Khamis, 11 Mac 2010

Nah amik buffered earnings!(Sukeeee!)

Baru kelmarin aku blog pasal Nuffnang kan?Pasal kenapa aku tak dapat buffered earning wpun visitor aku maintain 100+ + (kadang2 dapat gak cecah 250++ sehari) setiap hari?Sebab nye, bukan semua advertiser targert blog yang ade visitor tinggi tau..jangan ingat nak kena blog yang popular baru dapat iklan buffered ni.Sebab (berapa byk sebab daa...) bukan semua advertiser yang ade budget tinggi..ade yang low budget so dia pilih lah blog yang sederhana yang macam my blog ni..special thanks to otai momblogger, cikmin dari cikmin.com (bila lak ku nak wat catlinaflybaby.com ye?heh buat masa ni masih selesa dgn blogspot..) dan juga kepada kak Ros & the geng at MomBloggersplanet yang selalu ade tips tentang Nuffnang ni..

BTW, ini lah status buffered earning aku sekarang, semalam baru satu masuk selepas metered earning pada tahun lepas, (kempen J & J , kat belah bawah tu)....aku tgk today ade 8 buffered earnings!Baru start ari ni tu...Thanks to Nuffnang dan juga semua advertiser termasuk Era FM yang paling byk bagi buffered ni kat aku!dan kalo korang tgk, aku masukkan semua blog aku dalam satu akaun Nuffnang...senang mcm tu.Untuk pengetahuan, buffered earning akan ditukar kepada metered earning setelah kempen tamat(bergantung kepada advertiser nak letak berape lama..dua minggu ke, sebulan ke..dua bulan ke..) dan oh ya, bila ade buffered earning, duit masuk wpun bila ade visitor dtg melawat orang tak klik iklan!Best kan? Rezeki E-ein agaknye..besday dia pon dah dekat :)

**Oh ya,byk faktor advertiser akan pilih kita:

1. Layout blog mesti menarik tapi kalau dpt yang simple dan cepat download lagi bagus.(mesra pengguna)..advert pun suke la bila iklan diorg cepat je terpampang kat blog kita..

2.Selalu update survey kat blog manager dan dashboard Nuffnang tu..

3.Dalam survey tu, pilih jawapan yang sesuai..contoh: kalau kita buat blog pasal baby, keluarga, mestilah pembaca dari golongan kaum hawa kan?

4.Ramai visitor atau jumlah visitor consistent@ dah ade reader tersendiri..pendapat aku, tak yah kot update 3 entry sehari..kadang2 nanti org miss lak salah satu entry tu nanti...yang penting, update hari2 sekali dah cukup, tajuk entry mesti best dan menarik, isi pu kenalah menarik...

Last but not least (lari topik sket)..kepada silent reader...kalau boleh, tinggallah jejak kat komen atau shoutbox supaya sy leh gi ke blog anda, add blog anda dlm blog list dan up trafik kat sana pulak...tak yah komen panjang2 pun takpe, just say hi or salam singgah dah mencukupi :).Rugi tau jadi silent reader sebab nanti org tak tahu anda dtg baca blog dan tak dapat buat kunjungan balas ke blog anda...(leh detect visitor pakai wowzio widget, dapat trace ke blog anda jugak cuma kadang2 sy lebih tumpukan kepada mereka yang dah sedia ada dlm bloglist, yang update dan yang tinggalkan komen..).As for my part, kadang2 memang sy tak reply komen yang anda tinggalkan tu sebab tak sempat nak reply kat situ, tapi yang penting, sy akan berblogwalk ke blog kawan2 dan reply kat sana :) so you know, sy memang menghargai kunjungan anda......perlu diingat sy juga blogger amatur, baru je setahun lebih berblog dan suke berkongsi ilmu yang sy peroleh dari sumber lain :).

Just sharing my 2 cents here...dan semoga 2 cents itu nanti boleh menjadi RM2 thousand ke RM20 thousand ke hahaha....amin!(tapi memang jauh lagi la kalo nak banding dgn RedMummy, Beautiful Nara , Kenny Sia, Ken Wooi dan otai2 blogger yang lain!ok, aku mengaku, aku jadi silent reader diorg sebab segan nak tinggal komen heh..)

