Ahad, 31 Januari 2010

Tak mau susu lagi..

30 Jan 2010(Sabtu)

6 pagi: minum susu 6 aun
9 pagi: makan bubur nasi + carrot+ bunga kobis
12tgh: minum susu 5 aun
4 petang : makan bubur nasi+ carrot + epal, siap2 balik kampung Pontian(umah tok nyang)
6 petang : minum susu 5 aun
8 malam tido, in between sebelum tido makan baby bites dan biskut marie serta air masak

Total minum susu:
3 kali

31 Jan 2010(Ahad)

12 mlm: bgn tido, nangis, tak mo susu.Tok mak suapkan biskut marie 2 keping (cicah air)
4 pagi: bangun lagi, nangis lapar, masih tak mo susu..haih pening kepalo weh!tok mak suap biskut lagi cicah air masak...pagi2 bute aku masakkan bubur nasi + kentang kot2 subuh nanti dia nak makan...
8 pagi: bgn, makan bubur nasi, habis semangkuk
11 pagi: nak pulak minum susu, 4 aun
1 tghari: bg bubur nasi lagi
4 petang:balik rumah Kluang, tak mo susu jugak..asik minum air masak jek...
5 - 7 petang tido
7.30 : bgn, mandi dan mkn bubur
10mlm: tido....

So total minum susu hari ni ialah 1kali sahaja!Sape tak risau ???

Dah try tukar susu tadi, tak jalan gak....ptg tadi Cg Fly surf internet, ade byk sebab baby tak nak menyusu, salah satu sebab nak tumbuh gigi..mmg aku perasan gusi belah bawah dia mcm keras dan ade putih2 sket...moga2 tak berlarutan E-ein puasa susu...masalah nya, aku suap pakai sudu dia marah, cicah biskut marie dgn susu pun dia marah...

So, utk cope dgn situation baru ni, ape yang kami buat, instead of bagi mkn bubur nasi 2 kali sehari(pagi petang), kami nak bagi 3x sehari pulak (pagi,tghari, petang).Ibu bapa mana tak risau, kita kenyang2 mkn itu ini, anak tak nak menyusu sedangkan susu tu kritikal utk pembesaran dia.....Kepada kawan2 yang bagi pendapat pada entry sebelum ini terima kasih :) dapat belajar dan take note dari pengalaman anda...

13 ulasan:

CikMin berkata...

cat...klu e-ein xmo minum susu dari botol tu..bubur nasi dia tu blender dgn susu..pengalaman sendiri ni tau..cikmin pangey ibususu...hehehe

blender nasi lembik yg dah dimasak dgn sayur bayam,karet,ikan tenggiri blend campur susu tepung..doc ckp..bagus..berkhasiat!

CatlinaFly berkata...

cik min: terima kasih, nanti sy cuba :)

Miss Q berkata...

o ok. kalo macam ni memang patut risau!

noor berkata...

Cat ....anak saya pun dah wat perangai camtu...g jumpa paed dia ckp tak de pape..suh tuko susu...dah macam2 susu dah kitaorang tuko dia camtu jugak kadang2 nak kadang2 taknak..pening ooo...makan banyak susu kureng..riso betul so sekarang nie lau da tak nak pakai botol kitaorang kasi pakai picagari...nak pulak dia telan...

mamaaerish : berkata...

a'a... aerish dulu sbulan x mo minum susu sgt... buang jer... eb dok la tukar2 nk bagi dier minum... last2 mama suggest tmbh sikit glukose... sbb dr suggest tukar ngan ribena.... alhamdulillah... dia nk...

rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...

salam cat
lahai..siannya cat..sure risau tahap gaban kan..ermm..camne eh..kite takde pengalaman ni lagi..maybe yg lelain ade..heheh..gud luck eh

e-ein..nnnti minum susu byk2 eh..sian mama ghisau..

Zulita Saad berkata...

Takpe.. mungkin dier nak tumbuh gigi tu ada betulnya.. sebab gusi rasa gatalkan?? so kalau minum susu mana leh nak gigit2.. not to worry just monitor pemakanan dier.. at least e-ein stil ambik food yang lain. Nasib baik dier nak minumair masak.. kalau tak haru gak..

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya berkata...

mmg there are times anak akan mogok susu..teething, mulut ulcer, sakit tekak, and sometimes just tak pasal2 aje meragam...

mmg good idea bg dia makan bubur ada susu or cheese. makan yogurt or even bg susu sejuk/susu icecube (this helps during teething).

tp selagi dia still makan, ok la tu..dia takkan jd case malnutri punye. insyaAllah...

iNa berkata...

hurm...
mmg risau anak x nk minum susu ni..
tp since e-ein nk makan..so xde la risau sgt kan.. :)

fmina08 berkata...

si mina kalo num2-3oz jek..nk num mmg kn paksa..mcm2 ikhtiar kitorg la..bwk botol tu jmpe bomoh la..klalar jek rs..nonsense..n the big prob for her ialah..mkn pon xla byk mcm e-ein..num pon dlm 2-3kali jek shr..skg ni dlm 2kali jek..bgn tido n nk tido..

pas raya ritu brt dia jd 'kuning'..huhuhu cecah gak KZM..skg ni pon brt dlm 10kg jek..risau gak..

tp alhamdulillah..xbrapa nk sakit..kesihatan tiptop!! walaupon ms lahir di diagnos PFO..

~~@lyci@~~ berkata...

agaknya budak kalo dah makan byk,susu kurang kot.. adam pun mcm tu, tp xdelah sekali sehari.. at least 5 kali dia menyusu..

Tanpa Nama berkata...

Hey! I just wanted to ask if you ever have any trouble with
hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no data backup.

Do you have any solutions to stop hackers?


Here is my weblog :: Methadone Withdrawl

Tanpa Nama berkata...

Thanks for the good writeup. It in fact used to be a leisure
account it. Glance advanced to far brought agreeable from you!
However, how could we keep up a correspondence?

Have a look at my web site ... sian

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.