-3 hari pakai, muke aku jadi kering la pulak....adoi..agaknye muke aku ni kombinasi agaknye.....yang best, siap ade kabuki brush utk kita sapu minerals ni kat muke(dan aku beli satu lagi Guardian Retractable Brush utk sapu bedak kat muke..)

matte finish tapi jgn overdo nanti jadi kelabu lak hehehe

Dan bila pakai ini..best, nyaman je rasa masa mula2 pakai...tapi 2-3 hari kemudian, muke aku jadi gatal2 lak...nak2 waktu malam, ya Allah, gatalnye, smpi aku gi sapu krim alergik E-ein baru aku leh tido...tak sesuwei agaknye, tapi nanti aku nak try semula coz maybe kulit muke aku terkejut bila aku tukar krim muka and foundation serentak tu ari....

recommended by my MIL...katanye dia mula2 pakai pon gatal gak..
next try kalo same jgak gatal, nak bg kat MIL jelah terus :)(baru pakai seco-et)

Dan ini Video Michelle Phan , aku suke tgk cara dia mekap..
nmpk mudah je :)..nanti nak try lah, bila muke aku dah ok sket...





19 ulasan:

Rozy berkata...

cat,
minah nih memang dah cun dah..mekap camna pun okay..hehhehehe

btw,
saper ekk dia nih? celebriti ker?

Miss Q berkata...

bila muka berminyak, agaknya pencuci muka x serasi x? btw, pakai maybelline cepat habes kan compact powder dia.. i pakai cap elianto saje. itu pn da nk abes dh =(

Ain berkata...

akak pernah pakai olay tu tapi lama2 rasa muka cam makin gelap...

terus tak pakai dan kasi kat sil...

mungkin tak sesuai ngan akak agaknya....

CatlinaFly berkata...

rozy: celebrity kat youtube ni...dia ni org vietnam kawen dgn org amerika, laki dia dlm industri hiburan rasenye...

CatlinaFly berkata...

qas: sebelum ni pakai neutrogena 2 in 1 (cmpur mask clay) tapi pastu gatal gi tukar ke pencuci muke olay konon2 nak pakai satu set dgn krim muke, amik ko, merenyam muke, skrg sy pakai neutrogena balik..:)

bedak cmpact sy pakai in2it dan silky girl...selalunya dia bagi refill sekali :)

CatlinaFly berkata...

ain: huhu tulah kak, tak tau lagi ok ke tak sy pakai olay nih?

CuTeMiUt78 berkata...

eemm memang klu kulit tak serasi.. jd gatal2 kan

temp. housewife berkata...

saya suka pakai Olay TOtal Effects. setakat ni okayla.

mummy_ayu berkata...

emm.ayu pun penah pakai olay, muka jadi kering...leceh kan, bab jaga jaga kulit muka nie, tak jaga leceh jugak..

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya berkata...

i pakai olay total effects with touch of foundation..senang hati tak yah pakai foundation or compact powder. senang nak solat gak..lepas solat sapu sekali lg. :D

d.a.m.i.q.u.l.a berkata...

suke michelle phan,tak mekap pun cantik.sy dulu tak ske kabuki brush tu,mcm gatal plak muke sbb bulu2 die kasar

gee ryder berkata...

i penah pakai lama total effects tu dulu..mmg ok jer..tp lelama rasa xde perbezaan dr segi keputihan hehe...terus jd mls..dh tukr yg lain pn skg

paij188 berkata...

suke! nak try! even sy xde masalah nak apply make-up, but the concept of natural apply tu best!

Hanz berkata...

a-ah..suker nengok michelle ni bermekap ni tapi bak kata rozy..dia memang dah cun..rice bunny kan femes...

since i swtich to face shop skincare, my face dah improve..used to with body shop & maybe dah immune..lama sangat pakai..mekap i stick to loving minerals..very the natural & tak memberi masalah, only mascara & eyeliner, i still used ZA...

CatlinaFly berkata...

paij: sila2! :)

CatlinaFly berkata...

hanz: oh..ok2..noted!kem salam kat shippo dan abgnye hihihi..

sue berkata...

dari dlu sampai sekarang pakai olay yang biasa tu jek. try gak pkai foundation lain sbb tingin kan. tapi msti muka jadi gatal. so setia ngn olay jek. murah plak tu. hahaahaa...

CatlinaFly berkata...

sue: :) thanks for dropping by!

juanita berkata...

Salam,

I pakai mary kay.
Sangat puas hati..:)

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.