Sabtu, 6 Mac 2010

CD stands for cloth diapers, not compact disc!

E-ein berCD dan dan ber"leg warmer" .Leg warmer ni aku beli dari online shop Redroses & brand dia Combimini.Murah pun murah, 3 pasang (set flower garden),RM20.Selesa dan sweet je :).

Sebut pasal CD, aku jarang pakaikan kat E-ein.kalau pakai pun mlm je.Lagi satu, kalau pakai CD ni asyik bocor tepi je, insertnye kering lagi..pelik gak padahal dah ikut instruction dan, E-ein pakai saiz M..mula2 pakai mmg ok, tapi bila dia start berguling, merangkak, panjat2, mulalah basah (bocor)kat tepi dlm masa sejam dah kena tukar...sayangnye sebab aku suke CD ni,cantik, dan yang penting mesra alam.....baru ade 4 dlm koleksi, satu brand babyland snap button,beli dari stylobubble, 3 coolababy velcro dari happyclothdiapering.Dah mintak tips dah dari kawan2 n supplier CD iaitu kak long nuzula, tapi sama gak hasilnye..siap aku pernah pakaikan 2 insert dlm tu, pun bocor tepi gak huhu...camne ye?nampak gayanye back to DD lah gini..

Comel la kaler CD ni..sweet purple..kena dgn leg warmer tu
main handphone mama tak cukup satu, dua dibuat main mama, E-ein ngantuk
kalo tido mesti tertiarap, puas betulkan , dia meniarap semula
aksi mata kuyu..
Happy saturday Aunties!

27 ulasan:

chugie berkata...

ehehe.. saya pun x try lg guna pada fatin CD yang saya menang dr wansteady that day..

e-ein memang akan tido meniarap mcm tu ye cat bila dlm buai.. heheh lucu plak tengok aksi si comei ni.. makin mbam2 e-ein ni ye..

mommyYen berkata...

huhu..comelnyer e-ein tidur meniarap..

zh-ena berkata...

ena tak try lg guna CD nie
kata org bagus mesra alam

cintaKusayangMu berkata...

nape ye leh tembus??pelik plak..darwishes pki ok je...sblm awk pkikan e ein masa baru dpt aritu..ada pre wash 3x x???pre wash ni utk penyerapan insert yg bagus..

wah,..same la gaya e ein tdo ngn qhuzhairy..suka tul meniarap dlm buaian..selesa agknye..

kakchik berkata...

mula-mula baca tajuk kakchik pun ingatkan compact disc, hehe rupanya CD yang ni... memang comel-comel CD yang dijual di pasaran skrg ni, mgkn sebab babies yang akan pakai, so mestilah comelkan. tapi kakchik rasa mak babies yang lebih-lebih sebab babies ni mana reti lagi cantik ke tidak. kalau salah, maafkan kakchik ya catlina :)

p/s: alahai... comel sungguh e-ein ni. dah pandai main HP, stail tidur pun special

Jue berkata...

hoohoo,ada yg murah pulakk.. sy ada tngk dulu.. tp mahal 1 je dh 40lbh.. kata penjual tu ada byk jenis@kaler..mesra alam,best gak tp nengok mahal gilaa tu pejam celik pejam celik je hiihii.. nak survey lg murah la..

Ibu_Khalish berkata...

Berdasarkan pengalaman saya yang memakai CD sepenuhnya untuk Khalish, penyebab kebocoran 2 je, kalau tak prewash 3x sebelum pakai kali pertama or saiz e-ein dah bertambah. Maksudnya kalau saiz M, try pakai L pulak.
CD Coolababy memang lebih besar skit berbanding Lunatot or Babyland printed yang fit je bila pakai. kalau anak yang aktif macam khalish dan e-ein ni, saya cadangkan pakaikan dengan CD jenis velcro. klau snap button ni, kena adjust skit supaya tepi paha dia tegang tapi taklah sampai ketat sangat.

p/s: pssst...catlina kalo nak beli CD lagi, jenguk2 la kat blogshoppe khalish kalau ada yg berkenan. he3....terpromote laks.

Fely berkata...

Alamak!!! Cutenya e-ein bila dah ngantuk!!! and the way she just flops herself to sleep! So adorable.
I am exactly the same with you about cloth diapers. Not that i don't like them but they are too fussy and I need to constantly change Nia and Garth, which really doesn't help when they need to sleep. Another thing is, kalau dah ganti berkali-kali tu, masuk washing machine, sama juga kena guna sabun cuci and they are just as harmful to the earth as disposable nappies.
But when nia was very very young, I found this website and I've been using their products ever since. maybe they have similar items in malaysia. Check it out - http://www.simply-eco.co.uk/.
By the way, hop over to my blog because minggu ni, I ada guest blogger. Seronoknyer ada kawan baru!!
Hope you're haveing a lovely weekend so far.
Kisses for little e-ein from my Nia and Garth! XXX

Fiza Nordin berkata...

riso gak tgk dia menerap dalam buaian tu...tp biler tgk bebodak nonggeng2 ni mmg cute sgt hahahaaa!!!

