Isnin, 22 Februari 2010

Tutorial save widget

Korang teringin nak tukar template tapi takut widget2 hilang?Korang tau tak widget2 korang tu boleh disimpan?Bila dah tukar template baru, just copy paste balik widget tu ke html code template baru...senang je tau!

1.Sign in, dan klik layout.Klik kat edit HTML


klik edit HTML

hasilnya..

2.Cari code b: widget id .Kalo nak cari manual, memang la berpinar mata kan nak scan semua coding tu kan .Click ctrl F kat keyboard utk function find.Dan taipkan b: widget id kat dlm box find tu..


3.Highlightkan kesemua code b: widget tu


4.Pastu leh la import xml code template baru yang diingini ...dan tgk dulu hasilnya kat preview..jgn save dulu tau...

5.Bila dah puas hati dgn template baru, leh copy coding utk widget yang disave kat Word tadi dan paste dlm code HTML yang baru tu...kena paste kat area
b:widget kat template baru tu jugak..

sekian, harap tuto ini membantu!

5 ulasan:

mariaariffbaby berkata...

ala..kita pakai wordpress la awak..

em..ni pun still terkial2 nak bubuh Blog Logo ngan dia nya Code

huhuhuhu

chugie berkata...

good info ni cat.. sure ramai yg tak tau kn?

mommyYen berkata...

ya,kita pun sama.tak tau nak save wiget.nnti nak tukar template buat all over again..aduss.terkial kial saya..hahah

btw.email tu nnti saya reply cat yer,masih mcari pic yg berkenaan ni..

Nadiah Sidek berkata...

tq for sharing! nnt blh cuba kalau nk tukar layout ;)

Miss Q berkata...

good info! nnt nak try lah!

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.