Ahad, 25 April 2010

E-ein demam

Dak tecit ni demam sejak hari Sabtu lagi...Ada muntah sekali, tapi aku rasa muntah tu sebab dia tak suka makan ubat, kenalah sorok ubat dlm susu.Cian dia, dan asyik nak mengamuk je sebab tak sedap badan kot.Menyusu dan mkn pun kurang..haih risau betul kami.Semalam gi klinik, doktor timbang, berat E-ein masih 7.8kg!Maknanye berat dia statik, tak berganjak sejak checkup 11 bulan!..aduh kenapa ye?ada tak kawan2 yang experience thing like this?Doktor kata, tunggu dia baik demam dulu, then lagi 2 minggu timbang lagi , kalau tak naik jugak, dia nak kasi vitamin.Aku terpikir lak nak cari vitamin atau minyak ikan, tapi nak beli yang mana ek?Scott's Emulsion tu dah buleh kasi ke?
Hope E-ein will get better tomorrow...amin..

10 ulasan:

Sally berkata...

alaaaa siannya dia..get well soon ya adik manisssss..

chugie berkata...

alahai..siannye e-ein..

em, maybe sbb die x sihat tu kot, so badan die susut..

ttg vitamin, dulu saya amik vitamin dari doc.. die yg suggest amik, so kami amik lah.. better u refer with ur paed.

rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...

salam cat.
kakak sy anak dia dah setahun lebey. dia bagi scott emulsion skit je. dh leh kasi rasanya sbb ade kat botol tu tulih dos dia..from 1 year n above..

tapi if ragu2 leh tanye paed e-ein. sbb sy if ada ragu2 sy akan refer paed rafiq..

semoga e-ein cepat cembuh ye cayang..nak naik bulan la tu..:-)

Izan Ishak berkata...

alololo...e-ein demam ye...
xpelah cat, anak tgh nak membesar.
twin masa kecik dulu2 pun tiap2 bulan demam. dah lepas 2thn baru kuat sikit....

**boleh rasanya bagi scott's tu...tp lebih baik refer doc...

iBu-Afif berkata...

haah..betul la, selalunya, bila budak ni ada yg x kene , katanya nak beralih bulan..

Diamilikku berkata...

alesha dulu masa umur e-in memang berat statik 2 bulan..pastu the next month turun plak...sebab demam + lasak + nak ubah tahun kot....tapi lepas berumumr setahun dah back to normal balik....

ummumishkah berkata...

siannyer si comel nih...
get well soon dear!

ezan berkata...

get well soon eein.. pasal scott's emulsion tu dah umur setahun baru leh bg rasanya... ezan pun tgu sarah setahun ni baru try bagi...

Mummy ranger berkata...

ala e-ein demam ye....get well soon, baby.

Miss Q berkata...

masa sebelum QZ umur setahun, sy belikan infant drops appeton once a day. itu vitamin lysine yg soh tambah selera makan lah. sebab dia jenis cecair, memang QZ susah nak makan. Dan dia selalu sakit, campur aje dalam ubatan.

bila dah umur setahun ++, tengok dia sibuk nak ngecek gula-gula orang, sy belikan vitamin lysine bijik-bijik dari appeton. mula-mula dia memang makan. mulot tuh dok hisap-hisap macam gula-gula. Tapi masuk kali ke-6 ,7 apa bagai.. dia dah start main-main. sibuk nak pegang. dan x berapa nak dah. Tp alhamdulillah, slera mmg ok. cuma kena make sure betol2 blend makanan dia. bila ada bijik-bijik dalam makanan, dia akan kehek.

sy pikir nk jugak belikan scott emulsion. tpi sbb itu kan cecair, sy takot QZ tak mau. sy nak try yg putih sbb org kata makan yg original lagi bagus tp takot hanyir ke apa ke. lagi dia tamau.. aihhh..

kena try cr yg bottle kecik la dulu kot. kalo anak xmau makan, mak nya kena ngabeskan!

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.