* Ken Wooi so friendly, dia rajin berblogwalking tau!caya lah ken!

52 ulasan:

izzat aziz berkata...

aku tak tahu sangat, tapi aku rasa peraturan nuffanng tak bagi tunjuk jumlah yang kita dapat ataupun kita tak patut tunjuk screenshot camtu.. rasanyalah tak tahu gak..hehe

nice tips btw..hehe

CatlinaFly berkata...

izzat:ha ye ke..nanti kena blurlah kat part situ... :)thanks for informing

ParkAir berkata...

bestnye dapat buffered earning.. kena ikut tips2 ni hehe.

Anak Perak berkata...

yup buffered earning x perlu visitor byk2 sgt.ikut kepada brp lama campaign.lg lama lg syiok.akunya visitor x smp 50 setiap ari.tp blh gak ler dpt rm10 seminggu.janji blog sentiasa update

nEo.. berkata...

thanks for the info,wlupun sy x fhm satu ape pun ttg buffered ni,tp xpe,dpt gak belajar sikit2.;-)

CikMin berkata...

salam cat..alamak..segan la pulak..otai momblogger tu...tahniah ye cat...semoga meter tu terus running dan running... :)

chugie berkata...

info yg sangat jelas dan berguna ni.. thanks cat!

tp tu lah, sy pun menghadapi masalah yg same gak..

Ieda Al-Habsyi berkata...

clap!! clap!! tahniah :)

Intan berkata...

Bestnya cat dpt byk BE! Rezeki tuuu :D

P/s: Betul betul betul, ken wooi mmg rajin bloghop kan ;)

I Am Me berkata...

sy tak berapa reti pasal nuffnang ni. main daftar jer

Abi, Ummi, dan Ummair berkata...

Terima kasih untuk info ini. Terima kasih juga kerana mengunjungi blog kami.

☆ lieya latif ☆ berkata...

lieya pun tak tau sgt aturan nuffnang ni...main tepek jek...yg pasti income masyuukkkkkkk heheheheheh

Mea Myra berkata...

alu... hehe mcm best la plak tgk nuffnag nih.. nk jugak blaja. turunkan la ilmu eh. hehehe
anyway congrats semoga $$$$ makin bertambah ;)

Elyn tintin berkata...

betul! kenwooi memang friendly and rajin gila tinggalkan jejak dia :)
Good luck.
sikit sikit lama lama jadi bukit an.hehe

Aidah berkata...

bagusnyerr... ilmu yg berguna..

mommyYen berkata...

saya pun tak tau sgt erti buffered earning tu cat..sdang blajar lah ni..

ya,ya saya setuju,tharu dgn kunjungan kenwoi.saya baru sbln dua ni join dunia blogger dia dah dtg visit..

CikLilyPutih berkata...

thks cat,
dah paham sket dah. nanti nak tau pasal kucing plak ek

Uda berkata...

hohoho.. bes nya.. saya belum ada rezeki lagik

rina berkata...

Ala wak.. buat apa nak malu kat blogger 'famous' tu.. diorang manusia biasa jugak.. Nothing special pun.. betul tak..

MamaCira berkata...

cat..
aku x tau apa pun pasal nuff ni..
aku tgk aku baru dapat 1.25 sen
hehehe..
lepas tu nuff aku slalu tido
pemalas...

@e_da berkata...

syabas.. kejap je dah dpt banyak.. kalau ada info lg share ye catlina.. sy punya pun takat ari mendung je lg,, byk lg nak kena belajar...

essal berkata...

nak jgak blaja pasai nanag ne...
tp x bpe tau lah...e

rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...

wow..gud info..
thanx cat!
tahniah dpt byk buffered earnings!
:-)

kakchik berkata...

wah.... TAHNIAH catlina! sekali dapat 8 888888 ! ni yang tak aci ni.

Ummi Hanie berkata...

catlina ,

sy ni lagi pak pandir..dah lame dah dpt buffered tp x paham ape menatang tu...spesel ek? ni pun masih berpinar2...haha..

