Selasa, 30 Mac 2010

Terima kasih, Little Mama @ MBP!


Mari belajar matematik dgn code HTML!(sediakan calculator ok?)

Terima kasih kepada Kak Ros aka Little Mama @ Mombloggersplanet yang sudi membuat entry How to expand blog width Part 1 dan How to expand blog width Part 2 , khas utk membantu aku melebarkan post column @ middle column blog aku nih.Since aku ni jenis suke letak gambar dan kadang2 gambar2 tu agak lebar , maka berlakulah gambar terpotong bila masuk dalam entry blog. Tak sangka juga Kak Ros sanggup melayan pertanyaan aku tu..terima kasih ye kak Ros ! (terima kasih juga belikan fridge magnet dari Disneyland Hong Kong! Kak Ros menang hadiah ke Hong Kong dari Nuffnang Friso Gold contest dan beliau baru je ke sana pertengahan bulan Mac baru-baru ni! Wow, tuah ayam nampak di kaki, tuah Kak Ros nampak di Hong Kong!Best kan?)You can read the winning entry HERE and who knows, you might be inspired!

Okeh...berbalik semula kepada kes aku tadi tu, err...makan masa nak translate dari MBP (disebabkan kekangan masa nak translate, tapi sy akan buat juga nanti insya Allah!)..kawan2 boleh baca tutorial dari sini dan cuba jaya k?(Hanya untuk yang berani mencuba sahaja...sayugia diingatkan, sila savekan html code sedia ada ke dalam Word pad atau Microsoft Word utk mengelakkan kehilangan entry2 berharga!Klik sini)

Layout/ lebar asal

Senang cerita..aku telah berjaya menukarkan lebar blog aku ni dari 950px(pixel) ke 1036 px wide, iaitu dengan menukar content width dari 464 px menjadi 550 px dan layout width dari 950px kepada 1036 px.Tak paham? Baca sini k..

Lebar asal : 950x

Lebar baru : 1036px

Tapi ade off sket lah, sebab header aku tu masih saiz lama iaitu 950px...kalau nak tukar makan masa jugak sebab aku kena edit dan upload gambar2 tu ke Flickr, since mine is a rotating header ( ade org kata, macam slide show).

Header dengan lebar lama:

Header dengan lebar baru:
Nampak tak saiz header sekarang lebih kecil dari jumlah lebar ketiga-tiga column dalam blog ni?Actually tak effect ape pun cuma kalau aku je yang rasa nanti nak tukar saiz header sekali..biar sepadan dengan lebar layout blog ni..


Reminder: sila preview(1) setiap perubahan yang ada buat di html code blog anda sebelum anda save template(2)!

11 ulasan:

Little Mama™ berkata...

cat, great job!! pandai!!ha..ha..ha

Ain berkata...

akak tak pernah berani nak cuba....huhuhu...

selalu buat asyik tak jadi jer...mencikkk

CatlinaFly berkata...

kak ros: hiiii..sy suke gak main HTML ni tapi belum sampai tahap kak ros laaa...

CatlinaFly berkata...

ain: kak, tak pe kak, cuba je yang penting akak kena save code html template lama tu..

rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...

gud info
thanx to kak ros n cat..:-)

firahadifa berkata...

owhh.. da jadik.. nanti leh ajarrrr *wink*

kak ina kl berkata...

salam catlina..alahai lepas ni mulalah anak kamu nak gigit menggigit..saperlah yang nak kena gigit.


ooo rupanya gi jugak ke pwtc yer..ehh ehh contest belum habis ker? rasa akak dah habis..ker mata akak rabun..sorrylah yer

CikLilyPutih berkata...

cat,
buatkan plz. tak pandai lah

CatlinaFly berkata...

rose: credit to kak ros :)

CatlinaFly berkata...

afidah: boleh je :)

CatlinaFly berkata...

ciklily: hihi boleh..provided you dare to take risk! :)..asal ade backup, boleh aje :)

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.