Selasa, 12 Januari 2010

Teka teki, teka tekuk... di pagi hari...


Aiseh... pagi2 aku blogwalk kejap selingan sambil buat keje (aku tgh key in markah student, berpinau mata jap)....saje2 je jawab soalan dari akak Dr.Hanie..sekali betul daa.. :) ..tq kak..sebenarnye Dr. Hanie takde lah nak bagi hadiah, sekali bila sy jwb betul, akak nak kasi hadiah ngeh ngeh..terima kasih kak..

Soalan dia...
Jawapan aku..
Definisi cutaneous larval migrans from Kak Hanie

Nama penyakit:
seperti di atas

Penyebab:
Larva daripada parasit nematod (telur hook worm)

Selalunya parasit ini ditemui pada najis/urin kucing/anjing
Pada manusia, parasit ini hanya boleh menembusi lapisan luar kulit
seterusnya menghasilkan visible burrows di bawah kulit (macam SMART tunnel.. heheh)

Tanda-tanda:
Kulit merah dan gatal Gatal kadangkala boleh menyebabkan sakit Jika di garu, boleh menyebabkan secondary infection (masuk bakteria dan bernanah) Gatalnya takkan hilang, walaupun parasit telah mati


Definisi cutaneous larval migrans dari Merck Veterinary Manual(al kitab paling wajib dalam bidang veterinar!masa aku student lagi dah jadi rujukan utama)

Ancylostoma caninum (nama cacing tu) is the principal cause of canine hookworm disease in most tropical and subtropical areas of the world. A tubaeforme of cats has a similar but more sparse distribution. Abraziliense of dogs and cats is sparsely distributed from Florida to North Carolina in the USA. Uncinaria stenocephala is the principal canine hookworm in cooler regions; it is the canine hookworm in Canada and the northern fringe of the USA, where it is primarily a fox parasite. Ustenocephala also is seen in cats. A caninum males are ~12 mm long, females, 15 mm; the other species are somewhat smaller. The infective larvae of canine hookworms, particularly those of A.braziliense , may penetrate and wander under the skin of people and cause either cutaneous larva migrans or eosinophilic enteritis. read more...

Salah satu spesies cacingnya...eeeee....geli?

Lagi contoh cutaneous larval migrans..aduss..mesti gatal giler ni..


6 ulasan:

h4ni3 berkata...

wahh.. terus ada entri tu. terasa glamer kejap diriku. wahahaha

mamaaerish : berkata...

sshnyer soklan... x berdayaku menjawabnyer.... hik3

mummyseri berkata...

sekali pandang mcm urat kaki yg kale merah pink..lawa gitu ..
skali da tau cacing..alahai ..takottt..

miemiey berkata...

GELINYA CACING DLM KAKI TU....EEEEEEEEEEE TIDAKKK...

Mak Su berkata...

aiyo, ngerinya tengok

cintaKusayangMu berkata...

aduh..teringat ms berpinau bljr parasit..berpinau gak nk melukis segala bntuk cacing ni..lom tmbh lg ngn tgk microscope....adeh...xleh nk dikenang ms2 dlu...

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.