Isnin, 15 Mac 2010

Her third allergy attack&Flu

Hari Sabtu lepas, E-ein diserang alergi.Punca?dua keping nugget ayam...seminggu sebelum ni, E-ein pernah makan sekeping nugget ayam tapi tak ade ape2 lak masa tu.So, E-ein takleh makan ayam lagilah buat sebulan dua ni..Masa kejadian, kebetulan E-ein tak berapa nak mkn bubur nasi, so bila nampak Auntie dia mkn nugget, dia pun nak, tunjuk2 kat nugget tu..mula2 kami bagi separuh je abis, pastu dia abiskan satu keping.Dekat nak maghrib tu, dia makan lagi sekeping.Time maghrib, aku bagi susu dan perasan dia menggaru2 dgn ganas .Ade bintat serta lebam biru kat bwh dagu, pipi , dahi, leher dan ketiak.Nampak bintat2 mcm kena gigit dgn ulat bulu,nak gi klinik, masa tu kul 7mlm, klinik bukak 8.30 malam tapi since aku dah ade pengalaman sebelum ni, aku bagi ubat adik ipar aku (antihistamine-dipenhydramine, tapi utk batuk-kawan2 jgn tiru k, sy ade pengetahuan farmakologi-ttg ubat2an )..Berkurang sikit lah bintat2 tu, tapi kul 8.30 aku dgn adik ipar lelaki , gi gak ke klinik (Cg Fly gi mancing udang galah kat Mersing).

Kat klinik, aku cerita la kat doktor yang aku dah bagi antihistamine adik punya.Doktor kata ok, tapi dia bg ubat antihistamin(piriton) lain, mmg utk gatal2 lah.Suruh doktor cek dah kurang ke belum dan perlu ke bagi ubat lagi. Doktor kata, bagi ubat smpi gatal2 dan bintat2 tu hilang.Dah hilang, leh berhenti bagi ubat...

Ahad malam (malam tadi) E-ein dedar pulak..nak kata demam, bdn dia kejap panas, kejap biasa.Masa tido, panas pulak badan dia...baru je baik demam minggu lepas...cian dia...pastu idung dah bunyi srooot sreet srooot sreet..selsema lah pulak, E-ein ni jarang selsema , sejak lahir baru ni kali kedua dia selsema..aku rasa ni efek dari alergi hari Sabtu tu, antibodi dia down....

Dan pagi ni guess what?Dengan aku2 sekali demam dan selsema!(musykil, sape jangkit sape ni huhu)..MC lah jawabnye...kul 10 jap gi nak gi klinik sebab little princess tgh tido...baru lepas mkn ubat demam dia yang minggu lepas punye, tapi ubat selsema takde...(ubat alergi ade, tapi mcm tak berkesan lak utk selsema tu)

Gambar malam tadi:rambut dah panjang..nak potong, sayang lak...

36 ulasan:

Alynn Notnot berkata...

both of you, get well soon! :)

Rozy berkata...

get well soon ya!!

Uda berkata...

alaa kesian.. mak dan anak dah demam.. rajin2 mkn ubat yer.. bg cepat sembuh

Intan berkata...

Alahai, kesian sgt tgk muka dak comel tu....get well soon kay sayang :)

Ain berkata...

moga cepat sembut ya...

kesiannya tengok e-ein tak sihat camtu....

Mama Adli berkata...

get well soon....

mariaariffbaby berkata...

yea..siannya

get well soon dear
kita ni pun still demam lagi..

mmg tgh musim la sayang..

Emy Omar berkata...

Get well soon to both of u..anak saya dulu tak boleh makan telur ayam.alergic.macam tu juge kes dia..

rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...

kesiannya
smoga e-ein n cat cepat sembuh ye

rafiq pn skang ade alergi..sy takleh salah makan langsung..dia yg kene..uhu

ezan berkata...

get well soon to both mama & eein...

*sgt jeles tgk rambut eein panjang.. rambut sarah gak yang xpanjang2.. heheehe....

DrSam berkata...

alahai...memang kesian betul kalau tengok anak kecil tak ceria. Semoga kedua mak dan si comel cepat sembuh.

MamaCira berkata...

bila anak sakit..
kita pun nak sakit jugak rasanya..
moge e-ein cepat sembuh..
dan tolonglah jgn selsema..
mmg menyeksakan kalau anak selsema..