Nadiah Sidek berkata...

hehe..kelakar pulak tgk gaya e-ein tido. mmg dpd kecik dulu dia suka tido meniarap ke?

paij188 berkata...

cute je e-in! same like Falisha klu tido dalam buaian, memang telangkup je la..

tgk e in pegang hp terkenang kan talipon saya yang dah berkali2 rosak kena rendam air liur Falisha. haha.. :)

Ain berkata...

akak tak pernah try pakaikan sarah cd...

mungkin boleh cuba bila cd yg akak menang hari tue sampai nanti...

tak lemas ke e-ein tido telangkup mcm tu cat....

kiut la e-ein nie...hehehe..

CatlinaFly berkata...

chugie: tryla chugie ;) wah bestnye dpt free :) ha ah meniarap bila n ak tido.bila dah tido sy kuarkan letak atas tilam, dia tak meniarap..

CatlinaFly berkata...

sati: comel ke?hihi..nanti berbirat2 muka dia ikut kain mesh buai tu hihi

CatlinaFly berkata...

ena: ha ah ena, sebab kita tak buang lepas pakai, kita basuh n pakai smpi lah rosak...kalau diaper dispo mmbykkan smph n lmbt nak urai ...tapi tulah pening gak nape bocor ek..

CatlinaFly berkata...

qis: sy prewash 2x..ikut arahan leaflet..masih sama gak..ni dah 4-5 kali basuh pun mcm tu gak..pakai velcro ni

CatlinaFly berkata...

kak chik: betul2,mmg cantik pun ye, tapi kan kak chik, CD ni kain dia lembut, mesra baby bum dan takde chemical cam diapers dispo tu ade chemicals sbb tu baby sentiasa kering, chemicals tu serap air wee wee tu..e-ein ni 1 ke 2 bulan sekali mesti kena ruam lampin, itu yang nak cdg beralih ke CD ni

CatlinaFly berkata...

jue: ade yang murah, dlm rm30 ke bwh tau..lagi byk kita beli, lagi murah jue..

CatlinaFly berkata...

ibu khalish; dah folow instruction sume dah..dan pakai velcro pun sama, e-ein ade satu je snap button, 3 lagi velcro..huhuhu

CatlinaFly berkata...

fely; dah gi blog u..mcm best je program guest blogger tu ;)

CatlinaFly berkata...

kak fiza: takpe kak, kain buai tu kan berlubang2 ;) tapi kdg2 geram gak tgk menonggeng2 tu, takut dia terlipat tgn je..tapi asal dia selesa, biarlah

CatlinaFly berkata...

nadiah: lepas umur dua bulan lebih dia tido gitu..

CatlinaFly berkata...

paijj: samelah :) hphone cik abg dah hang dah bila kena air liur tu hihi

CatlinaFly berkata...

ain: tak lemas kak, kain buai tu lubang2 :) heh kalo tak nak pakai, kasi kat diriku boleh jugak ;) masih dlm mode practice pakaikan CD

lailasani berkata...

catlina,
saya rasa kena pakai betul2 kat bhgn paha tu, sure ok.
atau salah satu punca adalah CD tu sdiri tak berapa serap air kencing disebabkan prewash tak betul2 buat.
ni dari pengalaman saya yg baru jugak laaa guna CD utk damia. sy guna CD lunatots, ada jugak berlaku mcm ni tp dr kajian sdiri, cara pemakaian kekadang tak berapa kemas kat bahagian paha.

Shareen Mohd Saleh berkata...

tak pernah try CD (cloth diaper, bukan compact disc yer LOL). want to try for my son tapi macam tak confident-lah...

kaklong nuzula berkata...

Salam catlina.. Sorry baru sempat singgah sini... Rasanya kalau asek bocor tu cuba brand lain la yg lebih kecik cutting dia, mcm babyland printed, rainbow takpun lunatots sbb lagi kecik di bhg cawat tu... Sbb ada juga kwn saya anak dia selalu bocor pakai coola, bila pakai lunatots ok lak.. Kena try n error la...

p/s: Anak saya pun kecik je, dlm 7 kg+ tapi ok jer pakai coola, dyana n the new one qqbaby minky ni (yg cutting agak besar sket ni).

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.