Jumaat, 12 Mac 2010

Oh macaroni!

Pagi tadi cikonon aku buat la sup sayur + makaroni utk bekal E-ein..asyik mkn bubur nasik je sejak umur 6 bulan, kang boring lak...bau wangi n semerbak sebab aku letak seulas bwg putih n suku hiris bwg merah nak kasi naik bau.Resepi amik kat internet, tak guna minyak pun ,just masukkan semua bhn n rebus lah smpi masak.Pastu biar suam sikit, blend kan tapi jgn hancur sgt sebab E-ein pun dah besar , kalau halus sgt nanti dia cirit birit lak.


Dan, tghari tadi aku call pengasuh, katanye E-ein mkn sikit je, pastu dia luekkan semula.So, time rehat tghari tadi, aku masakkan sikit bubur nasi utk E-ein mkn petang..mujurlah ari ni Jumaat, rehat lama dan nasib baik lagi, umah aku mmg kat dlm ni (quarters)...

E-ein ni, mmg lidah Melayu la kot ;)

21 ulasan:

Ely Hasrul berkata...

sami pong suka. tapi xblend lah. bese buat diff soup.. patu curahkn kat macaroni tu.. mmg fav dia lah

Shareen Mohd Saleh berkata...

OK-lah tu makan bubus nasi. Baru authentic hehehe

Erm my youngest brother makan mashed potato kotak sampai umur 2 tahun.. makan bubur nasi jer muntah... Lagi mahal budget wooo

temp. housewife berkata...

ada dah campur perisa sikit2 dlm bubur nasi e-ein ke? bleh tukar2 hr ni ayam, esok ikan bilis kot.

Ernie Muneerah berkata...

mungkin die x biase lg makan macaroni tu. nampak sedap ye, nk try gak la bg kt muneef

CikLilyPutih berkata...

sedapnya macaroni.. rasa ske boleh?

MamaCira berkata...

agaknya kena bagi sikit2 dulu cat
takut lidah terkejut
hehe..
slalu perut tekejut kan..

boleh guna minyak..
tapi minyak zaitun..
best jugak kan.. nak try jugak la..

Nadiah Sidek berkata...

oh, e-ein tak suka macaroni ye? safiyyah suka. nasi dia mcm tak gemar sgt sbb mknnya sikit je. tapi kalau buat macaroni sup, 1 mangkuk tu dia blh habiskan..ehe..

chugie berkata...

eheheh.. agaknye macaroni tu rs lain mcm kot cat.. biase makan nasi, tetibe makan macaroni lak! eheheh

zh-ena berkata...

ena ingatkan lina wat macaroni sup utk lina mkn hehehehhe
silap daaa

Intan berkata...

He he...lidah melayu..lawak lah mummy sorang nie :D

Maybe tu 1st time so tak biasa lg, sometimes kena cuba few times br depa nak mkn ;)

Miss Q berkata...

kena train bagi perot mcm omputeh nihh

zue comelz berkata...

nampak sangat menyelerakan... rugi e-ein takmo makan mama masak tuh! hehehehe... meh pas kat aunty, meh..

lailasani berkata...

maybe mama e-ein kena try bg kat rumah dulu apa2 menu baru. anak dara saya tak suka kalau buat makaroni/spagheti bersos tomato tu.. tp kalo wat sup atau makan kosong, mmg faveret dia...

CatlinaFly berkata...

ely: tu lah nak ajar e-ein tapi dia takmo lah huhu

CatlinaFly berkata...

shareen: melayu tulen hahaha...hah iye? ur brother tak mo mkn nasik?wah..ni lidah mat salleh pulak..;)

CatlinaFly berkata...

kak nur: ade2..kdg2 ayam, kdg2 ikan bilis, tapi buat sementara just vegetarian sebab E-ein alergik pada lauk2 ni..cian dia..biasa sy buat bubur nasi combine 2 atau lebih sayur mayur ni..cam:

1.carrot + brokoli
2.brokoli + kentang
3.carrot + apple
4.carrot + bayam
5.carrot, epal + bayam
6.carrot + kentang
7.kobis + kentang + bayam

CatlinaFly berkata...

ernie: macaroni mmg sedap tapi anakku tak mo mkn..nanti try buat lagilain kali..

CatlinaFly berkata...

ciklily: sila2..E-ein pun tak mkn tu huhu

CatlinaFly berkata...

mama cira: ok nanti try beli minyak zaitun, agaknye rasa tawar kot tak letak minyak, tapi ade letak bwg dan garam sket...

CatlinaFly berkata...

nadiah: safiyyah leh kwn dgn sepupu E-ein abang amir sebab dia ni jenis mkn western gak :) tak bpe suke nasi.tapi adik dia alif, sm mcm e-ein, suke mkn nasik!

CatlinaFly berkata...

chugie: haah betul2..kena bg sikit2 nanti, maybe pagi mkn nasi, ptg try bg makaroni..tapi kena masak bubur nasi spare takut dia takmo gak makaroni tu

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.