Shareen Mohd Saleh berkata...

nie sympathy pains/sickness namanyer nie kot...

anyways, get well soon both of you *HUGS*

CatlinaFly berkata...

alynn: terima kasih..srrooott sroot aaacchuuum!kof kof (ade sound efek haha)

CatlinaFly berkata...

rozy: tq..

CatlinaFly berkata...

uda: kite demam takpe , tahan dan kuat lagi (koff koff-sound efek) ..cian kat dak tecik tu...susah kalo idung tersumbat dia bad mood

CatlinaFly berkata...

auntie intan: "from e-ein" macih auntie..(koff koff -eh ade sound efek cam mama dia gak lah!)

CatlinaFly berkata...

kak ain: macih kak..

CatlinaFly berkata...

mam adli: terima kasih...:)

CatlinaFly berkata...

maria: ade geng la gitu..tapi actually kita kuat lah lagi kan?anak2 ni yang kesian..

CatlinaFly berkata...

emy: hoh..samalah tu..tapi e-ein ni byk pantang dia..ayam, susu lembu, dan juga sesetengah jenis ubat dia tak leh mkn..naik ruam dan bintat2..

CatlinaFly berkata...

rose: alhamdulillah rafiq dpt minum susu mama dia lagi..kalaulah susu bdn sy ade lagi, mesti E-ein cepat sembuh ni..

CatlinaFly berkata...

ezan: thank you : ) ala, sarah mcm2 mane pun rambut dia, comel tetap comel!

CatlinaFly berkata...

dr sam: thank you ye dr sam..sudi ziarah kami yang sakit2 ni..(koff koff..)

CatlinaFly berkata...

mam cira: huhu ni bukan tahap nak rasa sakit anak tu, mmg dah tgh sakit same2 pun..huhu

CatlinaFly berkata...

shareen: thank you..so touched with ur words :)..


to all: terima kasih kepada smeua yang sudi melawat kami anak beranak...semoga e-ein cepat sembuh berkat doa kawan2 mama dia ni..amin

CatlinaFly berkata...

shareen: thank you..so touched with ur words :)..


to all: terima kasih kepada smeua yang sudi melawat kami anak beranak...semoga e-ein cepat sembuh berkat doa kawan2 mama dia ni..amin

Fely berkata...

Alahai sian nyer tengok e-ein. My two babies pun baru jer sembuh dari gastroenteritis. Muntah-muntah sampai seminggu, but because it's viral infection, it couldn't be medicated. Hope you both will get better soon. Quite difficult when you child is unwell but even more so when you're unwell too. Take care ok.

@e_da berkata...

sian eein.. alergic pulak ye.. camtu la anak2 ni kan.. sian... hope dua2 cepat sembuh ya...

CatlinaFly berkata...

fely: oh god, kesiannye anak2 u..huhu e-ein pun tak amik lagi injection rotavirus tu, ingat dah ok sket nanti lepas vaksin setahun ni, nak kena amik gak la vaksin rota tu

CatlinaFly berkata...

@eda: betul tu...orang tua2 kata, selagi belum cecah 3 tahun, mmg mcm2 la sakit dia..tapi dah anak2 tgh membesar kan..rasenye lepas 3 tahun pun ade lagi sakit2 pening dia ni..nilah pnegalaman kita sebagai parent..

Ein Frenoz berkata...

get well soon!
eheh..mmg sensitve baby eczema ni..mkn pun kena pilih2..

mummyseri berkata...

Salam..alal sian tgk eein,,smoge cepat sembuh yek..

chugie berkata...

hi cat, baru berkesempatan nak ziarah cat & e-ein ni.. siannye kat e-ein yg kene alergic n demam lagi.. x leh ar tengok muka budak2 sakit ni, sedih je rs.. cepat sembuh ek tuk korg berdua.

anyway, sy dah terima parcel awk semalam.. nnti sy bg fatin gayakan leg warmer tu k! TQ so much!

FiDa@aMiDa berkata...

cianya...semoga semua cepat sembuh

CatlinaFly berkata...

terima kasih kepada kawan2 yang wish kesihatan E-ein mmuuuaaahhh(big wet sloppy kiss) dari E-ein!

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.