Rabu, 10 Mac 2010

Lagi 8 dan 9 hari...

E-ein first birthday jatuh pada 18 mac 2010..alhamdulillah, dah setahun rupenya E-ein.Cepat betul masa berlalu.Meanwhile, 19mac pulak birthday abah E-ein. So double celebration la tapi tak plan lak nak wat majlis birthday, maybe gi makan2 bersama keluarga je....

Perkembangan E-ein mencecah 1 tahun ni:

1.makin nakal dan ligat!laju je merangkak , maklumlah dah expert, sambil bwk mainan pun dia leh merangkak dgn laju!

2.tengah belajar berdiri dan berjalan...sangat lah tak sabar, belum pandai berdiri lagi, dia dah berjalan..dapatlah 2-3 tapak pastu dia hempas badan kat kita sebab dia tau kite mesti sambut punya.Pastu ketawa sorang2 bila dah berjaya berdiri dan berjalan( belum sempat amik video sebab nanti dia terkam hset terus lupe nak tunjuk skil jalan tu)..rekod paling lama berdiri ialah 8 saat je tapi dah cukup buat mama dan abah hepi giler!

3.garang yang amat, tak leh usik mainan dia melainkan dia yang offer, cubalah rampas kalau nak dengar " Ziana Zain's high-pitched note" kuar dari mulut kecik tu.Tapi kalau dia offer pun,buruk siku gak sebab nanti dia amik semula barang yang dia bagi tu hehehe

4.kalau bagi handset, dia bagi balik kat kita, suruh bukak video kartun

5.kalau bagi mainan berbentuk box yang bertutup, dia bagi kita jugak, suruh bukak (arahan bukak ialah "Hek hek hek hek hek!tapi kadang2 terkeluar perkataan "kak", tak taulah dia sengaja ke tak sebut tu)

6.kalau terhantuk (dengan mainan atau kusi atau lantai), akalu dia wat dunno je maknanye tak sakit.Kalau dia garu2 tempat terhantuk tu, sakitlah tu, tapi dia tak nangis tau, tetap mengerjakan ape2 depan dia cam mainan ke buku ke sambil tgn tergaru2 kepala

7.tengah belajar sign language sikit2...mama dia pun ajar yang basic2 je without rujuk buku, tapi ade la rujuk internet sikit...

susu = aku tunjuk ibu jari kat mulut ,wat aksi minum, tunjuk kat dia, kalau dia mmg nak minum, dia akan ckp " heh" maknanye nak la tu, dan dia akan tunggu aku buat susu...cuma belum pandai buat sign tu sendiri.. tapi kalau lepas tunjuk isyarat tu,kalau dia mengekor je kita, tak duk diam, tandanye bukan nak susu lah tu..ade lah benda lain dia nak tu

abis= tangan dia dah leh sikit2 wat tanda abis(pusing2 pergelangan tangan)


aku baru ajar dua ni je..

akan datang aku nak ajar..

oegang perut =utk bgtau sakit perut
gaya pegang stereng =jalan2/naik kete
makan = jari telunjuk tunjuk kat mulut


Itu lah sebahagian dari perkembangan E-ein..sok aku nak try wat sup makaroni + sayur sebab E-ein mcm dah boring mkn bubur nasi ...harap2 menjadi...

Siapa tu?

she's my sunshine..

Hah nak lari lah tu..

I believe the children hold our future....

Ucapan khas:
Happy first birthday to Qaiser Zahrin Zusafly(
esok besdaynye),
born 11 march 2009,
handsome boy of Mommy Qastalani aka
Karipap Sayur!
Awal seminggu dari E-ein!

26 ulasan:

@e_da berkata...

advance wish.. .happy besday to eein n cg fly... moga eein jd anak yg berguna dan solehah bila besar nanti ya...

rina berkata...

Anak2 kita ni cepat je diorang membesar... anak saya pun bln april ni genap 3 tahunn.. :)

fauzuskamaruddin berkata...

hi cat,
eein dengar ni autie nak nyanyi

heppy birhtday to u
heppy birthday to u
happy birthday to eein
happy birthday to u

semoga eein happy, sihat, ceria dan membesar seperti juara yeay!!

linahilmin berkata...

salam cat..
alahai, rasa baru je wish congratulations atas kelahiran baby eein,tup tup dah setahun!
happy birthday e-ein & papa e-ein!

linahilmin berkata...

salam cat..
alahai, rasa baru je wish congratulations atas kelahiran baby eein,tup tup dah setahun!
happy birthday e-ein & papa e-ein!

rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...

hepi besday e-ein..in advance la ye..ehehhe..

cam tak caya pon ade
sbb 1st time baca blog cat ialah masa cat dpt baby..tu pon ternampak dari blog sape ntah tak ingat dah..kat bloglist dia.

hehehhe..ape2 pon..semoga e-ein jd budak yg baik ye.dengar cakap mama& abah ye..jgn nakal2!

besnye anak branak besday dekat..rafiq plak jatuh cuma haribulan yg sama ngan abah dia..cuma berbeza bulan...:-)

Fiza Nordin berkata...

wah e-ein...belum setahun dah 'tumbuh' elok kepaknye ye...tp apsal tak terbang cayang,masih merangkak erk...kakakakaaa

happy birthday cayang e-ein in advance!

firahadifa berkata...

comelnyer ade butterfly wings.. happy birtday ein..

MamaCira berkata...

cepatnya masa berlalu..
ingat lagi.. masa awal² ko melahirkan e-ein..
masa tu aku bercuti kat kampung

"dah beranak ke dr haiwan tu?"
hahaha.. dulu aku panggil ko dr!
sebab aku jumpe blog ko dari blog haiwan kesayangan tu
kan aku slalu tanya ko pasal kucing!
ekekeke..

dah setahun dah kan..
kucing aku pun dah bagi kat orang..
huk huk..

*sambut kat mana bday gurl ni??
mesti kek besar gedabak! ekeke

MamaCira berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Nadiah Sidek berkata...

anak2 zmn skrg ni kecik2 lg dah pandai benda2 berteknologi (handset, computer)..hehe..clever girl!

CatlinaFly berkata...

@eda: macih...:) amin! kita memang mengharapkan yang terbaik utk anak2 kita..

CatlinaFly berkata...

rina: betul tu..rasa mcm semalam je E-ein baru lahir isk isk..(emo jap huhu)

CatlinaFly berkata...

fauzus: auntie dgr ni E-ein nyanyi balas..

terima kasih auntie
terima kasih auntie
terima kasih auntie fauzus
atas wish birthday mu..:)

mummy_ayu berkata...

wah dah nak 1 tahun dah...sekejab ajer kan masa berlalu...

CatlinaFly berkata...

rose: macih..:) ha ah kan, kalo tak sebab blog, smpi bila2 la tak kenal..ni belum jumpa face to face je lagi :)

CatlinaFly berkata...

kak fiza: ni gmbr sebulan lepas kak fiza..heh memang belum steady lagi berdiri..jalan dah boleh tapi e-ein ni kelam kalibut sikit, dia nak berlari terus! :)

CatlinaFly berkata...

afidah: macih :) butterfly wing tu sy beli kat kuantan masa outstation, rm5 jek!tu auntie e-ein punye tu :)

CatlinaFly berkata...

mama cira: :) ye, betul, semoga persahabatan kekal wpun di alam maya!:) dah tu name hujung anak same lahk tu..

nur dayana insyirah dgn nur fatihah insyirah :)

CatlinaFly berkata...

samb: mamam cira: heh takde kek kot..tgk lah kalau rajin buat..sebab plan nak gi mkn mlm je dgn famili husband kat western food kot..

CatlinaFly berkata...

nadiah: tu lah, dah pandai picit2 hset tu cuma dia tak sengaja bila picit2 button tu

CatlinaFly berkata...

mummy ayu: ha ah..cepat betul masa berlalu..:)

temp. housewife berkata...

E-ein is socute with the butterfly wings. Fathini pun ada wings tu. Knur beli kat Dollar Store. Happy birthday lg 8 hr.

CatlinaFly berkata...

kak nur: ha ah comel kan wings ni..ingat nak beli satu la utk e-ein..ini auntie dia punye..dah kembang2 dah tali bahu dia tu

Jue berkata...

besday baru sy ucap hepi besday ye.. hikkhikk
kami pn slaluny g outing mkn family je.maklumler sodara jauh.. kecuali hr tu mak & ipar i ada so ramai sikit la katakan.. tak nak wat kat rmh tok eein ke..
bahagia sllu hendakny

Shareen Mohd Saleh berkata...

happy birthday e-ein and papa e-ein ^___^

setahun terbang sangat laju (translation: a year flies by so fast hehehe). rasa macam sekejap dari moment kita megandungkan dia, give birth... tiba2 jer dah umur setahun kan? pejam celik lagi, tetiba dah nak masuk U pastu nak kawen... eh jauh pandang ke depan plak hahahaha

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.