Sabtu, 30 Januari 2010

Mogok susu?

Pening + risau..sejak 2-3 hari ni E-ein tak berapa nak minum susu...biasanye dia leh minum smpi 4-5 kali sehari..sekarang ni, dapat cecah 3 kali sehari pun dah kira byk..pening , pening, pening..kalau bwk gi klinik pun, for sure doktor just bagi vitamin je kan..dia bukan sakit pun..Malam ni, dari pukul 8 smpi kul 12 mlm ni,aku dgn Cg Fly berusaha nak bg susu kat E-ein, dia meradang , belum sempat masuk puting dalam mulut dia , dia dah meronta2.Pastu nampak je botol susu, terus berpaling ke arah lain...so puzzling...selera makan dia mcm biasa...Last -last , aku bukak peket biskut baby bites bagi dia makan...sengih2 pulak bila dapat biskut..habis 1 keping, pastu dia minum air masak separuh botol air dia tu..air masak laju je minum......yelah, sekurang2nya, ade la isi solid (biskut)dlm perut dia tu...

Dalam 2-3 hari ni, E-ein cuma minum subuh sekali, tghari sekali dan tgh malam sekali.Waktu mkn bubur lak dlm kul 8 pg dan 4 petang...ke, memang dia dah kenyang?sebab sebelum ni, E-ein minum susu selang 3-4 jam sekali...subuh, kul 8pg minum lagi, pastu mkn bubur, tghari ,minum lagi, petang mkn bubur dan minum susu, tgh malam dlm kul doblas dan lepas tu dlm kul 3 pagi(dlm 5- 6kali sehari).Sekarang ni, dia langsung tak bgn dari tido malam utk minum susu.Kalau tido kul 11-12 malam, jawabnye kul 6 pagi esok lah baru dia minum...sigh..aku dgn Cg Fly bad mood betul dan bengang kalau E-ein tak nak menyusu..dah la berat badan dia susah nak naik....jgn susut badan sudah....huhuhu..fenin..fenin!

Gambar selingan:

E-ein suke epal..wpun belum ada gigi, dia suke kemam2 epal tu..biasanye aku keruk epal dgn belakang sudu, suapkan dia...

Cedap!
Auntie2 nak?
Ngaaaaaaa...eksyen je lebih!Gigi belum ado!

Elok je duk bersimpuh...
Dengan auntie Yan..sebelum balik KL..

20 ulasan:

MeL MikaiL berkata...

erm cuba bg mlm time e-ein tgh tido ke? mika pun cmtu gak dulu. ada masa2nya dia kurang minum susu. so i bg time dia tdo, hbs plak susu dia minum tp make sure beburp kan dia tkt muntah..

Miss Q berkata...

oeh. malam x berjaga langsung pn omak risau yek. Bila budak makin membesar kan memang dia lebih kepada makanan harian dan kurang susu kan? QZ memang nasi x suka. dia nak menda2 lain. lepas ni kena masak spaghetti apa bagai laaa..

p/s: e-ein. hang muka eksen je dapat pegang epal ekk

Ain berkata...

e-ein nak beralih bulan agaknya...

selalunya perkara mcm ni berlarutan tak lama...

cat tak perlu risau sangat selagi e-ein nak makan menda lain...

janji perut dia tak kosong kan..

cintaKusayangMu berkata...

mgkin e ein nk ringankan bdn nk bljr berjalan kot...darwishes kdg2 ada gak wat hal xnk mkn sgt...tp klu susu mmg laju la..xkn tolaknye..lps mkn msti minum susu...
cuma kena pastikn dia mkn mcm biasa or more la..mmg takut klu berat bdn turun..klu maintain or naik skit2 tu kira ok lg...jgn trus drop..pengsan nk jwb kt doc nnt..

fmina08 berkata...

ala cat..cian dia risau ng e-ein ea.. anak akk dr kecik sampai skg mmg payah nk num susu!! sampai kena 'jagali'(kn pegang kuat2=paksa) kalo nk num...
dia nk mkn menda lain la tuh..at least still num kan? toksah risau la..

~~ciklinn~~ berkata...

budak2 umur camni mmg cenggini..linn dulu sampai bertukar2 susu ingat dia tak mau susu tu..tpai sebenarnya lidah dia dah mula rasa benda2 yg lagi sedap tu yg dia takmau tu... tapi takpe rasanya sbb ein suka mkn kan.... cuba lak bg susu yg berperisa tu... mana tau dia suka...

Azie berkata...

E-in nak main je tak..mklmlah bdk nk membesar..anak2 kita pon umo segitu mmg kurang minum susu sbb asyik nk main...yg penting dia sihat..kita risau gak memula sbb takut dia tak kenyang..tp ramai kwn2 kata ada setengah budak bila nk membesar mmg kurang minum susu..yg penting dia sihat..tp kalu dia nk mkn tu ok lah tu ;)

Fely berkata...

Hi Cat!
Jangan risau sangat. Kat sini, the midwives and doctors say let the children tell you what they want. Kalau e-ein tak nak minum susu, it's maybe because she's just too full. I think we're aiming for more or less a pint (hhmm...not sure how many ml that is) a day and if she's pretty much had that, then she should be fine. But all children are different so just go with the flow. My little boy is only drinking 3 times a day as well, morning, noon and just before bed. Sometimes more, sometimes less but I'll just go with what he wants.
Hope this helps relieve your worries.

Emy Omar berkata...

baby nak membesar..berubah selera la tu..dah start solid food tak??

Zulita Saad berkata...

agaknya e-ein nak beralih pada makanan lain lak kot.. ok ar biler dier nak biskut.. kekadang kalau dia nak boleh pergerakan yang lain pun ada kemungkinan dier nak kurangkan berat.. dulu mak akak citer cam tu la.. cth macam dier nak bolah kaki ker(berjalan) dia akan kurang makan tuk senang nak berjalan.. Wallahualam.. Asal dier sihat ok jer..

CatlinaFly berkata...

meL: sy dah try pagi tadi!it works!8 aun abess! yeay!(huhu tu time mamai2 bgn tido, kalo berjaga , jgn harap ler..)

CatlinaFly berkata...

qas: e-ein mcm nak reject susu botol je huhu

CatlinaFly berkata...

kak ain: okeh..harap2 sementara jek

CatlinaFly berkata...

qis: ituler yang risau, jgn susut badan sudah..

CatlinaFly berkata...

fmina: anak akak susah minum susu, camne kak?satu hari bpe kali?

CatlinaFly berkata...

cik linn: iye eh?nanti gi survey, tapi nak tny doktor dulu..

CatlinaFly berkata...

azie: harap2 begitu..

CatlinaFly berkata...

fely: kalo minum susu just satu kali/sehari, itu yg sy risau..tapi mkn nasi laju je!

CatlinaFly berkata...

emy omar: dah start bubur nasik sejak 5 bulan..dulu cair2 sekarang dah keringkan sikit (tapi masih berair)..tulah, harap2 dia kenyang mkn bubur nasi tu..

CatlinaFly berkata...

zulita: moga2 begitu..amin..thanks ye!

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.