Isnin, 1 Februari 2010

Perlu ke tukar?

Masa yang terluang, aku surf internet cari brand susu2 berperisa..yang aku jumpa, Sustagen Honey, Vanilla dan Chocolate, semuanye utk 1 tahun ke atas.Pastu dalam ni ada lactose(dari susu lembu) .Camne ye..E-ein alergik lactose, cuma aku tak tau adakah E-ein dah baik atau belum dari alergik tu...

Lagi satu brand Pediasure Complete..tak jumpe lak ingredient dia tapi aku rasa ni pun susu lembu jugak..

Haih..perlu ke tukar susu?(belum dapat gi klinik lagi..belum sempat)

Susu E-ein sekarang : Isomil

17 ulasan:

mamaaerish : berkata...

so far the best susu yg eb n cousins suker for our babies mmg sustagen... mmg aerish suker pn... tp tula.. kena tunggu sthn baru leh minum... sbb tuh mama cdgkn add skit glukose ms sbelum sthn tuh... suku sudu teh jer... :)

SuriYati berkata...

masalah e'ein sama ngn masalah anak kita iman...alergik laktosa...sy penah tukar susu dia 2 bulan lepas...dari isomil ke friso gold...sama je dia cirit birit lg...masih belum baik dia nye alergik so minum balik isomil...kena tunggu umur setahun kot baru nak baik gamak nye...

¥ α Ŋ α Đ z µ £ berkata...

kesian eein dia tak brapa mau susu..abg danish dulu pun mcm ni..masuk setahun dah takmau susu plain.. bg susu coklat fernleaf 3+ sampai skrg..

damia pun sama dgn eein..mintak2 maula minum susu lagi..skrg damia minum friso 1-3.. skit sngt dia minum.. kalo air masak tu bergelen2..

tadi yana pi survey susu lain.. ingat nak bagi dugro + bijirin utk 1+..

nak kena bg abis 5 tin susu baru kena beli dugro tu kot..kalo tidak syg ja 5 tin tu..

eein join contest auntie yana ok :)
http://yanadzul.blogspot.com/2010/01/yanadzul-giveaway-win-aivee-emart-toy.html

** Perfect Love ** berkata...

kalau e'ein ada masalah alergik.. better maintain dulu dgn susu isomil tuh. tggu sthn.. baru cuba dgn susu yg ada lactose.

e'ein alergik macam mana? cirit birit atau tumbuh ruam di badan?

CatlinaFly berkata...

eb: ha ah tgk info pasal sustagen pun nmpk mcm sedap jek..tunggu setahun la kot...

CatlinaFly berkata...

suriyati dan fida : anak sy alergik lebih kepada naik eczema, gatal2 berair kat kulit dia..leh berparut kalo dia menggaru2 sebab gatal...

CatlinaFly berkata...

yana : insya allah...thanks ye

fmina08 berkata...

cian e-ein..igt ms si Mina kecik2 dl..sampai mngs2 la nk bg dia num susu..akk yg ngs..dia da mmg ngs coz kn pegang kuat2..hahahaha..(akk komen kt n3 b4 this tau pasal susu.tu..)

kakchik berkata...

kakchik tak dapat nak bagi cadangan sb belum ada pengalaman menyusu. nampaknya ramai ibu-ibu berpengalaman dah bagi cadangan tu.

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya berkata...

pediasure bukan dr lactose & sesuai utk budak yg ada nuts, egg & gluten allergies.

miya minum pediasure gak, as supplement coz dia kurang makan.

but be reminded, pediasure bukan susu..its supplement. jgn bg more than 225ml a day tanpa nasihat doctor, takut2 anak leh develop jd obese & diebetic besar nnt(kata2 experts sini).

another option, try bg susu formula goatsmilk base. mmg super bagus!! check out karicare. miya minum jap dulu. mmg bagus.

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya berkata...

i reply kat sini from ur Qs in my blog:

"re: iye ?so pediasure tak de lactose lah ye..will consider it..tapi mahal kan?my sis pernah beli ni utk anak dia.Not that i'm budget constrain tapi pediasure utk satu tahun ke atas kan?

lagi satu, mana nak cari karicare tu?senang ke nak cari?mcm tak pernah dgr dan tgk :)"

haah, pediasure utk 1yr above, but kalo budak ada prob health & weight, ada doc bg ambil b4 setahun. byk hospital kat sini bg tu to premie & kids dlm ward.

pediasure tahan gak la 3minggu ke sebulan utk miya yg minum 225ml a day. the rest dia still BF & makan solid cam biasa.

karicare goats formula ni senang aje dpt kat australia. dunno kat msia camne. cuba2 la google it. miya below setahun mmg pernah take this. bila dah setahun i bg pediasure. properties Goat's FM tu sama aje cam pediasure.

CatlinaFly berkata...

fmina: oh, lebih kurang la, e-ein meronta2 kalau nak bg susu

CatlinaFly berkata...

mama miya: re: pediasure-noted bukan lactose!

pasal karicare tu, tak jumpe lah ade jual kat mesia ni, dah search yahoo...thanks for the info ye!

MamaCira berkata...

aku baru jer tgk iklan sustagen kat TV..
terdetik nak tukar ke sustagen
tak tau le ok ke x susu tu
dalam iklan macam best sgt
ke aku dah terpengaruh?? Hehe..

pediasure untuk baby kurang berat badan kan??
dan pediasure rasanya bukan susu sepenuhnya
disarankan oleh dr sebagai makanan tambahan..

macam kawan aku..
anak dia kurang berat badan
anak dia minum susu snow..
dia tambahkan pediasure dalam susu snow itu..

chugie berkata...

saya pun tak de idea nk suggest.. tp bila baca tentang ini, dpt gak info skit2 untuk fatin.

Ely Hasrul berkata...

pediasure tuh ade gak kasik sami (konon2 berat tak naik, tu pon sbb paed sami dh malas nk layan kitorg yg over concern konon haha. tapi xdek ape perubahan pon sbb sami mmg makan xdek problem hehe)

errr xdpt membantu sbb xtau susu yg takde lactose.. goatmilk cam ija ckp tu penah gak tnmpak kat sini tapi xingat brand ape.. buleh gak tuh cobak..

Miss Q berkata...

Salam. Dah dapat! Tp QZ xda nih. ayah dia amik bermalam. Sy da sent sms tadi

p/s: nak masuk setahun susu baru pulak kan! Ingat nak try neslac excella gold tuh laa.. hik3

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.