CatlinaFly berkata...

park air: sy baru2 je berpeluang dapat buffered ni , sebelum ni dapat satu je on 2009! :) btw, suke tgk komik u lah, creative!

CatlinaFly berkata...

anak perak: betul tu sebab tu ramai blogger idam2 kan buffered ni, org tak yah klik iklan kita, just dtg menjenguk je duit dah masuk :)

CatlinaFly berkata...

neo, ummie hanie, lieya, mommy yen: buffered ni idaman bloggers sebab duit masuk tanpa org klik iklan :) tapi jajni masa org dtg tu, iklan tgh run lah..

kalau iklan biasa dipanggil CPC-cost per click, org klik baru masuk 0.25 sen tu

CatlinaFly berkata...

cik min: ok lah tu, byk belajar dari tips cikmin..tapi memang memerlukan kesabaran tunggu buffered ni huhu..akhirnya..

CatlinaFly berkata...

chugie & ieda: macih....:)

CatlinaFly berkata...

intan;...tu lah alhamdulillah, tapi entah2 pas ni lagi setahun baru dapat lagi!ngaaaa!

i am me: akak dulu pun gitu, main daftar n tempek iklan je..pastu belajar sket2

CatlinaFly berkata...

abi ummair: sama2..sharing is caring..

CatlinaFly berkata...

mea myra: mesti boleh punye...blog u pun ramai visitor i tgk ;) topik2 entry pun menarik terutama bab cuti2 malaysia :0

CatlinaFly berkata...

elyn: good luck to u too :) tu lah..ha ah, ken wooi wajar dijadikan conoth tu,.,blogger yang friendly

CatlinaFly berkata...

aidah: kita share je ape yg ade..;)

CatlinaFly berkata...

cik lily putih: oraitt..sila2..

CatlinaFly berkata...

@eda: kejap tak kejap makan masa setahun gaklah nak dapt buffered ni huhu :)

CatlinaFly berkata...

essal: sy pun belajar berdikit2, baca blog2 org lain yang offer tips :) jom belajar same2..

CatlinaFly berkata...

rose: tulah nanti kumpul2 wat beli beskal ke kete mainan e-ein ke heheheh

CatlinaFly berkata...

uda dan mama cira: dulu2 masa mula2 nak cecah singgit pun susah woo :) lepas 2-3 bulan baru nampak hasilnye bertambah sikit2

CatlinaFly berkata...

kak chik: hehehe..nombor bertuah 8 agaknye sebab sy ni august baby :) kak chik pun ape kurangnye

CatlinaFly berkata...

rina: bukan malu tapi segan sikit2..tapi ade gak la tinggal komen cuma tak byk..

Nadiah Sidek berkata...

sy tak letak lg nuffnang kat blog sbb duk fikir blog sy tu apa la sgt. mcm best pulak tgk kwn2 dpt duit :)

CatlinaFly berkata...

nadiah: sy blogging pada ogos 2008.letak nuffnang pada julai 2009.dekat setahun baru terpikir nk register nuffnang, sebab masa baru2 tu tak tau ape kebendanya nuffnang ni.tgk org buat, kita pun buat suke2 je..tapi lame2 dah paham how nuffnang works, seronok pula..tapi takleh lwn la, otai2 blogger yang dapat job advertorial (menulis advert utk advertiser)..itu riban2 masyuk tu..

kenwooi berkata...

thanks for the mention.. very sweet of you! =)

Yan berkata...

a'ah cat..
orgpun kadang singgah sini,. tp tak tgl jejak..
sbb ske nak baca jek.. malas nak taip..
bule tak trima alasan tu?? hehehhe

Shareen Mohd Saleh berkata...

wah inspirednyer baca post nie. yosshhh mari berusaha LOL ^___^

Ein Frenoz berkata...

good info. nnt rajin nk letak gak .

CatlinaFly berkata...

ken wooi: u pun ape kurangnye, kena contohi sikap peramah u ni..so friendly :)

CatlinaFly berkata...

yan: kalo boleh, tinggallah jejak..sebab sy leh gi lawat u nanti :).

CatlinaFly berkata...

shareen: yooosshhhh..gambate-ne!

CatlinaFly berkata...

ein: jom! ;)

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.